IX l’Art de la cuisine Martell 2011 program imprezy
Opublikowano: 04-01-2011

Hotel ZAMEK RYN**** 4-6 marca 2011
Z wielką przyjemnością informujemy, iż firma Wyborowa S.A. wraz z marką Martell po raz kolejny podjęła decyzję o organizacji już IX Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cusine Martell.
W związku z ogromnym zainteresowaniem każdą edycją konkursu, bramy zabytkowego, XIV – wiecznego Hotelu Zamek Ryn**** w Rynie ponownie otworzą się przed Uczestnikami spotkania. Wielkim zaszczytem i honorem będzie dla nas gościć Państwa w murach tego niezwykłego miejsca w dniach 04-06 marca 2011 r.
l’Art de la cuisine Martell 2011
Hotel ZAMEK RYN**** 04-06.03.2011 R.
PROGRAM IMPREZY
• 04.03.2011 r. (piątek)
– od godz. 14.00 przyjazd Gości i zakwaterowanie
– godz. 18.00 Odprawa uczestników i jurorów (Wielki Kapitularz)
– godz. 19.00 Tasting koniaku MARTELL dla uczestników i jurorów (Kapitularz)
– godz. 20.30-2.00 Kolacja Klubowa (Sale Jagiellonów)
• 05.03.2011 r. (sobota)
– godz. 7.00-11.00 Śniadanie w Restauracji REFEKTARZ
– godz. 09.00 – 16.00 L’ART DE LA CUISINE MARTELL
Konkurs na zamkowym dziedzińcu i prezentacje sponsorskie
– godz. 10.00-16.00 Prezentacje sponsorskie i degustacje (Dziedziniec)
– godz. 10.00-16.00 Tasting koniaków MARTELL (Dziedziniec)
– godz. 13.00-15.00 Obiad w Restauracji REFEKTARZ
Wydarzenia towarzyszące :
Godz. 11.00-12.30 Seminarium szkoleniowe z firmą CONVOTHERM (Sala Króla Jagiełło)
Godz. 12.00-14.00 firma DIVERSEY – Seminarium i szkolenie „Bezpieczna
Żywność” z certyfikatem (Sala Księżnej Anny)
Godz.13.00-14.00 „Nos, czy CV ? Jak się nie pomylić dobierając kadry w gastronomii” –
prezentacja miesięcznik „Hotelarstwo” (Sala Króla Jagiełło)
Godz. 11.00-13.00 i 13.30-15.30 KUCHNIE ŚWIATA „Pokazy kuchni orientalnej i tajskiej”
(Sala Księcia Witolda)
Godz. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 Zwiedzanie zamku z przewodnikiem
– godz. 20.00 VIVE LA FRANCE! Gala Dinner na dziedzińcu
Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród
• 06.03.2011 r. (niedziela)
– godz. 7.00-11.00 Śniadanie w Restauracji REFEKTARZ
Formuła konkursu
L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).
W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania kucharze będą mieć 1 godzinę.
Podczas konkursu potrawy oceniane są przez dwa zespoły jury – pierwszy to JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. To drugie jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.
W poprzedniej edycji konkursu w szranki stawały ekipy z wielu znamienitych restauracji. Wśród uczestników i laureatów konkursu znaleźli się młodzi adepci sztuki kulinarnej z hoteli i restauracji z całej Polski : z Warszawy (Hilton Warsaw Hotel, Restauracja Moonsfera, Hotel WESTIN), Łodzi (Restauracja Revelo), Poznania (Restauracja Kuchnia Polki), Szczecina (UNITY LINE), Juraty (Hotel Bryza), Zakopanego (Hotel Crokus), Katowic (Hotel Monopol), Wrocławia (Radisson Blu), Rzeszowa (Hotel Ambasador), Sopotu ( Hotel Haffner), Wrocławia (Hotel Park Plaza) , Ożarowa (Hotel Mazurkas), Olsztyna (Park Hotel) i Dubiecka – kucharze z Zamku „Dubiecko” otrzymali tytuł LAUREATA 2010 ROKU
Patronat medialny nad imprezą przyjmuje niezmiennie branżowy portal internetowy NEWSGASTRO.PL oraz gastronauci.pl i papaja.pl, branżowa prasa („Restaurator”, „Poradnik Restauratora”, „Nowości Gastronomiczne” „Przegląd Gastronomiczny”, „Hotelarstwo”) I telewizje (TVP Olsztyn, Tele 5). Warto zaznaczyć, że relacje z przygotowań oraz przebiegu Konkursu są prezentowane nie tylko w dniu imprezy, ale można je znaleźć w mediach jeszcze przed konkursem I długo po jego zakończeniu.
