Pierwsza liga wśród gęsi

Opublikowano: 10-11-2010

gesina_logo003.jpgWojewództwo kujawsko-pomorskie wydaje się idealnym miejscem do  odnowienia  tradycji spożywania gęsiny w Polsce. To właśnie nasz region słynie z  najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi w  Polsce – białej kołudzkiej oraz rypińskiej. Potrawy z jednej, jak i  drugiej  to kujawsko-pomorskie przysmaki, do  spożywania których, za  pośrednictwem  akcji "Gęsina na świętego Marcina", staramy się przekonać wszystkich  Polaków.

Gęś biała kołudzka to odmiana gęsi produkowana w renomowanym ośrodku hodowlanym, w  Kołudzkim Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki, który jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Kołdry i poduszki z puchu białych kołudzkich ze względu na lekkość,  ciepłochronność i dużą praktyczność gwarantują komfort i wygodę. Udział tej odmiany gęsi w polskim eksporcie gęsiny to 95 procent.


Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku. Nigdy nie była poddawana żadnej selekcji czy hodowli kierowanej genetycznie, dlatego jej mięso ma bardzo dobre właściwości jeśli chodzi o smak i delikatność włókien. Z regionalnych potraw z rypińskiej gęsiny najbardziej znana jest zupa na "gęsich pipkach". Jeszcze babcie dzisiejszych rypińskich gospodyń gęsim smalcem leczyły choroby płucne swoich dzieci.Także puch i pierze rypinianki mają wzorowe właściwości użytkowe.