Śledź w świątecznym wydaniu
Opublikowano: 16-12-2010

Święta Bożego Narodzenia to jedyny chyba czas w roku, w którym na naszych stołach niepodzielnie królują ryby. Przyrządza się je na mnóstwo sposobów – poczynając od tych smażonych podawanych na kolację wigilijną, a kończąc na różnego rodzaju przystawkach, które towarzyszą nam w biesiadowaniu nie tylko świątecznym, lecz również karnawałowym.
Niezwykle smaczną oraz, co równie ważne, najzdrowszą rybą, którą trzeba umieścić w gwiazdkowych kulinariach, jest tak dobrze nam wszystkim znany śledź. Warto trochę poeksperymentować i przyrządzić go na nowy sposób – SEKO S.A. proponuje dziś dwa nowe przepisy na śledziowe smakołyki – Matjasa a’la węgorz z orzechami oraz Ziołowe matjasy.
Obie, bardzo łatwe do przyrządzenia potrawy, odpowiednio podane, nie tylko urozmaicą nasz świąteczny stół, lecz także będą kulinarnym zaskoczeniem zarówno dla domowników jak i naszych gości.
Matjas a’la węgorz z orzechami
Składniki:
– 400g Matjasów a’la węgorz SEKO S.A.
– 3 łyżki musztardy francuskiej
– 3 średnie cebule
– 100g orzechów włoskich łuskanych
– skórka z jednej cytryny
– 3-4 gałązki natki pietruszki
– 1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Matjasy pociąć na średnie kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę, orzechy grubo posiekać. Oba składniki razem z musztardą dodać do śledzi.
Skórkę z cytryny pociąć w cieniutkie paseczki, a natkę posiekać.
Całość połączyć, delikatnie wymieszać, zalać olejem i odstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego!
Ziołowe matjasy
Składniki:
– 4 Filety śledziowe a’la matjas SEKO S.A.
– 4 średnie pomidory
– 50g sera parmezan (lub inny ostry twardy ser)
– 1 mały pęczek świeżej bazylii
– 3-4 łyżki oleju (ze słoiczka po ziołowych matjasach)
Wykonanie:
Matjasy i pomidory pokroić w grubą kostkę. Wyłożyć na półmisek.
Bazylię drobno pokroić, wymieszać z olejem i polać śledzie z pomidorami.
Całość posypać startym na tarce parmezanem oraz udekorować liskami bazylii.
Smacznego!
Fot. SEKO S.A.