NOWE TRENDY W GASTRONOMII
Opublikowano: 01-10-2010

6 października 2010, godz. 10
Hotel Restauracja Malta, Dąbrowa Górnicza, ul. Kasprzaka 84
Fundacja Klubu Szefów Kuchni (www.fundacja-ksk.pl) zaprasza na – przeznaczony dla młodzieży uczącej się w szkołach gastronomicznych i widzów – pokaz kulinarny Nowe Trendy w Gastronomii.
Zajęcia prowadzone przez Szefów kuchni, zrzeszonych w Fundacji KSK mają na celu podniesienie poziomu edukacji w szkołach gastronomicznych i uświadomienie młodzieży, jakie możliwości oferuje praca kucharza i szefa kuchni. Kontakt młodych osób z doświadczeniem uznanych Szefów Kuchni ma pomóc w zrozumieniu przez uczniów rzeczywistej roli kucharza we współczesnym społeczeństwie. Możliwość pracy i dyskusji pozwoli na zapoznanie się początkującym kucharzom z warunkami pracy najlepszych restauracji w naszym kraju, a także z możliwościami współpracy z największymi firmami, działającymi na rynku gastronomicznym w Polsce i na świecie.
Szefowie kuchni, zrzeszeni w Fundacji KSK, podejmują się działań na rzecz akcji edukacyjnej charytatywnie. Misją Klubu, zawartą w statucie Fundacji, jest poprawa jakości szkolnictwa gastronomicznego w Polsce. Fundacja Klubu Szefów Kuchni dba o wykształcenie młodego pokolenia kucharzy w trosce o jakość polskiej kuchni narodowej.
Uczestnicy pokazu:
Wiesław Bober – obecnie jest szefem kuchni w czterogwiazdkowym hotelu Verde Montana w Kudowie Zdrój oraz nadzoruje gastronomię w hotelu również czterogwiazdkowym Villa Verde w Zawierciu. W swoim dorobku ma pracę jako szef kuchni przez 4 lata w pięciogwiazdkowym hotelu Belweder . Jest laureatem wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą. Pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni brał udział w wydarzeniach kulinarnych : organizowanych Dniach Polskich w Kaprun (Austria) , Maso Corto (Włochy) , Międzynarodowych Targach w Berlinie oraz w Grecji propagując kuchnię polską.
Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych na terenie całej polski . Gotował m.in. dla uczestniczek Miss Word 2007, oraz dziennikarzy, gwiazd muzycznej sceny, sportowców, polityków. Prezentuje swoje przepisy kulinarne na łamach prasy branżowej, książek, portali internetowych.
Występował w programach telewizyjnych Kawa czy Herbata, Pytanie na Śniadanie oraz w programie Druga Twarz. Współzałożyciel i V-ce Prezes śląskiego oddziału Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Jego pasją jest myślistwo. Realizując siebie chce pomagać innym.
Podczas pokazu kulinarnego zaprezentuje kuchnię francuską.
Łukasz Konik- jeden z najmłodszych Szefów kuchni w Polsce. Pochodzi z Gorzowa Wlkp. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Od niedawna członek Klubu Szefów Kuchni. Pracuje w czterogwiazdkowym Hotelu na dolnym śląsku. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki Państwowej Akademii Nauk w Warszawie, tworząc nowe smaki potraw. Od 2010 jest oficjalnym kucharzem Ekstraligowego klubu żużlowego Stali Gorzów Wlkp.
Jego wielką pasją jest kuchnia molekularna, którą zaprezentuje podczas pokazu. Jego pokazy kulinarne można było oglądać w TVN oraz TVN 24. Już niedługo zadebiutuje w jednej z komercyjnych stacji telewizyjnej, prowadząc program kulinarny o tematyce kuchni molekularnej.
Mirek Drewniak znany jest dobrze głównie bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005. Mirek Drewniak to członek kapituły elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes i współzałożyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni-oddziału śląskiego. Organizator gastronomii podczas dużych imprez sportowych takich jak Puchar Swiata w skokach narciarskich czy Letnie Grand Prix czy rekreacyjnych jak Polskie Dni w Maso Corto i Kaprun.W ubiegłym roku osiadł,jak sam mówi na stałe w Krakowie gdzie realizuje się jako szef gastronomii hotelu Swing.
