Warsaw Flair Challenge już 3 i 4 marca w klubie Capitol
Opublikowano: 28-02-2011

Mistrzowie świata podejmą w Warszawie próbę bicia rekordu – emocjonujące zawody Warsaw Flair Challenge już 3 i 4 marca w klubie Capitol!
Tylko na dwa dni 3 i 4 marca br. z całego świata do Warszawy przyjadą najlepsi flairowi barmani. Swoje popisowe numery zaprezentują podczas największego w historii polskiego flair międzynarodowego konkursu barmańskiego – Warsaw Flair Challenge. Lewitujący shaker, mistrzowska żonglerka, akrobatyczne figury, setki podrzuceń na minutę to tylko kilka z elementów programu tej mega widowiskowej imprezy. W tym roku po raz pierwszy w trakcie finału konkursu zostanie podjęta próba bicia Światowego Rekordu Guinnessa.
Już wkrótce Warszawa stanie się stolicą najlepszych flair’owych barmanów świata.
W trakcie finału drugiej edycji międzynarodowego konkursu Warsaw Flair Challenge (WFC) podejmą oni próbę bicia Światowego Rekordu Guinnessa (Guinness World Records™) w podbijaniu butelki na przedramieniu.
Hollywood może być zaskoczone
Popularność „flair” – widowiskowego stylu przyrządzania koktajli – rozpoczęła się od słynnego filmu „Koktajl” (Cocktail, 1998) gdzie znany aktor Tom Cruise zagrał młodego barmana, który staje się flair’owym wirtuozem mieszania drinków. Godni następcy tej filmowej postaci w trakcie najbliższych zawodów WFC, zaprezentują swoje popisowe numery, wykonując skomplikowane ewolucje sprzętem barmańskim i butelkami. Najlepsi z uczestników WFC potrafią w trakcie 5 minutowego pokazu wykonać ponad 120 ewolucji wykorzystując podczas całego występu średnio 14 butelek i 16 shakerów.
W tegorocznej edycji zawodów WFC, należących do elitarnej światowej ligi konkursów Grand Slam World Tour, pod patronatem organizacji World Flair Association, swój udział zapowiedzieli już reprezentanci 11 państw m.in. mistrzowie świata: Tom Dyer z Wielkiej Brytanii, Gianluigi Bosco z Włoch i Danilo Oribe z Urugwaju.

„Publiczność z pewnością czeka jedno z najbardziej widowiskowych wydarzeń. W tym roku emocje powinny być jeszcze większe, gdyż możemy spodziewać się bardzo wysokiego poziomu zawodów jak również będziemy mogli kibicować silnej reprezentacji z Polski w próbie bicia rekordu Guinnessa.” – powiedział organizator Tomek Małek, pięciokrotny mistrz świata barmanów w stylu flair.
Pierwszego dnia zawodów spośród licznego grona uczestników zostanie wyłonionych 10 najlepszych zawodników, którzy w piątek zmierzą się w wielkim finale, walcząc o nagrody pieniężne o łącznej wartości 12000 Euro. Dodatkowo w tym roku organizatorzy chcąc promować styl flair wśród kobiet przygotowali również nagrodę w wysokości 1 000 Euro dla najlepszej uczestniczki.
„Jako partner wydarzenia pragniemy wspierać rozwój sztuki flair w Polsce. Z tego względu ufundowaliśmy dla trzech najlepszych barmanów z Polski wyjazd na trzydniowe szkolenie do jednej z najlepszych szkół barmańskich na świecie – BOLS Bartending Academy w Amsterdamie.”– powiedziała Ewa Dołbniak, brand manager marki BOLS
Występy zawodników oceniane będą przez międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association) w którego skład wchodzi 5 sędziów zagranicznych z Wielkiej Brytanii, Republiki Południowej Afryki (2 osoby), Finlandii i Węgier.
Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flair’owi barmani w Polsce: Tomek Małek pięciokrotny Mistrz Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani szerszej publiczności z I edycji programu "Mam Talent". Sponsorem nagród jest marka BOLS.
Zawody Warsaw Flair Challenge odbędą się w Klubie Capitol, ul. Marszałkowska 115 w Warszawie.
Eliminacje rozpoczną się 3 marca (czwartek) o godzinie 15.30 i potrwają do ok. godz. 01:00. Wielki finał zacznie się następnego dnia – 4 marca (piątek) – o godz. 20.30. Tego samego dnia około godziny 22.30 na scenie odbędzie się również bicie Światowego Rekordu Guinnessa. Ogłoszenie wyników nastąpi około 24:00. W przerwie imprezy wystąpi zespół Chonabibe Soundsystem. Wstęp (dla osób pełnoletnich) na obie imprezy jest wolny.
W trakcie czytania przez Państwa powyższego tekstu flair’owy barman potrafi wykonać ponad 60 skomplikowanych ewolucji przyrządzając jednocześnie 7 koktajli.
