OSSKiC to MY!

Opublikowano: 22-09-2010

walne007.jpgOgólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni zwane dalej "Stowarzyszeniem" działa na mocy ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. Prawo o stowarzyszeniach (Dz. U. Nr 20, poz. 104, z późniejszymi zmianami) oraz statutu.

Stowarzyszenie jest apolitycznym, dobrowolnym, samorządowym i trwałym zrzeszeniem o celach nie zarobkowych. Szanuje indywidualne prawo do własnych przekonań i poglądów.

To pierwsze dwa paragrafy Statutu OSSKiC. Przynależymy do Stowarzyszenia z własnej, nie przymusowej woli. Pracujemy na jego rzecz, jego członków i różnych podmiotów, z którymi współdziałamy. Poświęcamy swój wolny czas, którego i tak jest bardzo mało, swoją energię, której czasem nie wystarcza w codziennych obowiązkach bo wierzymy, że warto to robić. Na ostatnim Walnym Zebraniu w Krakowie Prezes Dariusz Zahorański ubolewał nad faktem, że na papierze jest nas dużo, a gdy przychodzi do różnych inicjatyw to faktycznie angażuje się kilkadziesiąt osób. A przecież w Nas jest siła. Siła do osiągania postawionych sobie celów, do rozwijania nowych umiejętności, odkrywania tego co jeszcze nie odkryte. Stowarzyszenie to ludzie, to idee, to Nasze powołanie. Dlatego im więcej osób będzie czynnie zaangażowanych, im więcej regionów będzie współdziałać, tym więcej będziemy mogli osiągnąć. W końcu nie bez powodu mówi się, że co dwie głowy to nie jedna. A tych głów w Stowarzyszeniu może być kilkaset czy śmiem twierdzić, że nawet tysiące.

walne011.jpg  walne010.jpg

Dlaczego o tym mówimy? Ponieważ przyszedł czas na swojego rodzaju podsumowanie i spojrzenie w przyszłość. Co prawda do końca roku pozostało kilka miesięcy, ale zdecydowaliśmy się na ten ruch by wskazać jak dużo razem zrobiliśmy i jak wiele jeszcze przed Nami.

Poniżej podsumowanie w punktach – działania OSSKiC od kwietnia do grudnia 2009:

Oto kilka podstawowych kwestii:

osskic.bmp Logo OSSKiC zastrzeżone jest pod numerem Z 363730 w Urzędzie Patentowym. O jego wykorzystaniu decyduje Zarząd OSSKiC. Fundusz Stowarzyszenia tworzony jest na podstawie składek i sponsoringu, dlatego naszywanie Logo powierzone zostało firmom sponsorskim ChemaN i Kitle.pl. Stąd również nasza prośba, by wszyscy członkowie w sprawach naszywek i wyszywania kurtek kucharskich kontaktowali się z powyższymi firmami. Jednocześnie przypominamy, że Logo OSSKiC nosimy z Logiem WACS a nie odwrotnie.

logo.wacs.jpgJedynym prawnym reprezentantem WACS w Polsce jest Zarząd OSSKiC. Inne krajowe Stowarzyszeniajeśli są zainteresowane noszeniem Loga WACS zobowiązane są również do noszenia Loga OSSKiC, ponieważ to Stowarzyszeniepokrywa koszty przynależności do WACS.

– Podjęliśmy ścisłą współpracę popartą umową prawną z portalem NewsGastro w zakresie przekazu medialnego i reportaży. Dlatego pierwszeństwo na materiały informacyjne i inne zamieszczane na stronach i portalach ma Portal NewsGastro.pl.

str_osskic001.jpg  newsgastro-portal-gastronomiczny-2010.dobry.jpg

Pan Konrad Sawczuk reprezentujący firmę ADVESYSprzygotował dla OSSKIC stronę internetową i przekazał ją Stowarzyszeniu. Domena www.osskic.pl należy teraz do OSSKiC.

Znaczną część działalności Stowarzyszenia zajmują konkursy i imprezy kulinarne, które OSSKiCobejmuje swoim patronatem lub jest organizatorem:

vatel_club.bmpZgłoszenia do konkursów WACS lub VATEL CLUB – każda drużyna, która reprezentuje Polskę na arenie międzynarodowej i nosi lub będzie nosiła miano Zespołu Narodowego musi być zgłoszona przez Zarząd sprawujący władzę w danej kadencji. Ten wymóg nie dotyczy startów indywidualnych, regionalnych i wszystkich, które regulują przepisy danego konkursu.

