„Kulinarna uczta Oerlemans z Markiem Widomskim”
Opublikowano: 26-11-2010

W dniach 17-19.11.2010 w Krakowie odbyła się 18 edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA. W Programie Targów zaplanowano konkurs kulinarny „Kulinarna uczta Oerlemans z Markiem Widomski” z cyklu „Dania bankietowo- cateringowe”. Na rzecz konkursu wykorzystano urządzenia firmy IGLOO. Udział w w/w przedsięwzięciu wzięły 4 drużyny.
Restauracja „Jan”- Bełchatów (reprezentanci: Rafał Woźniak, Piotr Krogulec, Szef Kuchni- Przemysław Wieloch).
Przygotowali m.in. następujące dania:
1. Polędwiczki wieprzowe z sałatką z pęczaku i buraków.
2. Duet troci i halibuta z warzywami.

Hotel Verde Montana -Kudowa Zdrój (reprezentanci: Arkadiusz Kruszik, Filip Rosa, Szef Kuchni- Wiesław Bober).
Przygotowali następujące dania:
1. Łosoś marynowany w trawie cytrynowej.
2. Comber jagnięcy z tłuczonym zielonym groszkiem z sosem sferycznym

Art Hotel- Wrocław (reprezentanci: Rafał Białek, Kamil Rękar, Szef Kuchni- Grzegorz Przeniosło)
Przygotowali m.in. następujące dania:
1. Wieprzowo- wołowe rilettes z dziką różą.
2. Pate z borowików z masłem truflowym.

Liburnia Hotel- Cieszyn (reprezentanci: Andrzej Stabrawa, Kazimierz Skiba).
Przygotowali następujące dania:
1. Gomlosy na smażonej rukoli.
2. Roladka cielęca marchwiowy kasztanowa z sosem borowikowym.
Potrawy oceniono wg przyjętego kryterium tzn. pod względem: wykorzystania produktu, kolorystyki dania, zastosowania produktu, technik kulinarnych oraz smaku.
Najwyżej została oceniona drużyna Restauracja „Jan” z Bełchatowa- I miejsce ,

na kolejnych miejscach plasowały się:
Art. Hotel- Wrocław- II miejsce,

Hotel Verde Montana- Kudowa Zdrój- III miejsce,

Liburnia Hotel- Cieszyn- IV miejsce.

Patrząc na oceny jury, dania zaserwowane na konkursie były wykonane na wysokim poziomie.

Grzegorz Komendarek
Teofilos Vafidis
Marek Widomski
Zbigniew Kurleto
Konkurs kolejny raz udowodnił że młodzi kucharze sa ambitni i wykazują sie kreatywnością.
Specjalne podziękowania dla Firmy Oerlemans dzieki której konkurs uświetniły warzywa mrożone o wysokiej jakości.