Warsztaty dla profesjonalnych kucharzy
Opublikowano: 25-10-2010


Do udziału w przedsięwzięciu zaproszonych zostało 30 szefów kuchni z najlepszych restauracji i hotelów z całej Polski. Krajowi mistrzowie rondla wezmą również udział w konkursie dla restauratorów (zaplanowanym w okresie od 10 do 28 listopada) czyli akcji polegającej na serwowaniu w całej Polsce potraw z gęsi w czasie trwania „Gęsiny na świętego Marcina”.
Podstawowym celem warsztatów, które pod nazwą „Gęś kołudzka i rypińska, czyli gwarancja jakości potraw”była promocja wysokiej jakościowo gęsiny jako znakomitej bazy do przyrządzania potraw oraz pokazanie różnic między gęsiną z pewnego, wiejskiego chowu a mrożoną gęsiną z hipermarketu nieznanego pochodzenia. Dzięki tej akcji promowane było również województwo kujawsko-pomorskie jako centrum produkcji najlepszych pod względem właściwości odżywczych i smaku gęsi polskich. Organizowane warsztaty to także doskonała okazja dla szefów restauracji z różnych ośrodków z całej Polski do wymiany doświadczeń i zapoznania się z nowymi sposobami wykorzystywania gęsiny w kuchni.
Pierwszy dzień warsztatów zwieńczyło rozstrzygnięcie konkursu dla restauratorów na najlepszy przepis z gęsiny w ramach akcji „Gęsina na świętego Marcina 2009 oraz wręczenie nagród przez marszałka województwa Piotra Całbeckiego. Punktem kulminacyjnym wieczoru była uroczysta „Gala dinner” – biesiada przy gęsinie i włoskich winach.
Drugiego dnia uczestnicy warsztatów mieli okazję pod okiem specjalisty pani dr inż. Haliny Bielińskiejzapoznać się z warunkami i rygorami jakościowymi chowu gęsi w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej. Więcej informacji o kołudzkim zakładzie tutaj .
Więcej informacji na temat gęsiny i akcji promujących ten regionalny przysmak można uzyskać na stronie internetowej www.kujawsko-pomorskie.pl .
Program warsztatów dla szefów kuchni tutaj .