„Kuźnia Słodkich Talentów”
Opublikowano: 19-02-2011


– 14. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa „BaltPiek”
– 16. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów „GastroExpo”
– 6. Targi Wyposażenia Hoteli „Ciepły Bałtyk”.
W jednym miejscu, w tym samym czasie można było znaleźć produkty i wystawców związanych z gastronomią i hotelarstwem. W ciągu trzech dni odbyło się również kilka konkursów gastronomicznych.
Po raz drugi targom towarzyszył konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników „Kuźnia Słodkich Talentów”. Ze sztuką cukiernictwa zmierzyli się uczniowie szkół gastronomicznych, cukierniczych, piekarskich zaś jeden uczestnik był ze szkoły budowlanej.
W ciągu czterech godzin uczniowie mieli za zadanie przygotować tort w dwóch egzemplarzach. Jeden do degustacji, prezentujący walory smakowe drugi oceniany był za estetyczne i ciekawe wykonanie.
W jury znaleźli się:
– Andrzej Paradowski, Szymon Kawlewski i Mieczysław Nowak z Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku,
– Bogusław Zalewski z Międzynarodowych Targów Gdanskich S.A.
– Waldemar Hołówka reprezentujący firmę Winterhalter Gastronom Polska Sp.zo.o.
– Joanna Szramowska z firmy Ambasador 92
– Diana Rydutowska z Gdańskie Młyny Sp.zo.o.
– Sławomir Jakowski z firmy Zeelandia Sp.zo.o.
– Alfred Kuchta z Firmy Handlowej Inter Fred
– Marek Droma z firmy Martin Braun Sp.zo.o.
Jurorzy mieli nie lada problem. Uczestnicy konkursu bardzo poważnie i niejednokrotnie profesjonalnie podchodzili do tematu. Nie mówiąc już o tym, że spod ich rąk wychodziły prawdziwe słodkie dzieła sztuki.
Jeden z jurorów Waldemar Hołówka reprezentujący firmę Winterhalter Gastronom Polska Sp.zo.o. powiedział:
– Bardzo dobrze, że odbywają się tego typu konkursy. Młodzi ludzie mogą sprawdzić swoje umiejętności, stanąć przed publicznością i profesjonalistami, poczuć prawdziwy klimat współzawodnictwa i wygrać. Bo tutaj wygrywa każdy. Wygrywa przede wszystkim z samym sobą, z nieśmiałością i stresem związanym z konkursem. Uczestnicy dali z siebie wszystko by zaprezentować się jak najlepiej i to jest bardzo pozytywne. Im więcej będzie takich konkursów tym więcej talentów mamy szansę odkryć. Nie mówiąc już o bardzo słodkich doznaniach. Gratuluję wszystkim, którzy podjęli dzisiaj rękawicę i wystartowali w konkursie.
ZWYCIĘZCY KONKURSU:
I MIEJSCE
Klaudia Sopolińska i Karolina Bach z Pomorskich Szkół Rzemiosł w Gdańsku
II MIEJSCE
Emilia Grzenkowska i Michał Kumur z ZSPSiCh i ZSZ nr8 w Gdańsku
III MIEJSCE
Magdalena Kolebacz i Mateusz Sik z Zespołu Szkół Spożywczych Bydgoszczy
Serdeczne gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu!
Dorota KarwackaPR dla Winterhalter Gastronom Polska
Smarten.pl
**********************
Winterhalter Gastronom to przodujący europejski producent przemysłowych zmywarek do naczyń. Firma specjalizuje się w produkcji zmywarek dla piekarni i cukierni oraz hotelarstwa, gastronomii a także zakładów żywienia zbiorowego. Paleta produkcyjna obejmuje: maszyny do mycia naczyń, szkła, sztućców, garnków, blach do pieczenia przyrządów kuchennych, zmywarki tunelowe z przenośnikiem taśmowym. Winterhalter nie tylko dostarcza zmywarki. Swoim klientom oferuje kompletne systemowe rozwiązania: od uzdatniania wody, poprzez szybkie, niezawodne i oszczędne w eksploatacji zmywarki, po środki czyszczące i nabłyszczające oraz odpowiednio dostosowany osprzęt (stoły, kosze, etc.).