„Kulinarna uczta Oerlemans z Markiem Widomskim”

Opublikowano: 26-11-2010

img_6465_resize.jpg

W dniach 17-19.11.2010 w Krakowie odbyła się 18 edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA. W Programie Targów zaplanowano konkurs kulinarny „Kulinarna uczta Oerlemans z Markiem Widomski” z cyklu „Dania bankietowo- cateringowe”. Na rzecz konkursu wykorzystano urządzenia firmy IGLOO. Udział w w/w przedsięwzięciu wzięły 4 drużyny.

img_6336_resize.jpgRestauracja „Jan”- Bełchatów (reprezentanci: Rafał Woźniak, Piotr Krogulec, Szef Kuchni- Przemysław Wieloch).

Przygotowali m.in. następujące dania:

1. Polędwiczki wieprzowe z sałatką z pęczaku  i buraków.

2. Duet troci i halibuta z warzywami.


img_6394_resize.jpg

Hotel Verde Montana -Kudowa Zdrój (reprezentanci: Arkadiusz Kruszik, Filip Rosa, Szef Kuchni- Wiesław Bober).

Przygotowali następujące dania:

1. Łosoś marynowany w trawie cytrynowej.

2. Comber jagnięcy z tłuczonym zielonym groszkiem z sosem sferycznym

img_6337_resize.jpg

Art Hotel- Wrocław (reprezentanci: Rafał Białek, Kamil Rękar, Szef Kuchni- Grzegorz Przeniosło)

Przygotowali m.in. następujące dania:

1. Wieprzowo- wołowe rilettes z dziką różą.

2. Pate z borowików z masłem truflowym.


img_6394_resize.jpg

Liburnia Hotel- Cieszyn (reprezentanci: Andrzej Stabrawa, Kazimierz Skiba).

Przygotowali następujące dania:

1. Gomlosy na smażonej rukoli.

2. Roladka cielęca marchwiowy kasztanowa z sosem borowikowym.

Potrawy oceniono wg przyjętego kryterium tzn. pod względem: wykorzystania produktu, kolorystyki dania, zastosowania produktu, technik kulinarnych oraz smaku.

Najwyżej została oceniona drużyna Restauracja „Jan” z Bełchatowa- I miejsce ,

img_6485_resize.jpg

na kolejnych miejscach plasowały się:

Art. Hotel- Wrocław- II miejsce,

img_6337_resize.jpg

Hotel Verde Montana- Kudowa Zdrój- III miejsce,

img_6468_resize.jpg

Liburnia Hotel- Cieszyn- IV miejsce.

img_6465_resize.jpg

Patrząc na oceny jury, dania zaserwowane na konkursie były wykonane na wysokim poziomie.

img_6373_resize.jpg

Grzegorz Komendarek

Teofilos Vafidis

Marek Widomski

Zbigniew Kurleto

Konkurs kolejny raz udowodnił że młodzi kucharze sa ambitni i wykazują sie kreatywnością.

Specjalne podziękowania dla Firmy Oerlemans dzieki której konkurs uświetniły warzywa mrożone o wysokiej jakości.