Gęsina na targach Salone del Gusto w Turynie
Opublikowano: 22-10-2010

Największe, a zarazem najbardziej prestiżowe, targi poświęcone najlepszym produktom spożywczym świata rozpoczęły się w Turynie. Przez pięć kolejnych dni (do 25 października) ponad 3000 producentów z każdego zakątka ziemi wystawi stosika z blisko 20-tysiącami produktów. Podczas turyńskich targów, organizowanych przez międzynarodową organizację dobrego smaku – Slow Food International – można posmakować także gęsiny, przysmaku z regionu kujawsko-pomorskiego.
Co dwa lata miłośnicy i członkowie ruchu "Slow Food"spotykają się w Turynie, by wspólnie zastanowić się w jaki sposób wyznawane przez nich zasady zaszczepić w świadomości zwykłego zjadacza chleba. Salone del Gusto to jedyna tego typu impreza na świecie, gdzie w jednym miejscu i o jednej porze zbiera się tak wielu producentów żywności, szefów kuchni, winiarzy, dziennikarzy i smakoszy. Turyńskie targi nie są jednak wyłącznie niebiańską ucztą, podczas której ma miejsce degustacja i wymiana przepisów pomiędzy smakoszami.
– Na turyńskich targach nasz wojewódzki smakołyk – gęsina jest promowany na Polskim Stoisku Narodowym. Ale nie tylko. Dzięki współpracy ze Slow Food Polska stoisko z gęsiną udało się ulokować w bezpośrednim sąsiedztwie najbardziej prestiżowego i uczęszczanego miejsca na całych targach, tzw."Enoteca" – podkreśla marszałek województwa Piotr Całbecki. – Prezentowanych jest tam, nawet 2500 różnego rodzaju win. Taka lokalizacja stoiska z pewnością pomoże w promocji i popularyzacji naszego regionalnego specjału wśród uczestników targów.
Spodziewa się, że przez pięć dni Salone del Gustoodwiedzi ponad 200.000 gości z całego świata, co sprawia, że popularyzacja regionalnych przysmaków i dań wśród szerokiego kręgu, zróżnicowanych odbiorców staje się możliwe.
O promocji gęsiny na Litwie tutaj
O promocji na targowiskach w Warszawie, Krakowie i Trójmieście tutaj
O akcji "gęś na telefon" tutaj
Więcej informacji na temat gęsiny i akcji promujących ten regionalny przysmak tutaj