Bajeczna rolada dekorowana marcepanem
Opublikowano: 15-12-2010
Nadzienie:
200 g białego marcepanu
4 banany
2 łyżki cukru
1 szklanka truskawek
1 szklanka śmietany kremówki
świeże listki mięty
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
ciemna czekolada
Wykonanie:
Banany obrać i pokroić, następnie posypać je cukrem – całość wymieszać.
Banany ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia SAGA i piec w piekarniku w temperaturze 200°C (225°C) do momentu gdy cukier zbrązowieje. Następnie rozgnieść je np. widelcem i zaczekać, aż ostygną.
Ubić śmietanę i wymieszać z rozgniecionymi bananami. Pokrojone truskawki oraz rozdrobnione listki mięty dodać do mieszanki.
Przygotowanie ciasta. Ubić jajka z cukrem. Sypkie składniki wymieszać i przesypując je przez sitko, dodać do jajek. Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w temperaturze 160°C (180°C) przez ok. 12 minut.
Ułożony na folii marcepan przykryć papierem do pieczenia i cienko rozwałkować (dzięki folii marcepan nie będzie się przesuwał podczas wałkowania, a górna warstwa przykryta papierem pozostanie gładka).
Odwrócić rozwałkowany marcepan tak, by papier był na dole, usunąć folię. Na rozwałkowany marcepan położyć ostudzone ciasto. Ciasto posmarować kremem, całość zawinąć w roladę przy pomocy papieru do pieczenia.
Z arkusza papieru do pieczenia formatu A4 i uformować stożek do dekoracji SAGA. Napełnić go stopioną ciemną czekoladą i ozdobić powierzchnię rolady. Roladę ułożyć na talerzu i udekorować według własnego uznania truskawkami i bitą śmietaną z wanilią.