Ciekawostki:
•Początki stylu flair, widowiskowej sztuki przygotowywania drinków sięgają początku XIX wieku, kiedy Jerry Thomas jako pierwszy w niekonwencjonalny sposób przygotował drink zwany Blue Blazer. W latach 90. XX wieku widowiskowy styl robienia drinków spopularyzował film „Koktajl” (Cocktaill), w którym główną rolę zagrał Tom Cruise. Dziś w stylu flair specjalizują się barmani z najlepszych klubów i barów na całym świecie.
•Podczas startu na flair’owych zawodach zdarzają się również tzw. „upadki“ – nieudane ewolucje po których wykorzystywane elementy zamiast w rękach barmana lądują na ziemi. Rekordzista w ciągu 5 minutowego pokazu błąd tego typu popełnił 72 razy!!!
•Najlepsi barmani flair’owi trenują zazwyczaj około 5 godzin dziennie. Przed najważniejszymi zawodami trening wydłuża się do ponad dziesięciu godzin dziennie, w tym wymiarze trwając nawet kilka miesięcy.
•W trakcie tak wydłużonego treningu barman rozbija średnio 10 butelek dziennie.
•Pierwszy konkurs flair na świecie odbył się w 1988 roku w Stanach Zjednoczonych a jego zwycięzca trenował ponad 3 miesiące Toma Cruise do jego roli w filmie „Cocktail“.
•Rocznie odbywa się ponad 200 konkursów Flair na całym świecie.
•Na największych zawodach startuje nawet do 100 zawodników z ponad 40 państw świata.
•Na największym konkursie w 2010 roku w Tajlandii startowało 180 zawodników a eliminacje trwały dwa dni.
•Najbardziej utytułowanym zawodnikiem flair na świecie jest Christian Delpech, podczas 9 letniej kariery zdołał wywalczyć 16 tytułów Mistrza Świata.
•Najbardziej utytułowanym barmanem w Europie jest Tomasz Małek z 5 tytułami Mistrza Świata na koncie.
•Antarktyda jest jedynym na świecie kontynentem na którym nie odbył się do tej pory żaden konkurs barmański.
•W Polsce sztuką flair zajmuje się ponad 150 osób.
•Flair w pewnym stopniu jest sportem urazowym – częstymi są rozcięcia skóry rąk, stóp czy nawet twarzy. Rekordzistą Polski w ich ilości jest Tomasz Małek z liczbą 32 szwów, drugi miejsce zajmuje Marek Posłuszny z 22 szwami.
•Największe organizacje zrzeszające barmanów flair to World Flair Association, Flair Bartenders Association oraz International Bartenders Association.
•Do profesjonalnego treningu flair potrzebne są specjalne sale treningowe, w których zarówno podłoga jak i ściany osłonięte są specjalnymi gumami tak aby ograniczyć do minimum ewentualne rozbicia butelek. Największa w Polsce profesjonalna sala treningowa flair znajduję się obecnie w Warszawie (Flair Bartending Factory), jej powierzchnia to ponad 80 m2!
O Organizatorach
Flair Factory to agencja barmańska założona przez pasjonatów sztuki flair, Tomka Małka i Marka Posłusznego, znanych szerszej publiczności z występów w I edycji programu „MAM TALENT”. Tomek i Marek to wielokrotni zwycięzcy i finaliści największych polskich i zagranicznych zawodów barmańskich, m.in. londyńskich Roadhouse, francuskich Paris Flair Open, amerykańskich Nations Flair Challenge oraz polskich Independent Flair League.
Tomek Małek jest jak dotąd najbardziej utytułowanym polskim barmanem flairowym w historii tego wyjątkowego sportu. Podczas swojej dotychczasowej kariery zawodowej aż pięciokrotnie zdobył tytuł Mistrza Świata barmanów w stylu flair (I miejsce – Nations Flair Challenge 2008 – Las Vegas, I miejsce – Roadhouse World Final 2009 – Londyn, I miejsce – SKYY Global Flair Challenge 2010 – Barcelona, I miejsce – Bacardi World Championships 2010 – Monaco, I miejsce – Roadhouse World Final 2010 – Londyn). Kolejnym polskim zawodnikiem nie ustępującym kroku Tomkowi jest jego kolega z teamu – Marek Posłuszny – dwukrotny zdobywca III miejsca na mistrzostwach świata – Roadhouse World Final – w 2009 i 2010 roku.
CEDC jest największym producentem wódki na świecie. W Polsce i Rosji produkuje takie marki jak m.in.: BOLS, Absolwent, Żubrówka, Soplica, Green Mark, Zhuravli, Parliament i Royal vodka. CEDC eksportuje obecnie Żubrówkę i Green Mark na wiele światowych rynków, włącznie ze Stanami Zjednoczonymi, Anglią, Francją i Japonią.
CEDC jest wiodącym importerem napojów alkoholowych w Polsce, Rosji i na Węgrzech. W Polsce, CEDC importuje wiele wiodących na świecie marek, w tym: wina Carlo Rossi, wina Concha y Toro, Metaxa Brandy, Remy Martin Cognac, Guinness, wina Sutter Home, Grant’s Whisky, Jagermeister, E&J Gallo, Jim Beam Burbon, Sierra Tequila, Teachers Whisky, Campari, Cinzano, