Robert Sowa będzie szukał Kulinarnych Talentów na EuroGastro

Opublikowano: 20-01-2011



W marcu ruszy III edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011”. Do rywalizacji o zaszczytny tytuł staną młodzi adepci sztuki kulinarnej, a zwycięzców wyłoni jury konkursowe, w którym zasiądą popularni krytycy kulinarni oraz gwiazdy show biznesu. Konkurs odbędzie w ramach XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, organizowanych w dniach 23-25 marca 2011 r. w Warszawie. 

sowa_eg.jpg

„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością, bo wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo. Cieszymy się więc, że konkurs „Kulinarny Talent” od pierwszej edycji odbywa się w ramach EuroGastro i że wspólnie możemy działać na rzecz rozwoju młodych kucharzy oraz kształtowania nowych trendów kulinarnych –  mówi Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro. 

sowa_eg2.jpgDo walki o miano „Kulinarny Talent 2011” przystąpią młodzi kucharze, którzy nie ukończyli jeszcze 23 roku życia. Muszą mieć już na swoim koncie znaczące osiągnięcia i wykazywać talent kulinarny, bo do zgłoszenia w konkursie wymagana jest rekomendacja doświadczonego szefa kuchni. Na laureatów, oprócz prestiżowego tytułu, czeka wiele atrakcyjnych nagród. 
XV Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro odbędą się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56C w Warszawie. Honorowy patronat nad jubileuszową edycją targów objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak.
Więcej informacji na www.eurogastro.com.pl
eg_logo.jpg

***

Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro są największym wydarzeniem rynku HoReCa w Polsce, skierowanym ściśle do przedstawicieli branży gastronomicznej. Na targach oferty przedstawiają producenci, dystrybutorzy i usługodawcy  w czterech sektorach: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów dla gastronomii, kawowym oraz wyposażenia sal restauracyjnych i barów. Podczas EuroGastro realizowany jest również atrakcyjny program wydarzeń towarzyszących, widowiskowych pokazów i konkursów z udziałem najlepszych kucharzy, cukierników, baristów, kelnerów i sommelierów.  EuroGastro organizowane są od 1996 roku w Warszawie przez MT Targi (wcześniej MT Polska). Od 2009 roku organizowane są w nowoczesnym Centrum Targowo-Kongresowym przy ul. Marsa 56C w Warszawie.