Przepisy na świąteczne potrawy ze śledzi

Opublikowano: 22-12-2010


Matjasy korzenne w śliwkach



matjakorzenny.jpgSkładniki:

– 400g Matjasa korzennego SEKO S.A.

– 4 średnie cebule

– 200g śliwek kalifornijskich suszonych

– pieprz kolorowy

– kilka goździków

– 2-3 liście laurowe

– olej

Wykonanie:

Cebulę kroimy w cienkie półkrążki i sparzamy wrzątkiem, a śliwki moczymy parę minut we wrzątku.

Śledzie kroimy w dwucentymetrowe kawałki i przekładamy w naczyniu na przemian z cebulą i śliwkami.

Każdą warstwę posypujemy kolorowym pieprzem, dodajemy liście laurowe i goździki.

Całość zalewamy olejem i odstawiamy na parę godzin do lodówki.

Matjas korzenny w koperku

matjaskoperku.jpgSkładniki:

– 400g Matjasa korzennego SEKO S.A.

– 3 średnie cebule

– 1 pęczek koperku

– 2 łyżki cukru

– 1 cytryna

– olej z opakowania Matjasów korzennych

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki.

Do cebuli dodać cukier, sok z jednej cytryny i całość dobrze wygnieść dłonią. Następnie dodać pokrojony koper i olej z Matjasów korzennych.

Tak doprawioną cebulką obłożyć filety śledziowe i pozostawić na parę godzin, aby smaki się zmieszały



Smacznego!

Fot. SEKO S.A.