WARSZAWSKA RESTAURACJA AMBER ROOM GOSPODARZEM W PARYŻU

Opublikowano: 15-02-2011

Co roku w paryskim hotelu Bristol odbywa się uroczysta kolacja towarzysząca spotkaniu członków Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Z tej okazji do stolicy Francji przyjeżdżają przedstawiciele 40 krajów, w których działają narodowe Akademie zrzeszone w tej głównej z siedzibą w Paryżu. W tym roku gospodarzami uroczystego wieczoru byli po raz pierwszy Polacy i do przygotowania menu oraz całej kolacji została wybrana warszawska restauracja Amber Room.

amber_room001.jpg

W 3 gwiazdkowej restauracji hotelu Bristol w Paryżu od lat mistrzem kulinarnym jest Eric Fréchon ulubiony kucharz i przyjaciel Nicolasa Sarkozy’ego. W ten wieczór w kuchni Fréchona gotował zespół restauracji Amber Room i chociaż sam mistrz nie wtrącał się w przygotowywanie kolejnych dań – był bardzo zainteresowany przepisami o które podpytywał polskich kucharzy.

amber_room002.jpg

Gośćmi uroczystej kolacji byli koneserzy i znawcy sztuki kulinarnej, osoby opiniotwórcze -przedstawiciele Akademii Gastronomicznych z całego świata, przedstawiciele Ambasady Polskiej w Paryżu, dziennikarze, krytycy kulinarni z Francji.

amber_room003.jpg

Atmosfera podczas wieczoru była bardzo podniosła, prawdziwie emocje pojawiły się pod koniec kolacij, kiedy jeden z akademików, Dr. Jean Vitaux wygłosił opinie na temat każdego z przygotowanych dań. Wypadło bardzo dobrze, mogliśmy być dumni, wyrazom uznania i oklaskom nie było końca…

amber_room006.jpg amber_room007.jpg

…i Polacy nie gęsi, swoją tradycję kulinarną mają…

amber_room008.jpg
……………………………………………………………………………………………………
Restauracja Amber Room mieści się w siedzibie Klubu Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich, powstała z inicjatywy Jana Wejcherta (założyciela Polskiej Akademii Gastronomicznej) i od września 2009 r. została udostępniona nie tylko członkom Klubu. Amber Room specjalizuje się w kuchni Polskiej w nowoczesnym wydaniu, wykorzystując światowe trendy kulinarne.