HASHI SUSHI W Kościerzynie
Opublikowano: 16-11-2010
Dnia 9 listopada w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie ,,Ekonomik” odbyło się niecodzienne szkolenie dla uczniów z Technikum Gastronomicznego z zakresu kuchni japońskiej . Z inicjatywy nauczycieli: Pani Genowefy Gierszewskiej i Pana Tomasza Grzegorzewskiego oraz Przemysława Formeli wiceprezesa Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski zaproszono do udziału w szkoleniu profesjonalistów Pawła Szczeszka i Floriana Piotrkowskiego, którzy na co dzień pracują w Restauracji Japońskiej HASHI SUSHI w Gdyni . Na szkolenie przybył także Daniel Przytarski Szef Kuchni Zajazdu Florencja, który zaprezentował produkty firmy Hiestand.

Celem szkolenia było przybliżenie uczniom szkół gastronomicznych coraz bardziej popularnej w Polsce kuchni japońskiej. Panowie z restauracji HASHI SUSHI w trakcie prowadzenia szkolenia przedstawili historię pochodzenia sushi i sposobie podawania specjalnie przygotowanego ryżu oraz ryby stanowiącej dodatek, która w większości przypadków jest surowa.

Na zdjęciu od prawej Sebastian Raulin z Hotelu Kozi Gród i Paweł Szczeszka HASHI SUSHI

Zainteresowanie szkoleniem było ogromne, nawet całe grono pedagogiczne „Ekonomika” w chwili wolnej od zajęć dydaktycznych poświęciło kilka minut na przyglądanie się, jak przebiega owo szkolenie z sushi. Co więcej, znalazło się kilku nauczycieli, którzy zadawali więcej pytań odnośnie przygotowania sushi, niż uczniowie Technikum Gastronomicznego.

Organizatorzy szkolenia są bardzo zadowoleni z przebiegu takiej akcji dla swoich uczniów i mają chęc przeprowadzenia więcej takich akcji w własnej szkole. Przy okazji chcą podziękować właścicielom restauracji HASHI SUSHI za pomoc w realizacji takiego projektu .Podziękowania też należą się firmie LIMITO z Gdańska za wsparcie materialne bez tych firm nie było by miejsca aby uczniowie szkoły w Kościerzynie mogli na chwilę przenieść się do kraju kwitnącej wiśni .

Wspólne zdjęcie po zakończonym szkoleniu
Przygotował Tomasz Grzegorzewski