Drugi dzien EuroGastro o zapachu kawy i wspaniałych dań

Opublikowano: 23-03-2011

image012.jpg

"Kolejny dzień  XV edycji Międzynarodowych Targów EuroGastro 2011 w Warszawie  upłynął pod egida kulinarnych zmagań przeplatanych wspaniałym zapachem kawy.

Konkurs Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011” dał szansę prezentacji 12 zawodnikom. Konkurs ma na celu wyłonienie spośród bardzo młodych ludzi – do 23 roku życia prawdziwych, wyjątkowych talentów kulinarnych.  Jak co roku w Jury zasiedli przedstawiciele show biznesu i zawodowi mistrzowie kuchni.
 

image220.jpg

Zapach kawy wabił skutecznie widzów na V Polski SCAE Mistrzostw Latte Art. zawodnicy mieli za zadanie przygotowanie w ciągu 8 minut: dwóch identycznych cafe latte lub latte macchiato stosując jedynie mleko i espresso, dwóch identycznych espresso macchiato, używając espresso i mleka oraz dwóch identycznych ciepłych drinków dowolnych na bazie mleka i kawy. Mistrzostwa odbywały się zgodnie z zasadami panującymi podczas SCAE Mistrzostw Świata Latte Art. Mistrz Polski będzie reprezentantem Polski na Mistrzostwach Świata w Maastricht i w tym roku zwycięzył Leszek Jendrasik.image006.jpg

Ogromnym zainteresowaniem cieszła się kolejna edycja Konkursu Kulinarnego Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011” .

Mamy zaszczyt poinformowac że tytuł  " Kulianrnego Talentu Roku 2011" został  Mateusz Wichrowski – Restauracja LaRotisserie ,Hotel „La Regina” Warszawa!

image234.jpg

To dzięki swym umiejętnością, doskonalłej kompozycji smaku oraz kreatywności zdobył ten tytuł. Danie nosiło nazwę: Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia risottoz rakami i awokado esencja smardzowa z whiskey Jack Daniel’s . Trenerem był Szef Paweł Oszczyk.

II miejsce przypadło Monice Bielik– rezydencjia Ambasadora Krolestwa Niderlandów , natomiast  miejsce III uzyskał Łukasz Kalinowski -MK Taste – Legionowo

image006.jpg

A oto finaliści którzy uczestniczyli w walce o tytuł "Kulianrnego Talentu Roku 2011"

Imie i Nazwisko Szef rekomendujący Restauracja Nazwa potrawy

Arkadiusz Wilamowski

Robert Głyda

Hotel i Restauracja Kolumna Park w Dobroniu

Polędwica wołowa aromatyzowana turówką wonną z cytrynowym łososiem w otoczeniu guacamole, kurek i sosu śliwkowego

Artur Ogrodziński

Dariusz Ratuszniak szef kuchni

Hotel Sielanka nad Pilicą.

Łosoś z polędwicą wołowa na floku podane zjullie warzywnym z ragu grzybowo dyniowym w rożku z ciasta filo i sosem musztardowo-balsamiczno z whiskey Jack Daniels.

Bartek Pawlikowski

Dawid Szkudlarek

Hotel Fado

Gorzów Wielkopolski

Pieczeń z polędwicy wołowej na sosie własnym zdodatkiem sufletu grzybowego w towarzystwie łososia na sałatce z kiełków i szpinaku

Damian Kolasa

ManagerAnna Zielińska

Restauracja Revelo Łódż

Polędwica wołowa aromatyzowana whiskey JackDaniels sous vide w towarzystwie łososia norweskiego z masłem truflowym

Kamil Wierzbowski

Brian Farell

Novotel Centrum w Warszawie

Makaron ze słodkich ziemniaków z wołowiną podanyz łososiem w sprink rolls

Krzysztof Janik

Michał Śmiegiel

Restauracja Maestra Bydgoszcz

Mini steki z polędwicy wołowej na ziemniakufondue w towarzystwie paczuszek z łososia w szynce parmeńskiej w asyście sosu z zielonego pieprzu na jacku daniels’ie

