Kapituła Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika – raport ze spotkania

Opublikowano: 30-09-2010

W dniu 25/09/2010 – doszło do pierwszego w Polsce oficjalnego spotkania członków Kapituły Kelnerskiej Grzegorza Górnika  , które to miało miejsce w bardzo gościnnym Zespole Szkół Spożywczo – Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie. Na spotkaniu ustalono główne cele na przyszłe 6 miesięcy działalności Kapituły.       

logo_akademiikelnerskiej_copy.jpg

Potwierdzono wspólnie , że najważniejszy cel Kapituły to standaryzacja usług w Polskich restauracjach , powinna ona  prowadzić do nawiązania kontaktów w szerokim zakresie z Restauracjami (w oparciu o szkolenia i konferencje kelnerskie przeprowadzane we wszystkich Polskich miastach wojewódzkich) w celu ujednolicenia standardów obsługi postanowiono wstępnie zaproponować współpracę około 30 restauracjom w każdym województwie kładąc nacisk na restauracje nie zrzeszone i regionalne o profilach kuchni ludowej oraz staropolskiej.

Podstawę dobrej i profesjonalnej współpracy na wysokim standardzie ma gwarantować współpraca członków kapituły w zakresie regionalnym poprzez nawiązanie współpracy z  jednym (reprezentatywnym restauratorem i profesjonalnym kelnerem).

 

Uzgodniono wspólnie stworzenie bazy danych szkół gastronomicznych  , hotelarskich lub innych w których program nauczania zawiera – „Obsługę Konsumenta”, nawiązanie kontaktów z dyrektorami tych szkół i nauczycielami .

Konferencje kelnerskie organizowane będą zarówno dla restauratorów jak i nauczycieli w jednym terminie- stworzy to szansę na nawiązanie bardzo bliskiej współpracy między nauczycielami , restauratorami i kelnerami w województwach o co bardzo zabiegają nie tylko szkoły ale również MEN. Tematem konferencji będzie ustalenie warunków współpracy długoterminowej ( min 1 rok) , która zostanie oparta o atrakcyjne praktyczne formy szkoleniowe zakończone kategoryzację każdej jednostki. W czasie Konferencji zostanie przeprowadzone szkolenie z podstaw nakrywania stołu – zastawą stołową (trendy klasyczne – trendy nowoczesne)  – pod tytułem : „IMPROSTYL– nowy wizerunek”.

akgg_1182.jpg

Uczestnicy konferencji otrzymają prezentację pt: „IMPROSTYL"na płytach DVD oraz certyfikaty ukończenia szkolenia tą techniką.

Wspólnie ustalono decyzję o ustaleniu daty stałej organizacji Mistrzostw Polski Kelnerów – „Junior Waiter", połączonej z obchodami Światowego dnia kelnera.

Kolejne spotkanie Kapituły zaplanowano na Styczeń 2011 – dokładna data zostanie podana w najbliższym terminie

akgg_1186.jpg

Serdecznie dziękuję wszystkim członkom Kapituły Kelnerskiej za zaangażowanie i obecność na wspólnym spotkaniu.

Podziękowania składam również dyrektorom szkół, za umożliwienie przyjazdu nauczycielom , osobistemu zaangażowaniu w prace założycielskie Kapituły , a także za wspaniałą organizację spotkania dziękuję Pani dyrektor Ewie Ladzie i Panu Łukaszowi Kani.

Pozdrawiam

Grzegorz Górnik– prezes Akademii Kelnerskiej

www.akademiakelnerska.pl

@-grzegorz.gornik@wp.pl

Tel: 502 46 55 47