FUNDACJA KLUBU SZEFÓW KUCHNI: PODSUMOWANIE DZIAŁAŃ W ROKU 2010

Opublikowano: 10-02-2011

Rok 2010 dla Kapituły i wszystkich członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni okazał się wyjątkowo pracowity. Realizowane przez 12 miesięcy hasło „Rok 2010 – Rokiem Młodzieży” doczekało się praktycznej realizacji w postaci licznych konkursów i wydarzeń. Tworzący KSK szefowie kuchni byli również inicjatorami wielu spotkań branżowych i uczestniczyli w prestiżowych imprezach gastronomicznych w kraju i zagranicą.
logo_ksk_male.jpgW styczniu 2010 roku przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni w składzie:  Dariusz Struciński, Rafał Targosz, Karol Okrasa, Marek Widomski i Marcin Budynek uczestniczyli w 34 Kongresie World Association of Chefs Societies (WACS), który odbył się w Santiago de Chile.
Członkowie Fundacji aktywnie angażowali się w organizację szkoleń, warsztatów i konkursów dla młodzieży, głównie uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju. Warto wspomnieć  projekty: Zdrowa szkoła – prowadzony przez Roberta Sowę i Konrada Birka (w ciągu roku obydwaj szefowie odwiedzili 19 szkół gastronomicznych), Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – którego ekspertami byli Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Giancarlo Russo i Marek Widomski, czy Nowe trendy w gastronomii: pokaz edukacyjny, prowadzony przez Grzegorza Labudę, Zbigniewa Kurletę, Wiesława Bobera, Łukasza Konika i Theofilosa Vafidisa. 

Fundacja Klubu Szefów Kuchni współorganizowała również prestiżowe konkursy kulinarne. Na zamku w Rynie, od 5 do 7 marca odbył się kolejny Konkurs Młodych Talentów L’art de la cuisine Martellorganizowany przez Dariusza Strucińskiego. W jury technicznym zasiedli: Marcin Budynek, Rafał Targosz, Grzegorz Labuda, Adam Chrząstowski. W jury degustacyjnym: Robert Sowa, Bożena Sikoń, Theofilos Vafidis, Giancarlo Russo i Jerzy Pasikowski. 
18 marca 2010 roku Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie miał miejsce Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych „Wielkanocne przekąski z ryb”. W jury konkursu zasiedli Jerzy Pasikowski(przewodniczący jury) oraz Joseph Seeletso
25 marca 2010 roku podczas targów EuroGastro odbył się Kulinarny Talent 2010– autorski konkurs Roberta Sowy pod merytorycznym patronatem Fundacji KSK. Jego celem było wyłonienie wybitnych talentów spośród młodych, zdolnych kucharzy. Uczestników oceniało jury techniczne w składzie: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski, Józek Seleetso.
27 marca 2010 r. odbył się Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka w Baranowie Sandomierskim. W jury konkursu organizowanego w ramach imprezy zasieli członkowie fundacji: Wiesław Bober, Giancarlo Russo i Teo Vafidis
W marcu Theofilos Vafidis reprezentował fundację zasiadając w jury Belgijskiego Superior Taste Awards (nagroda przyznawana przez International Taste & Quality Institute w Brukseli), jako jeden z najważniejszych europejskich opiniotwórców w dziedzinie żywności i napojów. ITQI jest uznaną międzynarodową instytucją współpracującą ze 120 wybitnymi szefami kuchni i somelierami. 
W dniach 5-6 czerwca 2010 r. w Parku Planty w Białymstoku odbył się Międzynarodowy Festiwal Kuchni. Uczestnicy oceniani byli przez jury techniczne składające się z trzech szefów kuchni: Giancarlo Russo, Roberta Sowę i Konrada Birka. Imprezę prowadził Karol Okrasa, zaś koordynatorem merytorycznym konkursu był Jerzy Pasikowski.
9 czerwca 2010 Jerzy Pasikowski oraz Robert Sowa uczestniczyli w konferencji poświęconej modernizacji kształcenia zawodowego kucharzy zorganizowanej przez Departament Turystyki w Ministerstwie Sportu i Turystyki. Spotkanie poświęcone było m.in stworzeniu szkół przysposabiających do zawodu kucharza osoby niepełnosprawne. 