Grzegorz Labuda obecnie pracuje w Boutique Hotel Platinum Palace***** we Wrocławiu. Autor książek kulinarnych: „Przysmaki szlacheckie”, „Domowa Paszteciarnia”, „Niezwykłe obiady”. Podczas swojej pracy gotował m.in podczas: szczytu polsko-ukraińskiego (A. Kwaśniewski – W. Juszczenko) w 2005 roku, wizyty George’a Busha w 2007 roku, szczytu przywódców europejskich państw G6 2007. Jest ambasadorem i twórca nurtu kulinarnego Modern Polish Cuisine, który zaprezentuje podczas pokazu.
Waldemar Hołówka – karierę gastronomiczną rozpoczął w 1981 roku. Waldemar Hołówka to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni. W 2004 r został odznaczony brązowym Krzyżem Zasługi nadanym przez Prezydenta RP za "wybitne zasługi na polu krzewienia i popularyzowania Kultury Kulinarnej w Kraju oraz wspierania bezinteresownych działań w niesieniu pomocy na rzecz społecznych środowisk regionalnych". Kuchnia polska, staropolska, myśliwska, dworska to szczególnie bliskie tematy dla Waldemara Hołówki, ponieważ przez jakiś czas był związany poprzez pracę z Baranowem i Krasiczynem. Wolny czas spędza w leśnych obszarach Dolnego Śląska na polowaniach, gdyż jest od wielu lat myśliwym i to jest jego sposób na ucieczkę od codziennego zgiełku. Podczas pokazu zaprezentuje kuchnię myśliwską.
Giancarlo Russo – sycylijczyk z pochodzenia, przygodę z kuchnią włoską rozpoczął w wieku 7 lat. W 2003 roku otworzył własna restaurację pod nazwą "Giancarlo Ristorante Italiano " (jedyna w Polsce restauracja oferująca przez cały rok dania ze świeżymi truflami, najlepsza włoska restauracja w 2004 roku wg Poland Monthly, jedna z najlepszych restauracji wg rankingu Neewsweek’a. Członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce, oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Jedyny w Polsce oficjalny kucharz przygotowujący dania dla dwóch papieży – Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską potrawę z grzybów. Prowadził program kulinarny pt. "Buon Appetito" w tv TELE 5. Znana postać medialna z programów: "Kawa czy herbata", "Biznes z gwarancją", "Europa da się lubić " (2003 rok).
Teo Vafidis to prawdziwy ambasador greckiej kultury i kuchni w Polsce. Obecnie zajmuje się doradztwem kulinarnym dla firmy Sanechem, importuje i promuje greckie produkty, przeprowadza konsultacje i dworactwo kulinarne, catering oraz organizuje wiele imprez greckich na terenie całego kraju. Teo Vafidis to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, jest jurorem w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce. Jest pomysłodawcą i organizatorem Festiwali Kuchni Greckiej w Polsce jak również współpracy Greckiego Klubu Szefów Kuchni, z polską Fundacją Klub Szefów Kuchni mającą na celu współpracę i zaangażowanie w kształcenie młodzieży kulinarnej.
Teo Vafidis jest autorem wielu artykułów na temat greckiej gastronomi, produktów i ich możliwości zastosowania, tradycji kulturowych i świątecznych nie tylko kulinarnych itp. Teo Vafidis jest współautorem książki "Europa w kuchni" zaprasza na niezwykłą kulinarną podróż po Europie.
Mateusz Mularski – prezes Firmy Gospodarstwo Ogrodnicze. Potentat w skali Europejskiej w produkcji pomidorów. Pomidory T. Mularski to pierwszy polski produkt klasy premium, rekomendowany przez Fundację Klubu Szefów Kuchni. Z pewnością nie jedyny – do Klubu zgłasza się coraz więcej producentów i dostawców branży spożywczej, zainteresowanych pozyskaniem Fundacji KSK jako partnera swoich działań.