Koniak Otard w słodkim towarzystwie

Opublikowano: 17-02-2011

Przełamywanie stereotypów leży w naturze francuskiego koniaku Otard. Trunek wyśmienicie smakuje pity w czystej postaci, jak też z owocowymi dodatkami. Jednak miksologia to nie jedyny obszar, gdzie obecny jest koniak Otard. Francuski trunek odnaleźć możemy także w…kuchni.
Wydobyć smak
Marka luksusowego koniaku Otard nie boi się eksperymentować. Obok miksologii, także kulinaria znalazły się w obszarze zainteresowań producentów francuskiego koniaku. Postanowili oni pokazać inne oblicze trunku – jako składnika dań, który wydobywa z nich niepowtarzalny smak. Tym razem marka Otard gra rolę drugoplanową, jednak nie mniej ważną. Kilka kropli tego wykwintnego koniaku, charakteryzującego się subtelnym aromatem, sprawia, że potrawa zmienia swój smak i zamienia się w ucztę dla zmysłów. Twoje dania zachwycą podniebienie za sprawą tego złocistego trunku. Spróbuj jak koniak Otard smakuje w słodkim towarzystwie.


baron_serve_co.jpg

Kuleczki z koniakiem

Składniki:
3 jajka
130 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła
2 łyżki koniaku Otard VSOP
2 łyżki dżemu morelowego
Mielone migdały
2 tabliczki czekolady deserowej
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Jajka ubij i dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na prostokątną formę wyłożoną papierem i piecz ok. 5 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe ciasto pokrusz i dodaj do niego masło, koniak Otard oraz dżem morelowy. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Z masy formuj kuleczki, ułóż je na talerzu i włóż do lodówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej, mielone migdały i cały czas mieszaj. Kuleczki zanurz w polewie czekoladowej i włóż ponownie do lodówki na około godzinę.
Prosty pomysł na szybki deser i złoty składnik – koniak Otard – pozwolą na pyszną chwilę zapomnienia. 
Smacznego!