Teo Vafidis poleca smakowite przepisy
Opublikowano: 13-12-2010

Kotopoulo A’la Salonika z kouskous
Składniki na 4 porcje:
• Filet z kurczaka 600g
• Cebula szalotka 4szt
• Papryka czerwona 1szt
• Papryka żółta 1szt
• Czosnek 2 ząbki
• Oliwki Kalamata bez pestki 10szt
• Oliwa z oliwek Pomace „Theofilos”
• Pomidory krojone bez skórki w soku Serco 300g
• Ser Feta 100g
• Sól
• Pieprz
• Oregano
• Liść laurowy 1szt
• Ziele angielskie 4szt
• Couscous Helios 200g
Sposób wykonania:
1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, szalotkę w kosteczkę, papryki w paseczki, oliwki w plasterki a czosnek przepuszczamy przez praskę. Pomidory miksujemy wraz z sokiem.
2. Na oliwie z oliwek Pomace szklimy cebulkę, dodajemy filet z kurczaka i obsmażamy przez chwilę, by nabrał lekko różowego koloru (nie należy przypiekać).
3. Dodajemy pomidory, paprykę, czosnek, oliwki, ziele angielskie i listek laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 5minut, przyprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli.
4. Podajemy gorące z ugotowanym al’dente Couskous Helios. Danie posypujemy rozkruszonym serem Feta i świeżym oregano.
Tourlu tourlu szafranisto
Składniki na 4 porcje:
• Papryka zielona 1szt
• Papryka czerwona 1szt
• Fasolka szparagowa100g
• Pepperoni Macedońskie 2szt
• Pieczarki 4szt
• Cebula szalotka 2szt
• Por 1szt
• Ziemniaki małe 2szt
• Sok z 1 pomarańczy
• Wino czerwone likierowe 150ml
• Oliwa z oliwek Pomace Theofilos 4 łyżki
• Ekologiczna herbatka ROZGRZEWAJĄCA z szafranem Krocus Kozanis 2 saszetki
• Sól
• Pieprz
• Grecki jogurt 400g
Sposób wykonania:
1. Pora kroimy w krążki, pieczarki w półplasterki, papryki i ziemniaki w grubą kostkę, Pepperoni w krążki, fasolkę na połowę a szalotkę w kosteczkę.
2. W wysokim rondlu rozgrzewamy oliwę Pomace i szklimy na niej szalotkę, dodajemy pora i chwilę podsmażamy.
3. Dodajemy ziemniaki, pieczarki, fasolkę, Pepperoni, papryki, posypujemy zawartością saszetek Herbatki i mieszamy.
4. Wlewamy wino i sok z pomarańczy a następnie dusimy naszą potrawę na wolnym ogniu przez około 7 minut. Sos powinien się lekko zredukować a warzywa powinny być chrupiące.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy gorące z greckim jogurtem.
Prasoryzo szafranisto z serem Graviera
Składniki na 4 porcje:
• Por jasna część 1kg
• Cebula szalotka 4szt
• Koperek posiekany 4 łyżki
• Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
• Oliwa z oliwek Pomace Theofilos 2 łyżki
• Sól 1 łyżeczka
• Czarny pieprz mielony 0,5 łyżeczki
• Ekologiczna herbatka ŚRÓDZIEMNOMORSKA z szafranem Krocus Kozanis 2 saszetki
• Woda 2 szklanki
• Ryż 1szklanka
• Ser Graviera 100g
Sposób wykonania:
1. Pory kroimy w cienkie krążki, szalotkę w kosteczkę, natkę i koperek drobno siekamy.
2. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę Pomace i szklimy szalotkę. Dodajemy pora, natkę, koperek i dusimy ciągle mieszając przez 5 minut.
3. Wlewamy wodę i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia, a następnie wsypujemy ryż, wrzucamy saszetki z herbatką i mieszamy naszą potrawę.
4. Gotujemy pod przykryciem około 15minut aż ryż będzie a’l dente i usuwamy saszetki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Podajemy gorące posypane startym serem Graviera