Fundacja KSK na targach HORECA 2011 w Atenach
Opublikowano: 17-02-2011

Fundacja Klubu Szefów Kuchni stale współpracuje z bliźniaczą organizacją w Grecji. Na zaproszenie Klubu Szefów Kuchni w Atenach, w dniach 3-6 lutego, przedstawiciel Fundacji wziął udział w IV Międzynarodowym Forum Gastronomicznym.


Spotkanie miało miejsce w trakcie Międzynarodowych Targów HORECA 2011 w stolicy Grecji. Reprezentantem fundacji był Teo Vafidis, który wraz z Tomaszem Krake zaprezentował wyjątkowe menu złożone z polskich dań. Szefowie udowodnili, że możliwe jest ich przygotowanie z użyciem tradycyjnych greckich produktów.
Publiczności zaprezentowane zostały m.in. tatar z oliwkami, Pepperoni Macedońskim, oliwą z oliwek i pieczywem pitta czy flaki z kreteńskimi Dakos i serem Grawiera.
Tradycyjne polskie pierogi przygotowane zostały z nadzieniem z sera Manouri, podane z jogurtem i owocem granatu. Ciekawą i wykwintną propozycją były także medaliony z sarny w sosie żurawinowym z kluskami śląskimi i serem Feta.


W trakcie Forum odbył się konkurs cukierniczy. Zaplanowano też szereg zmagań dla profesjonalistów i młodzieży uczącej się w szkołach gastronomicznych, w którym wiodącym tematem były potrawy z ryb. W ramach pokazów swoje narodowe dania zaprezentowali przedstawiciele 15 krajów z całego świata. Zgromadzona publiczność ciepło przyjęła nowe aranżacje z wykorzystaniem lokalnych produktów.