Objęliśmy patronatem lub byliśmy organizatorem następujących konkursów i imprez kulinarnych:

Dorszowe Żniwa – Gdynia, Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś w Pułtusku, Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny w Ustroniu, Koncert Madonny, Meeting Lekkoatletyczny Dla Dzieci z Porażeniem Mózgowym, Kuchnia Polska Na Mazowszu, Zgotuj Sobie Sukces, wyjazd teamu do USA/Tenessy na Mistrzostwa BBQ (zdobycie dwóch nagród), WACS Globar Chefs Challenge w Budapeszcie, Konkurs Międzynarodowy na Litwie, wewnętrzne konkursy i pokazy w szkołach zawodowych.

– Za wszelkie konkursy i wydarzenia kulinarne, które nie są objęte pisemnym patronatem przez OSSKiC Zarząd Stowarzyszenia nie bierze odpowiedzialności. Udzielony sponsoring na tego typu imprezy jest osobistą sprawą pomiędzy organizatorem a sponsorującym i nie ma wpływu na budżet OSSKiC.

majdanska009.jpg  poznanska_004.jpg

Zacieśniliśmy kontakty ze szkołami:

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich na ul. Majdańskiej 30/36,

Zespół Szkół Gastronomicznych na ul. Poznańskiej 6/8

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych na ul. Komorskiej 17/23

Zespół Szkół Hotelarsko -Turystyczno-Gastronomiczne Nr 1 na ul. Krasnołęckiej 3

również w innych regionach to samo wykonują – Joanna Ochniak,  Krzysztof Szulborski, Grzegorz Parczewski, Mariusz Tkaczyk, Sebastian Krauzowicz i wielu innych członków, których nie sposób wymienić.

komorska_002.jpg  bpienkowska1001.jpg

Wspieramy działania naszych kolegów Andrzeja Bryka, Stefana Birka, Adama Michalskiego, Krzysztofa Szulborskiego, Sebastiana Krauzowicza, Mariusza Tkaczyka w ich działaniach regionalnych.

Teraz czas na podziękowania 🙂

–   Szczególne podziękowania dla Firmy MAKRO i Grzegorza Kazubskiego za wsparcie działań OSSKiC

Specjalne podziękowania dla członków z Dolnego Śląska – z aprobatą Zarządu prowadzą dużo samodzielnych projektów – Pierwszy konkurs Bądź Fit, Kwesta na rzecz powodzian z Kotliny Jeleniogórskiej, współpraca z OHP i  ośrodkami kształcenia młodzieży i osób starszych, organizacja Wigilii

Dziękujemy wszystkim członkom OSSKiC za to, że przyczyniają się do rozwoju i budowania pozytywnego wizerunku Stowarzyszenia w branży i na zewnątrz

pizza.makro077.jpg  osskic_csp002.jpg

Dziękujemy wszystkim sponsorom, których nie sposób wymienić,  a którzy w okresie kryzysu nie opuszczają nas i może czasami wbrew różnym wyliczeniom arytmetycznym wspomagają. Wymieniamy tych najbardziej aktywnych, od których otrzymaliśmy fundusze na działanie, nagrody,  wsparcie towarowe lub sprzętowe (Unilever, Ecolab, Makro Cash, InterEuropol, Hiestand, ChemaN, Farutex, Janex, Gronex,  Vandemortelle, NewsGastro, Advesys, Dick, GastroMedia, Stalgast, Kitle.pl, InterMlecz, Dilmah, Limito, Norge, Olewnik, Bracia Wiśniewscy Catering, Restauracja Moonsfera i Catering )

Wspierali nas także – Portale: NewsGastro, Papaja, Gastrona, miesięczniki: Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Food Service, Restaurator, Przy Stoliku i inni,

Sponsorzy WigiliiHotel Mercure z szefem Kuchni Dariuszem Wyborskim i dyrektorem Generalnym hotelu na czele, Makro Cash & Carry(stół Rybny), Farutex, Wilbo, Limito, Gronex, Janex, Sprytna Gosposia Warszawa, Unilever, Vandemortelle, Debic, Olewnik, InterEuropol, Hiestand, Kamis, Meridon, Bonduelle, Oerlemans, Iglorenoma, Bongrain Polska,  Laktalis, MJŚwidnica, Carlsberg, Niemiroff, Bols

