Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”
Opublikowano: 13-12-2010

W dniu 03 grudnia 2010 odbył się w Warszawie organizowany przez Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z o.o. finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”
Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: Przewodniczący Kapituły Konkursu Adam Michalski i Przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Krzysztof Szulborski. Pomimo niesprzyjających warunków pogodowych finaliści Konkursu przybyli z całego kraju. Rywalizacja już tradycyjnie odbywała się w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim.
Do finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” zakwalifikowały się szkoły:
1. Technikum Nr 1 ul. Poniatowskiego 2, w Lesznie
2. Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa ul. Marii Konopnickiej 9 w Pułtusku
3. Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta Technikum Gastronomiczne ul. Podkomorska 49 w Poznaniu
4. Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie ul. I Armii Wojska Polskiego 89 w Wyszkowie
5. Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych ul. Marii Konopnickiej 3 w Otwocku
6. Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 ul. Stacha Konwy 11 w Łomży
7. Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 Oś. Złotej Jesieni 16 w Krakowie
8. Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych ul. Żołnierska 49 w Olsztynie
9. Zespołu Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8 w Warszawie
10. Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich ul. Majdańska 30/36 w Warszawie
11. Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 ul. Sienkiewicza w Łodzi
12. Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie
Niestety z powodu śnieżycy i pozamarzanych zwrotnic klejowych nie udało się dotrzeć drużynie ze szkoły z Poznania. Ostatecznie w rywalizacji Konkursowej uczestniczyło 11 ekip.
W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
1. Dariusz Misztal, Patryk Pasztaleniec – Olsztyn
2. Dominik Tondera, Rafał Wróblewski –Warszawa ul Komorska
3. Maciej Siąkowski, Przemysław Szałczyński –Łódź
4. Daniel Podlasin, Tomasz Golianek – Pułtusk
5. Michał Tórz, Mateusz Różański – Leszno
6. Łukasz Puścian, Marcin Oleksiak – Wyszków
7. Piotr Tadej, Michał Szcześniak – Warszawa ul. Majdańska
8. Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock
9. Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa ul. Poznańska
10. Ewelina Diks, Klaudia Tyszka – Łomża
11. Mateusz Kiermasz, Norbert Szczurek – Kraków
Pełna koncentracja, olbrzymie zaangażowanie uczestników i prawie idealna cisza panująca w trakcie konkursu zadziwiała nawet jurorów. Rywalizacja kulinarna odbywała się w bardzo dobrze wyposażonej sali technologii gastronomicznej Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych – organizatora konkursu.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:
Jury degustacyjne w składzie:
Andrzej Bryk – przewodniczący – Akcent Catering
Grażyna Uścińska – Restauracja Monsfera
Paweł Malewski – Prezes Stalgast Sp. z o.o.
Artur Grajber – Szef kuchni hotelu Sheraton
Michał Tkaczyk – Szef kuchni hotelu Bristol
Robert Ziemkiewicz – Szef kuchni hotelu Holiday Inn
Jury techniczne:
Krzysztof Szulborski – przewodniczący – Prezes SPKiC
Wojciech Pasikowski – Szef kuchni „Oberża Pod Czerwonym Wieprzem”
Jacek Sulich – Szef kuchni „Lawisz”
Rywalizacja konkursowa i sposób jej przeprowadzenia obserwowały bacznym okiem, przebywające gościnnie w Warszawie nauczycielki z berlińskiej szkoły gastronomicznej.
Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerski. Dwa sposoby nakrycia stołu oraz test wiedzy kelnerskiej nie robił wrażenia na perfekcyjnie przygotowanych uczestnikach konkursu, do czasu gdy okazało się, iż kilka pytań w teście wiedzy kelnerskiej jest w języku angielskim (o porozumiewaniu się i ściąganiu nie było mowy).
W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
1. Adam Łoszkowski – Olsztyn
2. Paulin Walaśkiewicz – Warszawa ul Komorska
3. Monika Neczeta –Łódź
4. Angelika Okoń – Pułtusk
5. Beata Siekaniec – Leszno
6. Paula Damętka – Wyszków
7. Wiktor Lewiński – Warszawa ul. Majdańska
8. Tomasz Wojciechowski – Otwock
9. Jakub Błogowski – Warszawa ul. Poznańska
10. Marta Sierzputowska – Łomża
11. Mateusz Dadał – Kraków
Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:
Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii Kelnerskiej
Agnieszka Zawadzka – vice przewodnicząca
Anetta Górnik – sekretarz Konkursu
Poziom praktycznego przygotowania uczestników konkursu kelnerskiego był bardzo wysoki. Za tak profesjonalne przygotowanie kelnerów do rywalizacji konkursowej należą się wielkie podziękowania opiekunom zawodowym wszystkich uczniów konkursu.
W trakcie gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła z drżącymi rękoma niczym liść osiki na wietrze, pozostali uczniowie i nauczyciele przybyli gościnnie do szkoły na Komorskiej, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach. W szkolnej sali gimnastycznej przez kilka godzin odbywały się przygotowane przez organizatorów i sponsorów pokazy i szkolenia. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie znalazły się: szkolenie i pokaz barmański, prezentacja przygotowania soków z koncentratów, pokazowe aktywne gotowanie na bazie produktów firm MININI, ALOSA, SAGA, OERLEMANS a wszystko na sprzęcie STALGAST. Również prezentacja możliwości maszynowego krojenia POBOT COUPE, pokazy wypieków PIEKARNI SZWAJCARSKIEJ INTEREUROPOL oraz szkolenia z zasad higieny prowadzone przez ECOLAB. Najwięcej jednak emocji wzbudziła możliwość rzeźbienia w owocach wspólnie z członkami POLSKIEJ GRUPY CARVINGOWEJ wspieranej przez firmę GRONEX
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” zaszczycili swoją obecnością m.in:
W imieniu Marszałka Województwa Mazowieckiego Pani Marzena Rogozińska
Pan Jarosław Karcz – Burmistrz Dzielnicy Warszawa Praga Południe
Pani Ewa Kosińska – Mazowieckie Kuratorium Oświaty
Pani Barbara Krępska – Naczelnik Biura Edukacji
Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i niesamowicie wyrównany o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:
I miejsce w Konkursie Kulinarnym zajęli:
Piotr Tadaj, Michał Szcześniak – Warszawa ul. Majdańska
Zwycięskie potrawy
II miejsce: Maciej Siąkowski, Przemysław Szałczyński – Łódź
II miejsce: Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock
III miejsce: Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa ul. Poznańska
III miejsce: Michał Tórz, Mateusz Różański – Leszno
III miejsce: Damian Tondera, Rafał Wróblewski – Warszawa ul. Komorska
I miejsce w konkursie kelnerskim zajął: Mateusz Dadał – Kraków
II miejsce: Monika Neczeta – Łódź
II miejsce: Paula Damętka – Wyszków
III miejsce: Paulina Walaśkiewicz – Warszawa ul. Komorska
III miejsce: Adam Łoszowski – Olsztyn
III miejsce: Marta Sierzputowska – Łomża
W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.
Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Łodzi w składzie:
Maciej Siąkowski (kucharz)
Przemysław Szałczyński (kucharz)
Monika Neczeta (kelner)
Opiekun Krystyna Brzezicka
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” wspierali:
Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
Oficjalne wyniki
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”
Foto: Piotr Kopyt – Pan Cater
Przewodniczący Kapituły Konkursu
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”
Adam Michalski