„Natura kuchni polskiej” – premiera!
Opublikowano: 19-10-2010

Jak na wieczór poświęcony książce kulinarnej przystało, jej autor przywitał gości przygotowanymi przez siebie niekonwencjonalnymi przekąskami. Ale był to tylko przedsmak tego, co można znaleźć w nowej propozycji wydawniczej jednego z najwybitniejszych kucharzy w Polsce.
Laureat prestiżowej nagrody „Chef de l’Avenir”przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, zainspirował się tym razem naturą i zapomnianymi w naszej rodzimej kuchni składnikami pochodzącymi z polskich roślin.
W „Naturze kuchni polskiej” nie znajdziemy tradycyjnego podziału na przystawki, zupy, dania główne i desery. Motywem przewodnim książki są zioła i inne skarby naszej rodzimej natury tj. głóg, dereń, pigwa, aronia czy dzika róża.
Najnowsze dzieło Wojtka Amaro, jak pisze sam autor, skierowane jest do osób z kulinarną fantazją, odważnych poszukiwaczy nowych pomysłów i smaków. Bo z pewnością przyda się odrobina kuchennej odwagi by zmierzyć się z przepisami na rabarbar confit z jałowcem , lody z szalotek, emulsję z niedźwiedziego czosnku i zielonych migdałów czy chłodnik z mirabelek z wanilią.
Dla mniej odważnych to i tak lektura warta uwagi, gdyż pobudza wyobraźnie i wzbogaca naszą wiedzę o naturalnych polskich produktach.
Dużą zaletą książki jest fakt, że została ona przygotowana w wersji polsko-angielskiej, co z pewnością przyczyni się do promocji polskiej kuchni poza granicami naszego kraju.
„Natura kuchni polskiej” to prawdziwa perełka – nie jest dostępna w regularnej sprzedaży. Można ją zamówić przez Internet na stronie atelier Amaro (www.atelieramaro.pl) lub nabyć w butiku LA SAL GALLERY na ul.Mokotowskiej 52 w Warszawie. Ale dla takiego dzieła warto się postarać. Zachęcamy do lektury.