ANDRZEJ STRZELCZYK VICE MISTRZEM SOMMELIERÓW

Opublikowano: 08-10-2010

17 i 18 września 2010 w Centrum HoReCa MAKRO w Warszawie odbyły się X Mistrzostwa Polski Sommelierów organizowane przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Reprezentant Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, Andrzej Strzelczyk, zdobył zaszczytne drugie miejsce i tytuł vice mistrza.

sommelier_regina001.jpgOgólnopolski turniej jest stałym punktem w rocznym kalendarzu imprez branżowych w Polsce i eliminacją do zawodów międzynarodowych. Celem mistrzostw jest prezentacja i ocena poziomu wiedzy oraz umiejętności profesjonalistów związanych z winem i gastronomią. Eliminacje do finałowej rundy turnieju polegały na wypełnieniu testu teoretycznego i ocenie degustacyjnej dwóch win białych w połączeniu z zaserwowanym serem burgundzkim epoisses. Podczas egzaminu praktycznego jury oceniało umiejętności profesjonalnej obsługi, jak np. otwieranie i zaserwowanie szampana, czy dekantację wina.

Do Wielkiego Finału zakwalikowało się trzech sommelierów. Finałową konkurencją, która okazała się szczególnie trudna dla zawodników, ale interesująca dla zgromadzonej publiczności, było trafne zidentyfikowanie alkoholu podanego do tzw. „degustacji w ciemno”. Różnica punktów uzyskanych przez sommelierów w ostatecznej rozgrywce okazała się nieznaczna, a generalna punktacja turnieju potwierdziła stale podnoszący się poziom kompetencji wśród polskich sommelierów.

„Jestem niezwykle szczęśliwy mając okazję już po raz trzeci walczyć w finale Mistrzostw Polski Sommelierów. Zawody są dla mnie zawsze ogromnym przeżyciem, a jednocześnie świetną zabawą– mówi vice mistrz, Andrzej Strzelczyk, pracujący w restauracji La Rotisserie w pięciogwiazdkowym  Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. Zadania konkursowe, do których należą między innymi dekantacja, serwis wina musującego, poprawa błędów w karcie win, degustacja win, odgadywanie alkoholi twardych i dobór win do menu, sprawiają mi ogromną przyjemność.”

X Mistrzostwa Polski Sommelierów odbyły się dzięki wsparciu firm i środowiska, między innymi: Acqua Panna i S.Pellegrino, Centrum Wina, Fine Wine & Spirits, M&P Pawlina, Piwnica Wybornych Win, Sommelier, portali Newsgastro i Świat Barmanów oraz wyłącznego przedstawiciela cygar kubańskich w Polsce – Premium Cigars . Partnerem Strategicznym zawodów była firma MAKRO Polska.

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zrzesza ponad 60 uczestników, którzy oddają się pasji i pracy na rzecz podnoszenia kompetencji zawodowych i kreowaniu kultury wina w polskiej gastronomii. Organizacja została założona w 2000 roku i należy do światowego związku sommelierskiego L’Association de la Sommellerie Internationale – ASI.

***

ANDRZEJ STRZELCZYK TAKES SECOND PLACE IN POLISH SOMMELIER CHAMPIONSHIPS 2010

On September 17th and 18th 2010 the Polish Association of Sommeliers organized the  prestigious Polish Sommelier Championships for the 10th time. It was held in MAKRO HoReCa Center in Warsaw.

The representative of Mamaison Hotel Le Regina, Mr Andrzej Strzelczyk, took great 2nd place.

The nationwide tournament is a regular part of the annual trade calendar in Poland and the elimination for the international competitions. Aim of the championships is to present and evaluate the level of knowledge and skills of professionals in food and beverage disciplines. The qualification for the final round of the tournament consisted of completing a theory test and evaluation of two white wines matching  Burgundian Epoisses cheese. During the practical test the jury assessed the skills of professional service, such as opening and serving champagne or decanting wine.

Only three sommeliers have qualified for the Grand Finale. They were asked to give an accurate identification of the so-called alcohol "blind tasting" which proved to be particularly difficult for the contestants but interesting for the audience. The difference of points obtained by the competitors turned out to be negligible and the finale has confirmed that the level of professionalism among Polish sommeliers is constantly rising.

"I’m very happy to have the opportunity of taking part in the finale of the Polish Sommeliers Championships for the third time. The tournaments are always a great experience for me and at the same time they are a lot of fun– says the vice-champion, Andrzej Strzelczyk, sommelier of La Rotisserie restaurant in the five-star Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. “The tasks of the competition, which include decanting wine, serving sparkling wine, correcting errors in the wine list, wine tasting, identifying alcohols and selecting wines matching the menu, are a great pleasure for me."

10th Polish Sommeliers Championships were supported by the industry and the brands such as: Acqua Panna and S. Pellegrino, Centrum Wina, Fine Wine & Spirits, M&P Pawlina, Piwnica Wybornych Win, Sommelier, Newsgastro and Świat Barmanów and the representative of Cuban cigars in Poland – Premium Cigars. Strategic Partner of the event was the MAKRO Poland company.

Polish sommeliers Association brings together over 60 members who dedicate themselves to the passion and work towards improving skills and creating a culture of wine in the Poland. The organization was founded in 200 and is a member of L’Association Internationale de la Sommelliere – ASI.