12 czerwca na rynku w Cieszynie odbył się wielki kulinarny Festiwal „Cieszyńskie Smaki”, który stanowił część obchodów Jubileuszu 1200 – lecia legendarnego założenia miasta Cieszyna. Pokaz Waldemara Hołówki zatytułowany „Co Cieszyniacy jedli 1200 lat temu” przybliżył mieszkańcom Cieszyna kuchnię słowiańską. Zorganizowano również konkurs w którym 9 ekip z kraju i z zagranicy rywalizowało o miano mistrzów kuchni cieszyńskiej. W jury zasiedli m.in. Waldemar Hołówka i Robert Sowa.

26 czerwca w Restauracji Swing w Krakowie, prowadzonej przez Mirka Drewniaka, miała miejsce V edycja Festiwalu Kuchni Greckiej. Pomysłodawcą i organizatorem tego cyklicznego wydarzenia jest Theofilos Vafidis. W jury zasiedli: Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Dariusz Struciński, Adam Chrząstowski. Równocześnie odbył się II Festiwal Carvingu, którego jurorami byli: Mirosław Bobrowski i Rafał Targosz.
Od czerwca do lipca trwał konkurs internetowy, organizowany pod patronatem Fundacja KSK przez firmę Welmax i portal NewsGastro.pl. Czytelnicy przysłali przepisy, które oceniło jury pod przewodnictwem Roberta Sowy.
Od 2 do 8 sierpnia w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, podczas Turnieju Siatkówki Plażowej otwarta została Restauracja Mistrzów. Pomysłodawcą i głównym organizatorem  był Dariusz Struciński. Impreza rozpoczęła się spotkaniem z kuchnią szwajcarską, serwowaną pod okiem Kurta Schellera.Następnego dnia na stołach królowały dania kuchni norweskiej, które przygotowywał Robert Sowa. Kolejny dzień upłynął pod znakiem kuchni greckiej, której dania serwował szef kuchni Theofilos Vafidis.Włoskimi specjałami, przygotowanymi przez Giancarlo Russo uraczono gości podczas meczy finałowych i półfinałowych kobiet. Ostatniego dnia uczestników zaproszono do spróbowania naszych rodzimych, polskich potraw. Szefem kuchni był Karol Okrasa.
6 sierpnia wystartował konkurs Coupe Georges Baptiste 2010.  Ze względu na prestiż imprezy Klub Szefów Kuchni ufundował jedną z nagród oraz pamiątkowe statuetki dla uczestników konkursu. Członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Robert Sowa, Kurt Scheller oraz Jerzy Pasikowski– reprezentowali Polskę w komisjach jurorskich, oceniających uczestników konkursu.
13-14  sierpnia odbył się festyn Kuchnia Pachnąca Tradycją w Augustowie. Impreza kończyła pierwszy etap polsko-litewskiego projektu o te samej nazwie, promującego kuchnię regionu. Na augustowskim rynku z pokazami sztuki kulinarnej zagościli Karol Okrasa oraz Marcin Budynek.
15 sierpnia na dziedzińcu Zamku w Krasiczyniemiał miejsce Festiwal Kuchni Myśliwskiej i Wina. Profesjonalne Degustacyjne jury składało się między innymi z Waldemara Hołówki i Wiesława Bobera.W jury Technicznym zasiadł Giancarlo Russo.
 
