Polska drużyna zwyciężyła w Stambule

Opublikowano: 24-02-2011

Polska drużyna, zwyciężyła w Chef’s Team Grand Prix podczas IX Międzynarodowego Festiwalu Gastronomicznego w Stambule

ekipa_polska.jpg

17-20 lutego 2011 odbył się IX Międzynarodowy Festiwal Kulinarny w Stambule. Do udziału w prestiżowej imprezie zaproszono Polaków. W skład drużyny reprezentującej nasz kraj w cześć konkursowej weszli: Łukasz Konik  (członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni), Arkadiusz Kruszik oraz Przemysław Czekała.

W zmaganiach o Grand Prix wystartowało łącznie dwanaście drużyn narodowych reprezentujących między innymi  Włochy, Chorwację, Bułgarię, Turcję, Rosję, Izrael czy Mołdawię.

lukaszkonik1.jpg

Konkurs przeprowadzono w formule black box. Do ostatniej chwili uczestnicy nie wiedzieli z jakich składników przyjdzie im gotować. Ostatecznie otrzymali: filet z dorady, polędwicę wołową, kości jagnięce, białe wino, jaja, cukier, czekoladę, kawę turecką, pomidory, parmezan, cytryny, szparagi, ananasy, ryz risotto, śmietanę, mleko, kasztany, szalotki i rukiew wodną. W ciągu 90 minut musieli przygotować przystawkę, danie główne i deser, każde w dwóch porcjach.

stambul001.jpgPolska drużyna podeszła do zadania kreatywnie, w potrawach nie zabrakło elementów kuchni molekularnej – specjalności Łukasza Konika. Zawodnicy przygotowali: smażony filet z dorady na risotto z pomidorami, z sosem beurre blanc oraz z sosem ze szparagów z pianką cytrynową jako przystawkę. Polędwicę wołową mignon na salsie z ananasa, z kasztanowym puree z parmezanowym chipsem jako danie główne, a na deser torcik kawowo-mleczny, z chipsem z ananasa, z sosem herbacianym.

Ta smakowita kombinacja zapewniła kucharzom najwyższy laur konkursu: srebrny medal (złotego nie przyznano). Ponadto Polacy zostali wyróżnieni przez Prezydenta WACS, Gissura Gudmundssona. Zwycięstwo w Stambule otworzyło przed drużyną możliwość udziału w kolejnych konkursach i wyjazdach do Dubaju, Emiratów Arabskich czy Stanów Zjednoczonych.

Sukces drużyny to wynik pracy wielu osób, ale na specjalne podziękowania zasługują :

Hotel Rodan, Unillever, Cheman, Grupa Producentów Owoców i Warzyw "Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski" Sp. z o.o., składamy również podziękowania Panu Andrzejowi Truchlewskiemu oraz Marcinowi Markowskiemu z Unillever za pomoc oraz możliwość wypożyczenia niezbędnego sprzętu.
Dziękujemy również Rektorowi Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu Romanowi Dawidowi Tuberowi za pomoc jaka otrzymaliśmy w Turcji.