Nagrodzeni na Targach HORECA 2010
Opublikowano: 23-11-2010

Wyniki Konkursu Na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii towarzyszący Targom HORECA 2010
W dniu 17.11.2010 Komisja Konkursowa w składzie:Sławomir Grzyb – Prezes CTI Media, gastrona.pl – Przewodniczący Komisji
Barbara Czarnecka – BROG Media Biznesu
Eliza Maniewska – Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
Piotr Chojnacki – Wiceprezes Małopolskiej Izby Hotelarskiej GREMIUM
Monika Jaszcza – Targi w Krakowie Sp. z o.o.
przyznała Nagrody Targów HORECA 2010 w Konkursie Na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii.
W kategorii Urządzenia gastronomiczne:ex aequo
-Gastro Prestige
Piec do pizzy obrotowy GT140/10 GIOTTO
-Strauss Cafe Poland Sp. z o.o.
Ekspres do kawy LaCiubali Q10 Milk PS
W kategorii Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii:ex aequo
-Strauss Cafe Poland Sp. z o.o.
Kawa ziarnista MK Cafe Espresso Professional
-KARLOFF s.r.o.
Linia TATRATEA liqueurs – product range
Komisja przyznała także Wyróżnienia Targów HORECA 2010 w Konkursie Na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii w kategoriach:
Urządzenia gastronomiczne:-Bydgoskie Zakłady Maszyn Gastronomicznych Ma-Ga Sp. z o.o.
Krajalnica żywności Model 210p/210pT
Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii:-CORRIDA Bartłomiej Olek
Szynka Serrano Bodega 12 miesięcy dojrzewająca
Bardzo ważnym elementem tegorocznej edycji Targów ENOEXPO były dwa konkursy winiarskie:
Konkurs Winiarski o Medal ENOEXPO 2010 oraz Konkurs Polskich Win o Medal ENOEXPO 2010. Organizator – Targi Enoexpo, przy merytorycznym wsparciu serwisu Vinisfera.pl – zadbał, by konkurs przygotowany został zgodnie z międzynarodowymi standardami. Zaproszono profesjonalne jury, wszyscy jego członkowie reprezentowali różne środowiska, jednak ściśle związane z branżą winiarską. Celem konkursu było wyłonienie najlepszych win zgłoszonych na konkurs.
W tym roku jury przyznało 90 medali. Podczas targów można było poznać zwycięzców w poszczególnych kategoriach, a także spróbować nagrodzonych win.
3. KRAKOWSKI PUCHAR LATTE ART
Po trzech latach do stolicy Małopolski wróciły zawody w profesjonalnym parzeniu kawy. Konkurencja w jakiej występowali bariści odbyła się tu premierowo były to zawody w malowaniu na kawie, które fachowcy nazywają latte art.
Do zawodów zakwalifikowali się:
1. Dawid Waloń z Rybnika – sieć lodziarni Lodomania
2. Mateusz Gaca z Poznania – sieć kawiarni Coffee Heaven
3. Michał Pluta z Poznania – sieć kawiarni Icoffe
4. Michał Knap-Dam z Warszawy – sieć kawiarni Green Coffee
5. Bartek Orzechowski z Rybnika – sieć lodziarni Lodomania
6. Agnieszka Rojewska z Poznania – sieć kawiarni Coffee Heaven
7. Paweł Lementowicz z Warszawy – ArtCoffe
8. Radosław Darnowski z Łodzi
Zawodnicy rywalizowali ze sobą w bitwach kawowych zorganizowanych w systemie pucharowym. Najpierw zostali rozlosowani w cztery pary ćwierćfinałowe w wyniku, których zostali wyłonieni półfinaliści a później uczestnicy finału.
W pojedynkach bariści musieli przygotowywać cappuccino ozdobione wzorami, które wylosowali, bądź podanymi z publiczności. Ponieważ na kawie można namalować wszystko, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia na cappuccino zobaczyliśmy twarze, zwierzęta, w tym nawet konia, słonia i smoka, do tego mnóstwo serc i rosett.
W jury, które oceniało kawy znaleźli się eksperci kawowi Akademii Espresso Adam Mróz, Leszek Borowiak, Janusz Leszkiewicz, przedstawiciel Targów Horeca Tomasz Krupa, reprezentacja Przeglądu Gastronomicznego Maryla Burska i Marta Galińska, Mistrz Polski Latte Art. Marcin Michalik, przedstawicielka Interii oraz Andrzej Jankowski z Palarni Galaxia. Zawody poprowadził specjalista Akademii Espresso – Marcin Moczydłowski.
Ostatecznie do finału dostał się Mateusz Gaca i Radek Darnowski, o trzecie miejsce na podium walczyła Agnieszka Rojewska i Michał Pluta. Po zaciętym boju i przepięknych kawach zwyciężył Mateusz Gaca. Na drugim miejscu uplasował się Radek Darnowski, a na trzecim Michał Pluta.
Nagrodzeni na Targach HORECA 2010
Opublikowano: 23-11-2010
Wyniki Konkursu Na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii towarzyszący Targom HORECA 2010
W dniu 17.11.2010 Komisja Konkursowa w składzie:
Sławomir Grzyb – Prezes CTI Media, gastrona.pl – Przewodniczący Komisji
Barbara Czarnecka – BROG Media Biznesu
Eliza Maniewska – Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
Piotr Chojnacki – Wiceprezes Małopolskiej Izby Hotelarskiej GREMIUM
Monika Jaszcza – Targi w Krakowie Sp. z o.o.
przyznała Nagrody Targów HORECA 2010 w Konkursie Na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii.
W kategorii Urządzenia gastronomiczne:
ex aequo
-Gastro Prestige
Piec do pizzy obrotowy GT140/10 GIOTTO
-Strauss Cafe Poland Sp. z o.o.
Ekspres do kawy LaCiubali Q10 Milk PS
W kategorii Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii:
ex aequo
-Strauss Cafe Poland Sp. z o.o.
Kawa ziarnista MK Cafe Espresso Professional
-KARLOFF s.r.o.
Linia TATRATEA liqueurs – product range
Komisja przyznała także Wyróżnienia Targów HORECA 2010 w Konkursie Na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii w kategoriach:
Urządzenia gastronomiczne:
-Bydgoskie Zakłady Maszyn Gastronomicznych Ma-Ga Sp. z o.o.
Krajalnica żywności Model 210p/210pT
Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii:
-CORRIDA Bartłomiej Olek
Szynka Serrano Bodega 12 miesięcy dojrzewająca