Śledź w świątecznym wydaniu

Opublikowano: 16-12-2010

Święta Bożego Narodzenia to jedyny chyba czas w roku, w którym na naszych stołach niepodzielnie królują ryby. Przyrządza się je na mnóstwo sposobów – poczynając od tych smażonych podawanych na kolację wigilijną, a kończąc na różnego rodzaju przystawkach, które towarzyszą nam w biesiadowaniu nie tylko świątecznym, lecz również karnawałowym.



Niezwykle smaczną oraz, co równie ważne, najzdrowszą rybą, którą trzeba umieścić w gwiazdkowych kulinariach, jest tak dobrze nam wszystkim znany śledź. Warto trochę poeksperymentować i przyrządzić go na nowy sposób – SEKO S.A. proponuje dziś dwa nowe przepisy na śledziowe smakołyki – Matjasa a’la węgorz z orzechami oraz Ziołowe matjasy.

Obie, bardzo łatwe do przyrządzenia potrawy, odpowiednio podane, nie tylko urozmaicą nasz świąteczny stół, lecz także będą kulinarnym zaskoczeniem zarówno dla domowników jak i naszych gości.

Matjas a’la węgorz z orzechami

matjas.jpgSkładniki:

– 400g Matjasów a’la węgorz SEKO S.A.

– 3 łyżki musztardy francuskiej

– 3 średnie cebule

– 100g orzechów włoskich łuskanych

– skórka z jednej cytryny

– 3-4 gałązki natki pietruszki

– 1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Matjasy pociąć na średnie kawałki.

Cebulę pokroić w kostkę, orzechy grubo posiekać. Oba składniki razem z musztardą dodać do śledzi.

Skórkę z cytryny pociąć w cieniutkie paseczki, a natkę posiekać.

Całość połączyć, delikatnie wymieszać, zalać olejem i odstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego!

 

ziolowe_matjasy.jpgZiołowe matjasy

Składniki:

– 4 Filety śledziowe a’la matjas SEKO S.A.

– 4 średnie pomidory

– 50g sera parmezan (lub inny ostry twardy ser)

– 1 mały pęczek świeżej bazylii

– 3-4 łyżki oleju (ze słoiczka po ziołowych matjasach)

Wykonanie:

Matjasy i pomidory pokroić w grubą kostkę. Wyłożyć na półmisek.

Bazylię drobno pokroić, wymieszać z olejem i polać śledzie z pomidorami.

Całość posypać startym na tarce parmezanem oraz udekorować liskami bazylii.

Smacznego! 

Fot. SEKO S.A.