„Zdrowa Szkoła” – szkolenie w Pile

Opublikowano: 22-11-2010

W poniedziałek, 15 listopada 2010 roku, ekipa realizująca projekt „Zdrowa Szkoła” zawitała w kolejnej szkole. Tym razem był to Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile mieszczący się przy ul. Gen. Sikorskiego 73. 

norge_norweski_losos.jpg   logo_fksk.jpg

 

„Zdrowa szkoła” to projekt realizowany przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni, którego głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowej żywności i żywienia, popularyzacja łososia norweskiego i prezentacja możliwości połączenia go z polskimi produktami regionalnymi.

zs_pila017.jpg zs_pila002.jpg

Szkolenie poprowadzili Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski, obaj znani m.in. z programu Dzień Dobry TVN. Ważnym wsparciem kulinarnego duetu byli: Konrad Birek i Krzysztof Baranowski.

zs_pila006.jpg

Robert Sowa, jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii, przedstawił liczne zalety łososia norweskiego, a Grzegorz Łapanowski opowiedział o żywności i żywieniu w aspekcie zdrowotnym oraz o roli produktu regionalnego, tradycyjnego i ekologicznego w promocji lokalnych gospodarek.

zs_pila005.jpg

Konrad Birek – laureat wielu konkursów kulinarnych, opowiedział, jak ważną rolę odgrywają one na drodze zawodowej młodych szefów kuchni oraz podpowiedział, jak przygotować się do konkursu, aby wygrać.

zs_pila010.jpg

Po części teoretycznej, odbyły się warsztaty, w których uczestniczyli nauczyciele i wybrani uczniowie, mając okazję gotowania pod okiem kulinarnego mistrza i jego teamu. Podczas wspólnego gotowania przygotowano kilka dań na bazie łososia norweskiego oraz polskich produktów ekologicznych i regionalnych. Nauczyciele i uczniowie pomogli również w przygotowaniu dania degustacyjnego, które na zakończenie imprezy wyserwowano wszystkim jej uczestnikom, a było to 120 osób – przedstawicieli grona pedagogicznego, mediów i lokalnych restauratorów.

Pragniemy serdecznie podziękować za pomoc Pani Janinie Kubiak oraz Dyrekcji Szkoły.

zs_pila008.jpg 

No i jak zawsze nie zapominamy o sponsorach, bez których kulinarna podróż po polskich szkołach nie byłaby możliwa.

Główny sponsor:

 

norge_norweski_losos.jpg

 

Dziękujemy również firmie:

suempol.jpg

 

Patronat medialny:

 

portal_gastronomiczny_newsgastro_logo.jpg