Ruszyła kolejna edycja szkoleń „Zdrowa Szkoła”!
Opublikowano: 15-11-2010

W dniu 10 listopada br. ruszyła kolejna edycja prezentacji dla uczniów szkół gastronomicznych "Zdrowa Szkoła". Do końca miesiąca ekipa Roberta Sowy odwiedzi 10 szkół.
"Zdrowa Szkoła" to cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych w całej Polsce, realizowany przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. Celem projektu jest edukacja w zakresie zdrowej żywności i żywienia, popularyzacja łososia norweskiego i prezentacja możliwości połączenia go z polskimi produktami regionalnymi.
Podczas drugiej edycji odwiedzimy szkoły w całej Polsce: Tychach, Pile, Warszawie, Grodzisku Mazowieckim, Sandomierzu, Płocku, Lublinie, Ełku i Łodzi.
Szkolenia prowadzone będą przez znanych z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego, czyli doświadczonego mistrza kulinarnego oraz zdolnego, ambitnego przedstawiciela młodego pokolenia kucharzy. To duet, który doskonale zaprezentuje aspekty zdrowotne, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz wagę stosowania wysokiej jakości produktów regionalnych w codziennej diecie i gastronomii. Robert Sowa, jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii, przedstawi wszystkie zalety łososia norweskiego, a Grzegorz Łapanowski – aktywny popularyzator zdrowego stylu życia oraz produktów regionalnych, opowie o żywności i żywieniu w aspekcie zdrowotnym oraz o produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w kontekście zrównoważonego rozwoju, a także o roli produktu regionalnego, tradycyjnego i ekologicznego w promocji lokalnych gospodarek.
Uczniowie dowiedzą się również o najnowszych trendach w gastronomii i technikach kulinarnych z uwzględnieniem rosnącej świadomości klientów na temat i pochodzenia produktów.
W części praktycznej szefowie kuchni zaprezentują nowoczesne metody przygotowania posiłków, tak aby nie tracić ich walorów odżywczych i smakowych. Na przykładzie dań z łososia norweskiego omówione zostaną techniki, które pozwalają norweskim kucharzom wygrywać największe konkursy kulinarne na świecie. Dania komponowane będą z łososia norweskiego w połączeniu z tradycyjnymi polskimi produktami regionalnymi.
„Od wielu lat propaguję norweskie ryby i owoce morza ze względu na ich wartości odżywcze oraz możliwości przygotowania. Łosoś norweski to ryba ciesząca się niesłabnącą popularnością wśród szefów kuchni oraz temat wielu konkursów kulinarnych. – mówi Robert Sowa – Podczas spotkań z młodzieżą pragniemy podzielić się naszą wiedzą na temat przygotowania ryb i owoców morza z Norwegii oraz doświadczeniem w łączeniu ich z produktami lokalnymi, tak aby uczniowie zaczynając pracę już znali techniki, które pozwolą im na większą kreatywność a co za tym idzie – na lepszą pozycję zawodową, czego życzymy z całego serca”.
PROGRAM SZKOLENIA „ZDROWA SZKOŁA”
Jesienna edycja przeznaczona jest dla uczniów ostatnich klas średnich szkół gastronomicznych i dla nauczycieli zawodu (optymalnie 2 klasy + nauczyciele, ok. 80 osób).
1) Część teoretyczna – max. 25 min
• Żywność, żywienie a zdrowie
• Łosoś norweski a zdrowie
• Pozycja łososia norweskiego w gospodarce Norwegii
• Znaczenie łososia w promocji Norwegii
• Produkt tradycyjny i regionalny szansą dla Polski
• Produkcja, dystrybucja i konsumpcja a zrównoważony rozwój
• Znak NORGE
• Twoja przyszłość w gastronomii
Część teoretyczna prowadzona i moderowana będzie przez Grzegorza Łapanowskiego. Robert Sowa występuje jako aktywny komentator prezentacji.
2/ Prezentacja filmów tematycznych (ok. 45 minut):
• „Błękitna Rewolucja” o historii hodowli oraz rozwoju przetwórstwa łososia w Norwegii
• demonstracja prawidłowego krojenia i filetowania łososia w wykonaniu norweskich specjalistów.
3/ Wstęp do części praktycznej – ok. 20 min.
• Zdrowa kuchnia w restauracji – świadomy szef kuchni, świadomy klient
• Jak przygotowywać się i wygrywać konkursy kulinarne
Moderator: Robert Sowa, towarzyszyć mu będzie Konrad Birek (jako laureat konkursów)
4/ część praktyczna – ok. 30 minut
Omówienie nowoczesnych metod przygotowania posiłków w celu zachowania ich najcenniejszych składników odżywczych – na bazie łososia norweskiego i polskich produktów regionalnych.
• przed rozpoczęciem pokazu Grzegorz Łapanowski zaprezentuje nauczycielom filetowanie łososia. Robert Sowa omawiać będzie możliwości wykorzystania poszczególnych elementów ryby.
• pokaz kulinarny – przygotowanie łososia norweskiego w połączeniu z polskimi produktami regionalnymi. Do udziału zaprosimy wszystkich nauczycieli odpowiedzialnych w szkolenie praktyczne (naukę gotowania) – max. 10 osób. Dzięki formie warsztatów nauczyciele będą mieli okazję aktywnie uczestniczyć w przygotowywaniu dań. Warsztaty prowadzone będą przez Grzegorza Łapanowskiego z pomocą Konrada Birka. Kolejne etapy przygotowania dań komentować będzie Robert Sowa.
• degustacja przygotowanego dania przez uczniów i nauczycieli
• dystrybucja materiałów edukacyjnych i informacyjnych, serwis foto
Sponsor:
Patronat medialny: