XII Festiwal Pomuchla

Opublikowano: 22-12-2010

W niedzielę 12 grudnia w hali sportowej w Łebie odbył się XII Festiwal Pomuchla. Festiwalowi towarzyszył konkurs na potrawy z dorsza, festyn odpustowy a także konferencja naukowa zatytułowana „Dorsze nas żywiły” dotycząca wartości odżywczych ryb.

pomuchel001.jpgFestiwal Pomuchla ma bardzo bogatą tradycję. Odbywa się w Łebie zawsze w niedzielę najbliższą odpustowi św. Mikołaja i uważany jest za jedną z ważniejszych imprez kulinarnych w Polsce, która promuje kaszubskiego dorsza.

Tegoroczna impreza obfitowała w liczne atrakcje. Gościem specjalnym festiwalu był Karol Okrasa. Znany szef kuchni stanął na czele jury konkursu kulinarnego na najlepsze potrawy z dorsza. Dania rywalizujących kucharzy oceniali również: Izabella Byszewska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego), Ewa Czarniecka – Skubina (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie) i Katarzyna Woźniak (Słowiński Park Narodowy).

W tym roku konkursowa komisja przyznała zwycięzkie certyfikaty: Hotelowi Łeba, Hotelowi Neptun,  zespołowi Parafii Wniebowzięcia NMP z Łeby. Certyfikaty XII Festiwalu Pomuchla otrzymali również Zdrowotel Mazowsze oraz młodzież z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku.

W ramach festiwalu odbyła się również konferencja poświęcona tematyce dorsza. Program konferencji obejmował następujące wykłady:

–  Dorsz – dużo w morzu, mało na talerzu. Polskie połowy w 2010 r.

– Co naprawdę wartościowego jest w rybach

– Preferencje konsumenckie Polaków co do spożycia ryb i wartość odżywcza ryb morskich

– Statystki spożycia różnych ryb w Polsce

– Ryby w polskim kulinarnym dziedzictwie – najlepsze polskie produkty i potrawy z ryb nagrodzone w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

– Ichtiofauna Słowińskiego Parku Narodowego

– Czy w Łebie będą świeże pomuchle?

Kolejna edycja festiwalu już za rok. Serdecznie zapraszamy!

Więcej informacji o festiwalu: www.festiwalpomuchla.pl