Wydatki w roku 2009 – obsługa prawna, biuro rachunkowe, media, dyplomy, puchary, medale, nominacje, dodatkowe koszty związane ze spotkaniami Stowarzyszenia, opłaty za przynależność do WACS, wpłaty sponsorów celowe na określone wydatki, pokrycie kosztów noclegów przy organizacji koncertu Madonny, projekt i realizacja odznaki rocznicowej OSSKiC, druk legitymacji i Certyfikatów, materiały reklamowe OSSKiC

Działania OSSKiC w 2010 i plany do końca roku:

– Budżet na rok 2010 z powodu globalnego kryzysu jest najniższy na przestrzeni ostatnich lat.

– Zatrudnienie z dniem 01.01.2010 sekretarki, uporządkowanie wszystkich dokumentów OSSKiC

– Wyjazd na Kongres WACS do Chile

eurogastro_1dzien058.jpg  eurogastro_1dzien055.jpg

Euro Gastro – zorganizowanie na targach Restauracji degustacyjnej, która poprowadzona została ze szkołami. Współpraca ze sponsorami w promowaniu ich produktów. Zebraliśmy ponad 2tysiące złotych, za które zostały zakupione noże i przekazane szkołom.

Bardzo dużo wysiłku i własnych środków w organizację Restauracji wnieśli: Zarząd OSSKiC, Członkowie z Regionu Dolnego Śląska i Kotliny Kłodzkiej OSSKiC, członkowie OSSKiC,  Stowarzyszenie Kucharzy RP z Pomorza i Bydgoszczy.

We wspólny sukces zaangażowali się Partnerzy – Intermlecz/Sentivia, Raps, Bonduelle, Piekarnia Szwajcarska, Piekarnia Hiestandt, Avico, Dillmah, Monin syropy do Koktaili Tomasz Deker, Olewnik, Janex, Limito, Gronex, GastroMedia, GastroMax, Restauracja i Catering Moonsfera, Bracia Wiśniewscy Cateringculinary_world_cup.bmp

Powołanie Drużyny Narodowej Juniorów do Luksemburga 20-24.11.2010, która wyłoniona została z dwóch konkursów – Zgotuj sobie Sukces – konkurs w Makro przygotowany przez Pana dyrektora Leszka Jurczaka i Managera Grzegorza Kazubskiego wraz z załogą i z Konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu, który przygotował poprzedni Zarząd OSSKiC Adam Michalski, Andrzej Bryk, Mariusz Nowicki i Stefan Birek  wraz z Firmą Stalgast – Paweł Malewski i Bogna Kotecka. Członkami tej drużyny są także juniorzy z Erfurtu, którzy nie przekroczą wieku 24 lat do końca roku 2010. Konsultantem Technicznym został mianowany Sebastian Krauzowicz.  Nad zabezpieczeniem towarowym będzie czuwać Firma Makro, której reprezentantem jest Grzegorz Kazubski z Zarządem OSSKiC.

Treningi reprezentacji narodowej młodzieży – została przekształcona w regionalną z powodu odmowy rejestracji – wcześniejsze zamknięcie list zgłoszeniowych, Główny sponsor i Patron przedsięwzięcia, Firma Makro zabezpieczy całość przygotowań do wyjazdu. Trenerem drużyny jest Piotr Kornet, który cały wolny czas poświęca organizacji i treningom do konkursu

Konkursy szkolne – wspieranie szkół gastronomicznych w organizacji konkursów. Pomysłodawcami a jednocześnie sponsorami były i są firmy Limito, Farutex, Bonduelle.

Pokazy w szkołach gastronomicznych prowadzone przez członków OSSKiC w poszczególnych regionach Polski przy wsparciu firm: Limito, Bonduelle, Unillever, Nestle, Hiestand i Piekarnia Szwajcarska itp.

konkurs.logo.ok.bmpMiędzynarodowy konkurs kulinarno – kelnersko – barmański „Coupe Georges Baptiste“, olbrzymia pomoc okazana przez Firmy Limito, Bonduelle, Bongrain Turek, Piekarnie Szwajcarska i Hiestand. Organizacyjnie czuwali nad całością Andrzej Bryk i Mariusz Nowicki z zespołem a także Restauracja Moonsfera i Gastro Magic Service a także AkCent Catering

osskic-pikarz.jpgPowołana została Piłkarska Reprezentacja Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Piastowanie stanowiska managera Piłkarskiej Reprezentacji OSSKiC powierzono Wiceprezesowi OSSKiC Januszowi Wiśniewskiemu.