Łukasz Kalinowski

MichałKaradżow-Szmitkowski

MK Taste – Legionowo

Meli melo z polędwicy wołowej I łososia na sosieberneńskim w aromacie Jacka Daniels’a

Maciej Siąkowski

Dariusz Kuźniak

Restauracja „Jak pragnę wina” z Łodzi

Delikatny łosoś z prawdziwkami, stek barbeque oraz ziemniak confit

Mateusz Wichrowski

Paweł Oszczyk

Restauracja LaRotisserie ,Hotel „La Regina” Warszawa

Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia risottoz rakami i awokado esencja smardzowa z whiskey Jack Daniel’s

Michal Sławik

Piotr Trzaska

Green HouseRestaurant &Bar Wrocław

Rolada wołowo-łososiowa na musie szampańsko-truskawkowym z prażonym pęczakiem i snopkami warzyw.

Monika Bielik

Paweł Wiśniewski

rezydencjia Ambasadora Krolestwa Niderlandów

Delikatne płaty polędwicy wołowej a’la sushi, podane na pierniczku z grzybami, tatarem łososiowym z dwoma sosami: Kabayaki i żelowym sosem z zielonych grapefruitów oraz chmurkami z cebuli.

Piotr Rolnik

Michał Keil

Qubus Hotel Katowice

Polędwica wołowana posłaniu z grzybów z dodatkiem wędzonego łososia z delikatnym sosem z pokrzywy

 Konkurs prowadzili Robert Sowa i Bartek Jędrzejak znany z fantastycznych zapowiedzi pogody w DD TVN

image186.jpg



Jury techniczne w składzie:


Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji KSK

Grzegorz Kazubski – Doradca i Szef Kuchni MAKRO

Rafał Targosz – Doradca kulinarny firmy LIMITO

Grzegorz  Łapanowski – kucharz znany z kącika kulinarnego DD TVN

Oraz Kurt Scheller

image148.jpg

Jury degustacyjne obradowało w składzie:

– Anna Ibisz – redaktor naczelna JOY’a


– Tomasz Szczepanik – wokalista zespołu Pectus

– Marta Kuligowska – dziennikarka TVN 24

– Dominika Gawęda – wokalistka Blue Cafe

– Paweł Rurak Sokal – lider Blue Cafe

image144.jpg

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Konrad Birek Szef Kuchni – Studio Kulinarne Roberta Sowy

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody o łacznej wartości  ponad 4000zł  :

•    Komplety naczyń marki Welmax

•    Komplety noży kucharskich od MAKRO

•    Komplety noży kucharskich od Nestle

*    urządzenia do gotowania marki Thermomix

•    Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO

•    Książki kucharskie ufundowane przez Thermomix

•    Laptop ufundowany przez Intereuropol

•    Expresy do kawy marki Nespresso

•    Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch

•    Upominki od firmy DERMIKA

•    Kosze upominkowe od LIMITO

image050.jpg

Podczas Konkursu odbywały się pokazy kulinarne i degustacje:

–  Limito – pokaz i degustacja potraw z łososia

–  pokaz i degustacja potraw przygotowanych w urządzeniu Thermomix

–  pokaz i degustacja sushi

–  degustacja potraw z dorsza norweskiego

–  Nespresso – degustacja kawy

–  Jack Daniels degustacja drinków.   

 

Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN. 

Uczestnicy Konkursu mieszkali w

Hotelu „Trylogia” w Zielonce:

ul. Poniatowskiego 46 A
Tel : 022 799 72 19 

e-mail: biuro@klubgalop.pl


05-220 Zielonkaimage002.jpg studio.jpg

Partnerzy

thermomix.jpg                         limito.jpg                     oerlemans.jpg

inter.jpg                  welmax.jpg       vilendboch.jpg

dermika.jpg        nespresso.jpg      image001.png

    gastro.jpg          bazar.jpg   123gastro.jpg

PATRONI:

eurogastro.jpg             ksk.jpg      readypr.jpg

PATRON MEDIALNY:



ng006.jpg thumb_logo_przeglad_gastronomiczny.jpg