Gęsina na wileńskim Festiwalu Polskich Smaków

Opublikowano: 09-11-2010

gesina_logo003.jpgWileński Dom Kultury Polskiej w dniach 12-14 listopada wspólnie ze Stowarzyszeniem "Wspólnota Polska" organizuje w Wilnie "Dni Kultury Polskiej" czyli interdyscyplinarny przegląd polskiej kultury. Jednym z ważniejszych wydarzeń imprezy jest Festiwal Polskich Smaków, którego hitem może zostać kujawsko-pomorska gęsina.

Promocja gęsi kołudzkiej i rypińskiej na wileńskim festiwalu, jednym z najbardziej spektakularnych i prestiżowych w tej części Europy, stanowi część tegorocznej akcji "Gęsina na świętego Marcina". Festiwal Polskich Smaków w Wilnie jako ważny element "Dni Kultury Polskiej" od zawsze kojarzony jest ze świętem dobrego smaku, podczas którego promowane są produkty tradycyjne i regionalne, a amatorzy potraw powstałych na bazie naturalnych składników mogą wymieniać się przepisami.


Oprócz degustacji gęsiny oraz prezentacji filmowej zaplanowane zostały warsztaty kulinarne na temat gęsi w polskiej kuchni, które poprowadzi sopocki restaurator Artur Moroz, zrzeszony w Slow Food Polska, współpracujący z Urzędem Marszałkowskim już od ubiegłego roku. Promocja w stolicy Litwy będzie odbywała się w dniach 12-13 listopada. Stanowi ona ważny element promocji na Wileńszczyźnie, którą zamieszkuje około 300 tys. Polaków. Oczywiście nasza akcja jest skierowana nie tylko do polskiej mniejszości, ale do wszystkich mieszkańców Wileńszczyzny.

Nasz region podczas wileńskiego festiwalu będą reprezentowały:

– Koło Gospodyń Wiejskich ze Zbiczna,

– Koło Gospodyń Wiejskich z Gorczenicy,

– Zespół wokalno-isntrumentalny "Wesołe Kumoszki" ze Zbiczna,

– Zespół wokalno-instrumentalny "Kwiaty jesieni" z Dobrcza,

– Polskie Stowarzyszenie Gminnej Rady Kobiet z Nakła nad Notecią,

– lokalny wytwórca powideł Jan Iwanowski ze Strzelec Dolnych.

Więcej informacji o gęsinie tutaj

Gęsina na wileńskim Festiwalu Polskich Smaków

Opublikowano: 25-10-2010



Dom Kultury Polskiej w Wilnie w dniach 12-14 listopada wspólnie ze Stowarzyszeniem „Wspólnota Polska” organizuje w Wilnie „Dni Kultury Polskiej” czyli interdyscyplinarny przegląd polskiej kultury. Jednym z ważniejszych punktów programu imprezy jest Festiwal Polskich Smaków, którego hitem będzie kujawsko-pomorska gęsina.

gesina_1.jpg

Promocja gęsi kołudzkiej i rypińskiej na wileńskim festiwalu, jednym z najbardziej spektakularnych i prestiżowych w tej części Europy, stanowi część tegorocznej akcji „Gęsina na świętego Marcina”.Festiwal Polskich Smaków w Wilnie jako ważny element „Dni Kultury Polskiej” od zawsze kojarzony jest ze swoistym świętem dobrego smaku, podczas którego promowane są produkty tradycyjne i regionalne, a amatorzy potraw powstałych na bazie naturalnych składników mogą wymieniać się przepisami.

Oprócz degustacji gęsiny oraz prezentacji filmowej zaplanowane zostały także warsztaty kulinarne na temat gęsi w polskiej kuchni, które poprowadzi sopocki restaurator Artur Moroz, zrzeszony w Slow Food Polska, współpracujący z Urzędem Marszałkowskim już od ubiegłego roku. Promocja w stolicy Litwy będzie odbywała się w dniach 12-13 listopada. Stanowi ona ważny element promocji tym bardziej, gdy weźmie się pod uwagę fakt, że Wileńszczyznę zamieszkuje około 300 tys. Polaków. Oczywiście nasza akcja jest skierowana nie tylko do polskiej mniejszości, ale do wszystkich mieszkańców Wileńszczyzny.

Obecnie trwa nabór kół gospodyń wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego, które pojadą do Litwa. Ich listę podamy po zakończeniu naboru.

O targach Salone del Gusto w Turynie tutaj .

O festynach w województwie kujawsko-pomorskim tutaj .

O akcji „gęś na telefon” tutaj .

Więcej informacji na temat gęsiny i akcji promujących ten regionalny przysmak można będzie uzyskać na stronie internetowej www.kujawsko-pomorskie.pl .