Teo Vafidis poleca dania z kaszą
Opublikowano: 04-10-2010

Pitakia pikantne z coucous
• Ciasto francuskie 500g
• Anchovy 100g
• Rosół warzywny 450ml
• Coucous 200g
• Pepperoni macedońskie 3szt
• Pomidory suszone 4szt
• Czosnek 1 ząbek
• Oliwa z oliwek Theofilos
Bukices z kaszą gryczaną
• Bakłażan 1szt
• Cukinia 1szt
• Pieczarki 4szt
• Cebula 1szt
• Czosnek 3 ząbki
• Natka pietruszki 0,5 pęczka
• Kasza gryczana 50g
• Ser halloumi 100g
• Oliwki czarne i zielone po 4szt
• Oliwa z oliwek Theofilos Pomace do smażenia
• Oliwa z oliwek Extra Virgin Theofilos
• Sól, pieprz do smaku
Bakłażan i cukinię kroimy w krążki grubości ok4cm i łyżeczką drążymy w nich płytkie dołeczki, następnie spryskujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika o temp. 180˚C na 15 min, żeby zmiękły. Usunięty miąższ oraz niewykorzystane części siekamy w kosteczkę. Z pieczarek usuwamy nóżki i kapelusze blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu winnego. Podsmażamy na oliwie Pomace posiekaną cebulkę, ogonki pieczarek, miąższ i niewykorzystane części z bakłażana i cukinii. Dodajemy czosnek i ugotowaną na sypko kaszę gryczaną. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.
W żaroodpornym naczyniu nasmarowanym oliwą Pomace układamy bakłażana, cukinię i pieczarki, napełniamy farszem, układamy na nich plasterki oliwek, posypujemy startym serem Halloumi i zapiekamy przez kolejne 15 min, aż ser się zarumieni.
Podajemy gorące posypane posiekaną natką pietruszki.
Kasza jaglana z owocami z sosem jogurtowym
• Kasza jaglana 1 szklanka
• Mleko 1szklanka
• Masło 1 łyżka
• Cukier waniliowy 4 łyżki
• Morele suszone 5szt
• Figi suszone 5szt
• Orzechy laskowe 10szt
• Migdały 10szt
• Jogurt grecki 200g
• Cynamon mielony 1 łyżka
Kaszę jaglaną ugotować al’dente dodając mleko i masło.
Posiekane orzechy, migdały i suszone owoce wymieszać z ciepłą kasza i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z jogurtu i cukru waniliowego przygotować sos i polać nim zapiekankę. Piec w rozgrzanym do 200˚C piekarniku przez około 15min na złoty kolor. Posypać cynamonem.
Smacznego!
Autor przepisów: Teo Vafidis