Kto został najlepszym kucharzem Wielkopolski?
Opublikowano: 22-09-2010
W trakcie tegorocznych Targów Polagra-Food w Poznaniu o tytuł najlepszego kucharza w Konkursie "Wielkopolski Kucharz Roku" wystartowało ośmiu – pracowników hoteli i restauracji. To laureaci "Igraszek Kulinarnych", które co miesiąc były organizowane w Poznaniu.
Zadanie zawodników było niełatwe – Kucharze muszą przygotować comber sarni z gruszką i dynią. Sarnina jest dużym wyzwaniem – Prezes Wielkopolskiej Izby Gastronomii Dorota Kubiaczyk. – Kucharze muszą trenować przed zawodami u siebie w hotelach i restauracjach.
Jury ocenia smak i wygląd potrawy oraz jakośc pracy na stanowisku pracy i zastosowanie technik kulinarnych. Zwycięzca zawodów jet nowminowany do Kulinarnego Pucharu Polski. A tegoroczny Puchar wygrał zespół z Bydgoszczy: Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski, który na co dzień pracuje w jednej z miejscowych restauracji.
Uczestnikami KONKURSU WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2010 w tym roku byli:
Pan Maciej Winkler – Restauracja Massimiliano Ferre Leszno
Pan Piotr Gierczyk – Rezydencja Solei
Pan Robert Echaust – Hotel Park
Pan Jakub Walczak – Hotel Park
Pan Paweł Kuśpit – Hotel Kortowo
Pan Krystian Łabenda – Hotel Mercure
Pan Mateusz Klimczak – Hotel Mercure
Pan Marcin Sznura – Hotel Aleksandra
I Miejsce zdobył:
Robert Echaust a jego danie to: „Comber z sarny w truflach z blinami”
II Miejsce – Jakub Walczak
„Comber sarni z szagówkami i sosem aromatyzowanym gruszkami”
III Miejsce – Krystian Łabenda
„Comber z sarny marynowany w nalewce sosnowej, podany z ziemniakami duszonymi w białym winie i sosem z kwiatów czarnego bzu”