Treningi Piłkarskiej Reprezentację Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni odbywają się na stadionie Klubu Sportowego „Spójnia Warszawa” – ul. Wybrzeże Gdyńskie 2.

Europa na widelcu Wrocław – festiwal kuchni europejskich zorganizowany przez członków OSSKiC z regionu Dolnego Śląska i miasta Wrocław, a także przez Lożę Kulinarną z Wrocławia. Podczas festiwalu prowadzona była zbiórka na rzecz szkół gastronomicznych, w której zebrano 100 tysięcy złotych. Gdyby nie zapał i zaangażowanie kolegów z Dolnego Śląska impreza nie nabrałaby takiego rozmachu. Transport zabezpieczył Catering Bracia Wiśniewscy.

logo_konkurs.bmpKuchnia Polska Wczoraj i Dziś – konkurs stworzony przez Stefana Birka dla profesjonalistów jak również osób, dla których gotowanie jest dodatkową pasją a na co dzień funkcjonują w innych zawodach. Przy okazji konkursu została zorganizowana zbiórka pieniędzy na rzecz dzieci żywionych poza jelitowo. Zebrano kilka tysięcy złotych. Specjalne podziękowania za wkład i perfekcyjną organizację należą się Stefanowi Birkowi, który z żoną i synami poświęcił dużo czasu i energii w organizację i poprawny przebieg konkursu.

Konkurs Dań z Baraniny – Ustroń 2010 – Osobami odpowiedzialnymi ze strony Zarządu byli członkowie OSSKiC – Zenon Hołubowski i Piotr Szczygielski.

bbq048.jpg  bbq019.jpg

Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa BBQ w Mikołajkach – konkurs stworzony przez Andrzeja Bryka i Mariusza Nowickiego przy współudziale Grupy Amax i  Makro, które było sponsorem całego wydarzenia. Prowadzona była zbiórka pieniędzy na rzecz dzieci żywionych poza jelitowo, zebrano ponad 5 tysięcy złotych.

019.jpg  018.jpg 

Bicie Reordu Guinnesa w długości Pizzy – Nie lada wydarzenie i przedsięwzięcie na ogromną skalę. Pomysłodawcą i głównym organizatorem była firma Makro, która przy wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni mogła zapisać się w Księdze Rekordów Guinnesa. Przy zaangażowaniu 200 kucharzy z OSSKiCzostała upieczona pizza, która mierzyła 1kilometr 10metrów i 28centymetrów. Podziękowania dla Wszystkich, którzy zaangażowali się w pobicie rekordu.

logo_kpp.jpgKulinarny Puchar Polski – tegoroczna edycja była wyjątkowa bo jubileuszowa, już po raz dziesiąty wszyscy najlepsi kucharze stanęli do konkursu. Nad przebiegiem KPP czuwało sześcioosobowe jury, na czele którego stanął Andrzej Bryk.

– II edycja konkursu Zgotuj sobie sukces – w przygotowaniach

– Międzynarodowy Dzień Kucharza we Wrocławiu – w przygotowaniach

– Mistrzostwa Świata BBQ w USA

– Luksemburg Puchar Świata

– Przygotowania do występu w Erfurcie

bbq011.jpgJak zapewne sami zauważyliście większość konkursów ma poza walorami współzawodnictwa również cel charytatywny. Ambicje, rozwój i zdobywanie nagród  nie są już jedynym założeniem konkursów. Jako sprawni, młodzi, aktywni zawodowo ludzie możemy zrobić coś dobrego dla innych. Wtedy zwycięstwo smakuje jeszcze lepiej.

OSSKiCpropaguje takie inicjatywy i chce by takich idei było jak najwięcej. To ważne by realizując siebie i zdobywając trofea pomagać innym.

I jakże trafne wydają się tu słowa Naczelnego Skauta Świata Roberta Baden-Powella: „Starajcie się zostawiać świat trochę lepszym niż go zastaliście”.