Wina Giarola już w Polsce

Opublikowano: 14-02-2011

Warszawska restauracja i winiarnia Enoteca Bistro DE.SIGNED jest wyłącznym i pierwszym w Polsce importerem win Giarola, pochodzących z winnicy położonej we włoskiej prowincji Werona.
de.signed1.jpg de.signed2.jpg

Azienda Agricola Giarola to pierwszy lokalny, włoski producent, który pojawił się w asortymencie Enoteca Bistro DE.SIGNED. Dzięki nawiązanej współpracy, po raz pierwszy do Polski udało się sprowadzić 6 nieznanych dotąd gatunków win o wysublimowanych smakach – BIANCO DI CUSTOZA DOC ELITE, GARGENEGA DEL VENETO IGT MONTE CRISTO VANDEMMIA TARDIVA, CHARDONNAY FRIZZANTE IGT, MONTE 40 VINO PASSITO IGT, RIPASSO VALPOLICELLA SUPERIORE DOC, CREAR CABERNET-MERLOT DEL VENETO IGT i AMARONE DELLA VALPOLICELLA DOC.


de.signed_wlasciciele.jpg

Emanuele Dalnodar i Roberto Guastalla, właściciele Enoteca Bistro DE.SIGNED podkreślają, że wina te zostały dokładnie wyselekcjonowane na podstawie własnych degustacji i rekomendacji swoich włoskich przyjaciół. – Ideą DE.SIGNED jest nie tylko serwowanie prawdziwie domowych, włoskich potraw, które powstają z produktów sprowadzanych od lokalnych śródziemnomorskich producentów, ale także wybornego wina, pochodzącego z niewielkich rodzinnych winnic. Chcemy, aby różnorodność gatunków i smaków zaspokoiła najbardziej wyszukane gusta, a swoim ulubionym winem każdy mógł się delektować zarówno w DE.SIGNED, jak i w domu – kupując je w naszej enotece – mówi Emanuele Dalnodar. 

de.signed3.jpg


Właściciele Enoteca Bistro DE.SIGNED docelowo zamierzają nawiązać współpracę z pięcioma lokalnymi włoskimi producentami win, którzy posługują się tylko tradycyjnymi metodami produkcji. 

de.signed4.jpg



Informacja o winnicy Giarola

Rodzina Giarola uprawia winorośle od 1923 roku, a od 1968 roku Umberto Giarola rozpoczął proces winifikacji winogron. Jego winnica usytuowana jest w Palazzolo di Sona, w prowincji Werona, niedaleko jeziora Garda. Są to tereny, które pod względem geograficznym idealnie odpowiadają produkcji win Bardolino i Custoza. Te morenowe okolice mają szczególną wagę historyczną. Uformowały się w lodowym okresie czwartorzędu (kenozoik), kiedy to lód całkowicie stopniał, pozostawiając po sobie starte na proszek skały i gruz. Wówczas powstała bardzo dobrej jakości glina, która jest dzisiaj idealna do otrzymywania win z dobrego rocznika. Łagodny i umiarkowany klimat oraz strategiczna pozycja w głębi lądu dookoła jeziora Garda, gdzie pełne słońce i delikatne bryzy tworzą odpowiedni klimat dla rozwoju bujnej roślinności, są czynnikami, dzięki którym powstały takie nazwy handlowe, jak d.o.c. i d.o.c.g., odnoszące się do wszystkich obszarów produkcji firmy. 
***

Enoteca Bistro DE.SIGNED – BISTRO, WINE SHOP, CATERING, TAKE-AWAY – otwarta w czerwcu 2010. Godziny otwarcia: poniedziałek 12:00-18:00, wtorek-czwartek 12:00-22:00, piątek-sobota 12:00-23:00, niedziela 12:00-20:00. Więcej informacji na www.de-signed.pl