27-29 sierpnia odbyły się VIII Kulinarne Prezentacje Regionów w Kudowie Zdroju. Imprezę poprowadził Łukasz Konik. W jury między innymi: Jerzy Pasikowski, Mirek Drewniak, Wiesław Bober oraz Waldemar Hołówka.
29 sierpnia odbyły się Mistrzostwa Restauracji Południowej Wielkopolski 2010. 
Potrawy oceniali: Waldemar Hołówka (przewodniczący), Mirek Drewniak i Wiesław Bober. 
25 września w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbyła się dziesiąta, jubileuszowa edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Wydarzenie, którego celem była promocja kuchni włoskiej w Polsce, zostało zorganizowane przez Giancarlo Russo. Konkurs poprowadził Łukasz Konik, w jury zasiedli: Jerzy Pasikowski(przewodniczący), Theofilos Vafidis, Dariusz Struciński, Marcin Budynek, Bożena Sikoń(przewodnicząca jury cukierników) i Tomasz Deker. Koordynatorami byli Marek Widomski i Waldemar Hołówka. 
9 października odbyła się w Lublinie pierwsza edycja Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Nowoczesna”, którego współprowadzącym i współorganizatorem był Mirek Drewniak. Jury konkursowe złożone było z członków Fundacji KSK w składzie: Jerzy Pasikowski– przewodniczący jury, Mirek Drewniak, Rafał Targosz, Waldemar Hołówka, Wiesław Bober i Theofilos Vafidis. 
4 listopada 2010 członkowie Fundacji KSK Robert Sowa i Karol Okrasawzięli udział w organizowanym przez Polską Akcje Humanitarną „Obiedzie Czwartkowym” Programu Pajacyk.
W dniach 12-13 listopada 2010  odbyły się dwa szkolenia dla uczniów szkół gastronomicznych w Sanoku i Iwoniczu Zdroju. Uczestnicy poznawali najnowsze technologie rozbierania ryb. Prowadzącymi byli szefowie Adam Chrząstowski i Rafał Targosz.
22 listopada Giancarlo Russospotkał się z 30 dziećmi z przedszkola „Leśna Polana" w Warszawie. Pierwsze,  z planowanych, kwartalnych spotkań, miało na celu przybliżenie  dzieciom i ich rodzicom  smaków kuchni włoskiej. Podczas  wspólnej zabawy kulinarnej Giancarlo Russo przedstawiał przedszkolakom sekrety przygotowania znanego  włoskiego deseru „Tiramisu” .
W drugiej połowie Listopada 2010 Fundacja KSK  uczestniczyła w akcji „Kulinarni blogerzy dla Kubusia”.Na aukcję przekazano książki Roberta Sowy oraz 3 kolacje: w restauracji Platter prowadzonej przez Karola Okrasę, w restauracji Hotelu Unicus, w której szefem jest Rafał Targosz oraz  w restauracji Ancora Adama Chrząstowskiego. 
Utalentowany carvingowiec, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Mirosław Bobrowski zdobył złoty i brązowy medal podczas Kulinarnego Pucharu Świata, w Luksemburgu (20-24 listopada 2010).
6 grudnia 2010 odbył się Turniej Szkół Gastronomicznych „Wigilijne dania rybne 2010” w Centrum Gastronomicznym DORAM. Robert Sowa i Theofilos Vafidis byli członkami jury przewodzonego przez Jerzego Pasikowskiego
Również w grudniu miał miejsce konkurs „Śledź solony” współorganizowany przez Norge i portal NewsGastro.pl pod patronatem fundacji KSK. Podobnie jak w edycji letniej czytelnicy nadsyłali przepisy, które oceniło jury pod przewodnictwem Roberta Sowy. 
W niedzielny poranek Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, 10 stycznia 2010 roku grono szefów kuchni w składzie: Karol Okrasa, Jerzy Pasikowski, Dariusz Struciński, Teo Vafidis, Jarosław Walczyk, Marcin Budynek, Grzegorz Labuda, Łukasz Pielak, Bożena Sikoń, Konrad Birek, Artur Pijanowski oraz Rafał Targosz wystąpiło przed kamerami programu „Dzień Dobry TVN”. Na ulicy Marszałkowskiej przygotowali wyborny bigos, który rozgrzewał nie tylko przechodniów, ale także liczną grupę wolontariuszy. 9 stycznia 2011 Fundacja Klubu Szefów Kuchni po raz kolejny współpracowała z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy. Gotowali szefowie Jerzy Pasikowski, Dariusz Struciński, Karol Okrasa, Robert Sowa, Giancarlo Russo, Theofilos Vafidis, Rafał Targosz, Łukasz Pielak i Józef Seeletso
W 2010 roku światło dzienne ujrzał program Rekomendacje Klubu Szefów Kuchni. Fundacja KSK rekomenduje najlepsze produkty i marki, działające na rynku polskim. Rekomendacja poprzedzona jest serią testów ubiegającego się o rekomendację produktu, przeprowadzanego przez członków KSK. Kryteria obiektywne (ocena pochodzenia – uprawy, hodowli etc) mają wagę równą subiektywnym – smakowi, prezentacji, możliwości wykorzystania.
Jako pierwsza w 2010 roku Rekomendacje Fundacji KSK otrzymała Grupa Producentów Owoców i Warzyw „Gospodarstwo Ogrodnicze T. MULARSKI” sp. z o.o. 
W podsumowaniu roku 2010 warto wspomnieć także o publikacjach i wyróżnieniach dla członków Fundacji KSK.
Do międzynarodowego grona  światowych smakoszy i szefów kuchni – klubu Chaine des Rotisseurs – dołączyli szefowie KSK: w maju Adam Chrząstowski (Ancora, Kraków), w październiku – Grzegorz Labuda (Platinium Palace, Wrocław).
Fundacja KSK objęła honorowy patronat nad książką kulinarną "Gotuj z sercem". To szczególny projekt i pomysł na włączenie się w akcję dożywiania dzieci w całej Polsce. Podczas promocji książki wszyscy goście mieli wówczas okazję spróbować specjalnie na tę okazję zaprojektowanych, mikołajkowych pierników Bożeny Sikoń, w książce natomiast znalazł się specjalny przepis Prezesa Fundacji KSK – Jerzego Pasikowskiego.Gośćmi specjalnymi spotkania autorskiego byli szefowie kuchni Fundacji KSK, m.in. Robert Sowa (jako jeden z prowadzących spotkanie) i Jerzy Pasikowski. Robert Sowa był Ambasadorem Akcji Pajacyk. Wspierał działania promujące program i zachęcał do wspierania akcji. 
W mijającym roku bardzo ważne były także działania Theofilosa Vafidisa podtrzymującego stały kontakt Fundacji z Klubem Szefów Kuchni w Atenach. Theofilos Vafidis pozostaje Honorowym Członkiem Kapituły Klubu Szefów Kuchni Grecji. Dzięki jego inicjatywie podjęta została współpraca z Fundacją Klubu Szefów Kuchni Polski, która owocująca wieloma spotkaniami i propagowaniem polskiej Sztuki Kulinarnej za granicą Wraz z Mirkiem Drewniakiem wziął udział w III Forum Gastronomicznym HORECA 2010 w Atenach.  
Jak co roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni wydała kalendarz, dystrybuowany wśród szkół gastronomicznych i partnerów KSK. Szefowie kuchni zaprosili do zdjęć wyróżniających się uczniów i praktykantów.


