„Energia w żywności i żywieniu” – konferencja
Opublikowano: 09-12-2010

W dniu 02.12.2010r. odbyła się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskie 30/36, konferencja nt. ŻYWNOŚĆ I ŻYWIENIE W ŚWIETLE WSPÓŁCZESNEJ WIEDZY- „Energia w żywności i żywieniu” dla nauczycieli przygotowujących uczniów do Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Na spotkaniu obecni byli nauczyciele ze szkół z województwa mazowieckiego. Wykłady wygłosili pracownicy naukowi ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji: dr inż. Jacek Bujko i dr Beata Dasiewicz oraz dietetyk z firmy Medicaver dr. inż. Monika Molenda-Dąbrowska.
Zaprezentowane wykłady dotyczyły następujących zagadnień:
1. „Fizjologiczne podstawy metabolizmu energetycznego”
2. „Diety odchudzające i skuteczność ich stosowania” .
3. „Pokarm jako źródło energii”.
W trakcie konferencji odbył się również pokaz nowoczesnej metody obróbki termicznej mięsa i warzyw. Pokaz poprowadził Zbigniew Łęgowski przy współpracy z firmą MetsäTissue producenta min. papieru do gotowania SAGA.