Przepisy na świąteczne potrawy ze śledzi
Opublikowano: 22-12-2010

Matjasy korzenne w śliwkach
Składniki:
– 400g Matjasa korzennego SEKO S.A.
– 4 średnie cebule
– 200g śliwek kalifornijskich suszonych
– pieprz kolorowy
– kilka goździków
– 2-3 liście laurowe
– olej
Wykonanie:
Cebulę kroimy w cienkie półkrążki i sparzamy wrzątkiem, a śliwki moczymy parę minut we wrzątku.
Śledzie kroimy w dwucentymetrowe kawałki i przekładamy w naczyniu na przemian z cebulą i śliwkami.
Każdą warstwę posypujemy kolorowym pieprzem, dodajemy liście laurowe i goździki.
Całość zalewamy olejem i odstawiamy na parę godzin do lodówki.
Matjas korzenny w koperku
Składniki:
– 400g Matjasa korzennego SEKO S.A.
– 3 średnie cebule
– 1 pęczek koperku
– 2 łyżki cukru
– 1 cytryna
– olej z opakowania Matjasów korzennych
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki.
Do cebuli dodać cukier, sok z jednej cytryny i całość dobrze wygnieść dłonią. Następnie dodać pokrojony koper i olej z Matjasów korzennych.
Tak doprawioną cebulką obłożyć filety śledziowe i pozostawić na parę godzin, aby smaki się zmieszały
Smacznego!
Fot. SEKO S.A.