DODATKOWA INFORMACJA
W ZWIĄZKU Z LICZNYMI PYTANIAMI OSÓB ZGŁASZAJĄCYCH SIĘ DO KONKURSU ODPOWIADAMY:
* ORGANIZATOR WYRAŻA ZGODĘ NA UŻYCIE JEDNEGO DODATKOWEGO URZĄDZENIA GRZEJNEGO NP. CYRKULATORA
* UCZESTNICY MUSZĄ WYKORZYSTAĆ TO MIĘSO, KTÓRE OTRZYMAJĄ DO ROZBIORU OD ORGANIZATORÓW KONKURSU
Organizatorzy
Wyborowa S.A. – producent i dystrybutor alkoholi, wyłączny przedstawiciel koniaku marki MARTELL w Polsce. Martell io uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku. W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak: Martell VS, Martell VSOP, Martell Noblige, Martell Cordon Bleu, Martell XO, Martell L’Or.
Fundacja Klubu Szefów Kuchni – to grono największych fachowców w dziedzinie gastronomii, którzy gwarantują wszystkim konkursom kulinarnym profesjonalne przygotowanie oraz ocenę przygotowanych potraw.
www.fundacjaksk.pl
Hotel Zamek Ryn**** – czterogwiazdkowy ekskluzywny hotel, umiejscowiony w XIV-wiecznym Zamku, który w swoich murach po raz piąty będzie gościć konkurs l´Art de la cuisine Martell 2011.
Anders Group – grupa obiektów hotelarsko-gastronomicznych zlokalizowanych na Warmii i Mazurach, która jest organizatorem technicznym i marketingowym obecnej edycji konkursu.
Miejsce Konkursu
Konkurs po raz kolejny odbędzie się w niezwykłym Hotelu Zamek Ryn****. Ten czterogwiazdkowy obiekt powstał w wyniku odrestaurowania XIV–wiecznego zamku krzyżackiego.
To wyjątkowe w skali światowej miejsce, położone w samym sercu Krainy Wielkich Jezior mazurskich, oferuje swoim Gościom 164 stylowe pokoje, restauracje: Wielki i Mały Refektarz, Winiarnię, Zbrojownię z kręgielnią, strzelnicą i salą myśliwską, centrum konferencyjne, centrum rekreacji usytuowane w zamkowych podziemiach i od niedawna klimatyczne SPA Księżnej Anny.
Główną areną przyszłorocznego wydarzenia będzie dziedziniec zamkowy. W tym unikatowym miejscu o powierzchni 900 m2 odbędzie się zarówno konkurs kulinarny jak i wieczorna gala, podczas której zostaną ogłoszone wyniki Konkursu.
Sam konkurs, a także pięknie wyeksponowane na zadaszonym zamkowym Dziedzińcu stoiska sponsorów odwiedza zazwyczaj 800-1000 osób. Zwiedzający to wyłącznie osoby zawodowo zajmujące się branżą restauracyjną i hotelową. Organizatorzy wysyłają zaproszenia do hoteli i restauracji, ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych na Warmii, Mazurach i Suwalszczyźnie. Dzięki obecności właścicieli restauracji, menedżerów i szefów kuchni, którzy mogą zdobyć tu znakomite doświadczenie, skorzystać z ciekawych prezentacji, ale także wziąć udział w bezpłatnych, specjalnie dla nich przygotowanych szkoleniach i seminariach, odbywających się podczas Konkursu, cała impreza staje się niezwykle atrakcyjna także dla sponsorów.
Najlepiej świadczyć może o tym fakt, że w poprzednich edycjach podczas Konkursu prezentowały się m. in. takie firmy jak: DIVERSEY , OERLEMANS , JJ DARBOVEN , LANTHMÄNNEN, GORT , STALGAST, KUCHNIE ŚWIATA , UNIFINE F&BI , LAMB WESTON , PRYMAT, AUDI, KROGAB, UNILEVER, DEVELEY, PROGLASS , GASTRO-MAGIC SERVICE , MISZCZAK , PEPSI , RED BULL, DAR NATURY – NESTLE WATERS POLSKA, GRONEX , HIESTAND , IGLOO , TEDMAR i wiele innych.
Oczywiscie Patronem internetowym jest: