Kto został najlepszym kucharzem Wielkopolski?

Opublikowano: 22-09-2010

W trakcie tegorocznych Targów  Polagra-Food w Poznaniu o tytuł najlepszego kucharza w  Konkursie "Wielkopolski Kucharz Roku" wystartowało ośmiu – pracowników hoteli i restauracji. To laureaci "Igraszek Kulinarnych", które co miesiąc były organizowane w Poznaniu.  

Zadanie zawodników było niełatwe – Kucharze muszą przygotować comber sarni z gruszką i dynią. Sarnina jest dużym wyzwaniem – Prezes Wielkopolskiej Izby Gastronomii Dorota Kubiaczyk. – Kucharze muszą trenować przed zawodami u siebie w hotelach i restauracjach.

Jury ocenia smak i wygląd potrawy oraz jakośc pracy na stanowisku pracy i zastosowanie technik kulinarnych. Zwycięzca zawodów jet nowminowany do  Kulinarnego Pucharu Polski. A tegoroczny Puchar wygrał zespół z Bydgoszczy: Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski, który na co dzień pracuje w jednej z miejscowych restauracji.

Uczestnikami  KONKURSU WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2010 w tym roku byli:

Pan Maciej Winkler – Restauracja Massimiliano Ferre Leszno

Pan Piotr Gierczyk – Rezydencja Solei

Pan Robert Echaust – Hotel Park

Pan Jakub Walczak – Hotel Park

Pan Paweł Kuśpit – Hotel Kortowo

Pan Krystian Łabenda – Hotel Mercure

Pan Mateusz Klimczak – Hotel Mercure

Pan Marcin Sznura – Hotel Aleksandra

I Miejsce zdobył:

Robert Echaust  a jego danie to: „Comber z sarny w truflach z blinami”

II Miejsce – Jakub Walczak

„Comber sarni z szagówkami i sosem aromatyzowanym gruszkami”

III Miejsce – Krystian Łabenda

„Comber z sarny marynowany w nalewce sosnowej, podany z ziemniakami duszonymi w białym winie i sosem z kwiatów czarnego bzu”