Fundacja Klubu Szefów Kuchni planuje działania na najbliższe miesiące
Opublikowano: 16-02-2011


Także w lutym Robert Sowa i Konrad Birek przeprowadzą szkolenie na temat foie gras.
W marcu odbędzie się jedna z największych imprez współorganizowanych przez Fundację, IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Młodych Talentów „L’art de la cuisine Martell”. Dariusz Struciński zaprasza najlepszych młodych kucharzy między 4 a 6 marca do Rynu, gdzie pod okiem wymagającego jury złożonego z członków Fundacji i jury degustacyjnego, zawalczą o prestiż i uznanie.


W ten sam weekend w Szczecinie zaplanowano VIII Morski Bal Charytatywny, który swoją kuchnią uświetni Mirosław Bobrowski. Podczas balu zostaną zlicytowane książki kulinarne Roberta Sowy i egzemplarz „Gotuj z Sercem” książki wydanej pod patronatem Fundacji KSK dla Polskiej Akcji Humanitarnej.
Zaledwie dwa dni po zakończeniu zmagań w Rynie, 8 marca 2010, Robert Sowa i Konrad Birek przygotują uroczysty bankiet na otwarcie ITB Berlin, najważniejszych targów turystycznych na Świecie.
Marzec to dla szefów miesiąc konkursów. 14 zostanie rozegrany Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”, który w Olsztynie organizuje Andrzej Bałdyga.
Wyjątkowo aktywni Robert Sowa i Konrad Birek zasiądą w Kapitule Podlaskiej Marki Roku. W marcu Kapituła radzi nad wyborem marki w kategorii Smak.
18 marca członkowie Fundacji odwiedzą targi Internorga w Hamburgu, najstarszą wystawę gastronomiczną w Europie.


Po powrocie do Polski szefów czeka pracowity tydzień. Między 23 a 25 odbędą się w Warszawie największe targi branży HoReCa – EuroGastro. W trakcie imprezy zaplanowano III edycję autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011”, VI Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa i III Polski Festiwal Carvingu Mirosława Bobrowskiego. Równie ważnym punktem programu targów będzie przyznanie tytuł „Najwyższa Jakość Kulinarna Targów EuroGastro 2011”. W jury nagrody zasiądą szefowie z Fundacji: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Teo Vafidis, Kurt Scheller oraz Bożena Sikoń-Wojtal.
Również w marcu Marek Widomski zainicjuje w swoim Instytucie Kulinarnym w Krakowie półroczny cykl szkoleń. Co miesiąc 12 kucharzy zostanie przeszkolonych i przystąpi do egzaminu na Kucharza Małej Gastronomii.
Trzeci miesiąc 2011 to również moment startu programu „Zdrowa szkoła”prowadzonego przez Roberta Sowę. Kolejny rok z rzędu szef Sowa i jego team będą przekonywać uczniów szkół gastronomicznych do zdrowych dań z ryb.
Do działań edukacyjnych włącza się również Giancarlo Russo. Zorganizuje, kolejne już, spotkanie dla warszawskich przedszkolaków pod tytułem „Poznaj smaki kuchni włoskiej”.
Fundacja planuje objąć patronatem targi „Lato 2011”. Na imprezie 2 kwietnia pojawi się kilku szefów z FKSK. Robert Sowa przedstawi „jadłospis na lato”, a Konrad Birek zaprezentuje zdrowe i dietetyczne dania z ryb. Andrzej Bałdyga, reprezentujący Hotel Bryza, pokaże „Kuchnię kaszubską wczoraj i teraz”. Tomasz Dekert podzieli się pomysłami na zdrowe desery dla najmłodszych, Jerzy Pasikowski opowie o zdrowym żywieniu dzieci w wieku szkolnym, a Marcin Budynek przedstawi pomysły na dania z ryb – w sam raz na wiosnę i lato.
W weekend 2 i 3 kwietnia startują również szkolenia, które Teo Vaidis prowadzi wspólnie z firmą Kenwood. Kolejne edycje przypadają na 16 i 17 kwietnia, 7 i 8 maja oraz 14 i 15 maja.
Między 6 a 8 kwietnia odbędzie się w Bielsku Białej finał „Kulinarnej Uczy Gastro Hotel z Markiem Widomskim”.
Z kolei na 9 i 10 kwietnia zaplanowano Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka – X Edycję Dań Wielkanocnych. Festiwal współorganizuje Waldemar Hołówka.
Teo Vafidis między 10 a 13 weźmie udział w obradach International Taste & Quality Institute, iTQi, w Brukseli. Szef jest członkiem prestiżowego jury przyznającego, w drodze ślepych testów, certyfikaty dla produktów najlepszych w swojej kategorii.
Również w kwietniu odbędzie się gala zamykająca konkurs na Podlaską Markę Roku, w którym w kategorii Smak oceniali Robert Sowa i Konrad Birek.
Szefowie zaplanowali wiele ciekawych imprez na początek roku 2011. A kolejne miesiące zapowiadają się równie pracowicie i interesująco.