Nowa restauracja Karola Okrasy oficjalnie otwarta!

Opublikowano: 08-10-2010

29 września nastąpiło oficjalne otwarcie nowej restauracji Karola Okrasy „Platter” w Hotelu Intercontinental w Warszawie.

platter046.jpg

Gospodarz wieczoru osobiście zadbało o jak najlepszą oprawę premierowej prezentacji lokalu.

platter053.jpg platter055.jpg

platter082.jpg

Jako preludium i przedsmak pełnej oferty kulinarnej restauracji goście mieli okazję podziwiać pokaz kuchni molekularnej i zasmakować mrożonej maliny w skórce z dressingu z rukoli w ciepłym sosie z gorgonzoli.

  platter002.jpg  platter011.jpg

platter004.jpg  platter007.jpg

Prawdziwa uczta zaczęła się jednak podczas degustacji autorskich potraw szefa kuchni. W eleganckim, utrzymanym w ciemnym kolorze wnętrzu lokalu podano na początek wykwintne przystawki. Karol Okrasa jak zwykle zaskoczył gości niecodziennym połączeniem smaków i interesującą aranżacją dań.

 platter031.jpg  platter036.jpg

platter070.jpg platter078.jpg

Kolejnym kulinarnym punktem programu były aromatyczne zupy, a wśród nich krem z dyni, krem ze świeżych grzybów, krem z porów, rosół z ogonów wołowych oraz velouté szczawiowy z zaskakującym dodatkiem glazurowanej gruszki.

platter102.jpg

Perełką wieczoru okazały się dania główne:

– Królik duszony w maśle podawany z marchewką

– Grillowana wołowina

– Pieczony jesiotr na ziemniaczanym racuszku

platter110.jpg platter112.jpg

Dzięki nowatorskiej formie organizacji lokalu typu open-kitchen goście mogli osobiście przyglądać się procesowi przygotowania ciepłych potraw. Wiele osób z zainteresowaniem śledziło kulinarny kunszt szefa kuchni oraz jego starannie dobranej załogi.

platter085.jpg platter115.jpg

Na tak wykwintnym wieczorze nie mogło zabraknąć deserów, spośród których na wyróżnienie zasługuje selerowa Panna Cotta, z gotowanego na parze selera – kolejna oryginalna, autorska receptura Karola Okrasy.

platter118.jpg platter119.jpg

Oprócz atrakcji kulinarnych specjalnie na inaugurację „Plattera” przygotowano spot filmowy prezentujący restaurację w luźny, zabawny sposób. Można go już obejrzeć na stronie youtube.com

platter056.jpg platter104.jpg

 Dania w restauracji Platter mają przypominać smaki dzieciństwa, zaskakiwać aranżacją smaków i stymulować nasze zmysły. – Nie chcę żeby Goście przychodzili tu jedynie, aby zjeść. Chciałbym, żeby każde danie było dla nich swoistą przygodą i indywidualnym przeżyciem – mówi Karol Okrasa.

platter075.jpg platter107.jpg platter108.jpg

Po takich doznaniach jak na oficjalnym otwarciu „Plattera” z pewnością większość gości powróci by przeżyć to i zasmakować wszystkiego jeszcze raz…

(MG)