Rok 2010 zaowocował także publikacjami książkowymi członków Fundacji KSK:
Konrad Birek opublikował książkę "Birkowie od Kuchni" (G+J Gruner&Jahr), Grzegorz Labuda"Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie"(Olimp Media); wznowiono "Przewodnik kulinarny Pascala. Polska"oraz wydano „Przewodnik Bożonarodzeniowy” i „Przewodnik Wielkanocny” Mirka Drewniaka(wydawnictwo Pascal na zlecenie Banku Śląskiego ING).
W ubiegłym roku członkowie Fundacji stale współpracowali ze stacjami telewizyjnymi. Marcin Budynek, Konrad Birek i Theafilos Vafidispojawiali się często w programie Kawa czy herbata (TVP1).  Robert Sowa i Joseph Seeletsobyli gośćmi programu Dzień dobry Tvn (TVN). Bożena Sikoń prowadziła własny cykl kulinarny „Łakocie Bożeny Sikoń”na antenie Kuchnia TV, Karol Okrasa „Smaki Czasu” w TVP2, Teo Vafidis „Nienażarty” w Polsat Play a Marcin Budynek współtworzył program rozrywkowy „Coolinaria” w TV4. Ponadto Prezes Fundacji Jerzy Pasikowski wystąpił w programie Rytm Miasta (Tvn Warszawa) oraz w okazjonalnych programach kulinarnych realizowanych dla Superstacji. 


Więcej informacji na temat działalności członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni:www.fundacja-ksk.pl