Polska Restauracja na targach Grüne Woche 2011

Opublikowano: 02-02-2011


pollrest001.jpgW tym roku na gości targów Grüne Woche w Berlinie czekała między innymi Polska Restauracja, prowadzona przy ścisłej współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Targi, które odbyły się w dniach 21-30 stycznia 2011 roku są jedną z największych imprez tego typu na świecie, zgromadziły 1600 wystawców z 56 krajów świata, a odwiedziło je ponad 400 tys zwiedzających.


Polska pełniła w tym roku prestiżową rolę Kraju Partnerskiego, zatem polska żywność była obecna we wszystkich działaniach promocyjnych międzynarodowej imprezy. Wystąpienie Polski odbywało się pod hasłem „Polska …schmeckt!” – Polska smakuje. Dzięki wsparciu Ministra Rolnictwa, organizacji branżowych oraz Urzędów Marszałkowskich restauracja okazała się dużym sukcesem i stanowiła doskonałą promocję Polski i polskich produktów na arenie międzynarodowej.

polrest004.jpg
 
To już po raz drugi UPEMI wyruszyło w świat z Polską Restauracją, zachęcone doświadczeniami zebranymi podczas Wystawy Światowej Expo 2010 w Szanghaju.Na stołach w Berlinie gościły regionalne i tradycyjne specjały. Obok polskich piw i soków goście Polskiej Restauracji mogli rozkoszować się duszoną roladą z gęsi w sosie tymiankowym z czerwoną kapustą i pyzami na parze czy też golonką wieprzową podawaną na kapuście z kminkiem, ziemniakami ziołowymi i musztardą.

Olbrzymim powodzeniem cieszyły się również pierogi z kapustą i grzybami, okraszone cebulą o których rozpisywała się niemiecka prasa. Goście tłumnie odwiedzali Polską Restaurację, a fakt, że już od godzin przedpołudniowych trudno było o wolny stolik świadczy dobitnie, iż polskie specjały trafiły w gusta osób zwiedzających targi.