Theofilos Vafidis na słodko i Andrzejkowo
Opublikowano: 25-11-2010

Kritsynakia maślane w czekoladzie
Składniki:
• Ciasto francuskie 450g
• Cukier 4 łyżeczki
• Cynamon mielony 1 łyżeczka
• Czekolada kuwertura 100g
• Masło 2 łyżki
• Rum 1łyżka
Sposób wykonania:
Rozwałkowane na cienki plaster ciasto kroimy na paski grubości 2cm i długości ok. 15cm. Chwytając za końce lekko skręcamy w przeciwnych kierunkach by powstały spiralki. Mieszamy cukier z cynamonem i oprószamy nasze Kritsynakia. Układamy je w natłuszczonej wysokiej blaszce i pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez 25 minut by urosły i zarumieniły się.
W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej kuwerturę z masłem i rumem. Kiedy ciasteczka wystygną polewamy je przestudzoną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.
Piegowate biszkopty
Składniki:
• Cukier brązowy 100g
• Masło 60g
• Jajko 1szt
• Mąka pszenna 100g
• Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• Szczypta soli
• Cynamon mielony ½ łyżeczki
• Czekolada kuwertura posiekana 100g
Sposób wykonania:
Mikserem ubijamy masło z cukrem na białą masę, dodajemy również jajko. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i chwilę jeszcze ubijamy, by połączyły się wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy czekoladę i mieszamy.
Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy małe ciasteczka które układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (pozostawiamy między nimi odstępy, by mogły wyrosnąć).
Pieczemy w rozgrzanym do 190ºC piekarniku przez 12 minut by urosły i zarumieniły się. Jeśli chcemy, by stały się kruche możemy piec je trochę dłużej.
Kandyzowane skórki pomarańczy
Składniki:
• 3 pomarańcze
• Woda mineralna niegazowana 50ml
• Cukier 250g
Sposób wykonania:
Umyte i osuszone pomarańcze obieramy ze skórki pozostawiając na niej trochę miąższu.
W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej pokrojoną skórkę w paseczki długości około 6cm. Obgotowujemy ją przez 2 minuty, przecedzamy na sito a wodę wylewamy. Czynność powtarzamy, by usunąć goryczkę ze skórki pomarańczowej.
Następnie przygotowujemy syrop z wody mineralnej oraz cukru i kandyzujemy w nim przygotowane paseczki skórki pomarańczy przez 5min na wolnym ogniu. Odsączamy i rozkładamy na grillu lub innej kratce na kilka godzin, by odciekł nadmiar syropu.