Grzegorz Labuda – kolejny polski szef kuchni w prestiżowym Chaine des Rotisseurs!

Opublikowano: 29-10-2010

16 października Szef kuchni wrocławskiego Platinum Palace***** Grzegorz Labuda dołączył do klubu Chaine des Rotisseurs. Z tej okazji do Wrocławia zawitała elita światowych smakoszy i szefów kuchni.

chainelogo.gif        logo_ksk_male.jpg

Chaine des Rotisseurs to międzynarodowa organizacja gastronomiczna zrzeszająca smakoszy z 70 krajów. Grzegorz Labuda to trzeci reprezentant Polski w klubie i drugi szef kuchni, obok Adama Chrząstowskiego z krakowskiej restauracji Ancora, będący członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

labudawchaine2.jpg

Przy okazji przyjęcia w swoje szeregi nowego członka, przedstawiciele Chaine des Rotisseurs zjechali do Wrocławia. Grupa międzynarodowych sybarytów przebywała w stolicy Dolnego Śląska od 15 do 17 października, a 16 wszyscy spotkali się na Grand Gala Dinner w boutique hotelu Platinium Palace*****. Podczas wystawnej kolacji degustowali menu przygotowane przez Szefa Grzegorza Labudę i Sous Chefa Pawła Ryckiewicza. Jako przystawki podano: marynowaną polędwicę z sarny z sałatką z gruszek i marynowanych rydzów oraz policzki z dorsza bałtyckiego ze smażoną ikrą na sosie maślanym. Następnie krem z dyni i borowików z oliwą grzybową oraz danie główne – policzki wołowe, pieczone w sosie z trawy żubrowej i flaczkami cielęcymi z pierogami z kaszą gryczaną i boczkiem confit. Jako deser – chłodnik śliwkowy z lodami cynamonowo-imbirowymi.

labudawchaine1.jpg

Grzegorz Labuda może mieć powody do dumy. Chaine des Rotisseurs to prestiżowa organizacja, założona w 1950 roku w Paryżu, która łączy w swych szeregach najbardziej wyrafinowanych smakoszy – profesjonalistów i miłośników wykwintnych smaków. Jednym z głównych celów organizacji jest wspieranie wykwintnej kuchni i promowanie „towarzyskiej strony przyjemności stołu”.



Grzegorz Labuda

Obecnie Szef kuchni Boutique Hotel Platinum Palace***** we Wrocławiu.

Gotowanie jest jego pasją i powołaniem. W wieku lat dziewięciu oznajmił rodzicom, kim chce zostać w przyszłości: kucharzem. Karierę gastronomiczną rozpoczął w Jastrzębiej Górze, u boku Szefa Kuchni, Jerzego Waśkowskiego, zdobywając doświadczenie jako kucharz. Lata 1997-2001 spędził w stylowym Zamku Jan III Sobieski gdzie zakochał się w gotowaniu i upewnił o słuszności decyzji w wyborze kierunku swojej przyszłości zawodowej. Następne lata spędził w Sopocie, kreując od podstaw prestiżową kuchnię restauracji Villa Sedan. Stamtąd trafił do ekskluzywnego Hotelu Nadmorski**** w Gdyni, a po pięciu latach opuścił Trójmiasto, by przygotować się do objęcia stanowiska stanowiska Executive Chef w słynnym Boutique Hotelu Blow Up Hall***** w Poznaniu. Tam rozpoczął kreację nowego nurtu kulinarnego Modern Polish Cuisine, któremu jest wierny do dziś.

Autor książek kulinarnych: „Przysmaki szlacheckie”, „Domowa Paszteciarnia”, „Niezwykłe obiady” i wydawanych już niebawem "Najlepszych przepisów na Boże Narodzenie". Ambasador nurtu Modern Polish Cusine, w latach 2007 i 2008 nominowany był do nagrody Kulinarnego Oskara.

Podczas swojej pracy gotował m.in podczas szczytu polsko-ukraińskiego (A. Kwaśniewski – W. Juszczenko) w 2005 roku, wizyty George’a Busha w 2007 roku, szczytu przywódców europejskich państw G6 (2007), a także dla finalistek Miss World 2007.