Sprzedaż gęsiny

Opublikowano: 25-10-2010

foto_sprzedaz_gaski1.jpgSukces ubiegłorocznej akcji popularyzującej gęsinę sprawił, że postanowiliśmy w tym roku poszerzyć jej formułę o nowe elementy. Gęsinę i wyroby z gęsiny będzie można kupić w czasie cyklu otwartych festynów w dniu 11 listopada – w Bydgoszczy, Toruniu, Włocławku i Rypinie. Nowością będzie także seria akcji promocyjnych, które odbędą się w trzech, wybranych miastach Polski – Krakowie, Warszawie i Trójmieście. W terminie zaś od 15 października do 15 grudnia będzie można zamówić gęś przez telefon, pod specjalnym  numerem – 0 56 6812 222 i odebrać w listopadzie.

Planując tę część przedsięwzięcia, przeprowadzona została analiza rynku dystrybucji oraz promocji produktów regionalnych, a także tendencji zachowań konsumenckich w Polsce. Jak pokazały wyniki badań systematycznie zwiększa się w naszym kraju liczba konsumentów poszukujących zdrowej żywności, co ma bezpośrednie przełożenie na ilość organizowanych festiwali smaku, czy kiermaszów zdrowej żywności, których liczba w ostatnich latach radykalnie wzrosła. Wychodząc naprzeciw tym tendencjom zdecydowaliśmy się na organizację akcji promocyjnych oraz poza województwem kujawsko-pomorskim w trzech innych polskich miastach (w Krakowie, Sopocie, i Warszawie), gdzie będzie można dokonać zakupu gęsiny oraz spróbować potraw z niej sporządzonych.

Nasz wybór padł na historyczne i jednocześnie nowoczesne, odnowione targowiska na południu, w centrum i na północy Polski:

•    Stary Kleparz w Krakowie, w dniach 3-4 listopada będzie można zakupić produkty sporządzone z gęsiny oraz odebrać gęsi zamawiane przez telefon w Centrum Zamówień Telefonicznych;

•    Targowisko Miejskie w Sopocie, w dniu 15 listopada;

•    Hala Mirowska w Warszawie, w dniach – od 26 do 27 listopada.

Wybrane targowiska stanowią to miejsca tradycyjnego handlu, a także obszaru, gdzie świadomi konsumenci zaopatrują się w najwyższej jakości produkty żywnościowe.

– Mam nadzieję, że gęsina – nasz regionalny przysmak będzie cieszyła się popularnością i zawojuje krakowskie, trójmiejskie i warszawskie stoły– mówi marszałek Piotr Całbecki. – Zarówno bowiem gęś kołudzka jak i rypińska hodowane w naszym województwie cechują się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem.

O festynach organizowanych w województwie kujawsko-pomorskim tutaj

O akcji „gęś na telefon” tutaj

Więcej informacji na temat gęsiny i akcji promujących ten regionalny przysmak można będzie uzyskać na stronie internetowej www.kujawsko-pomorskie.pl .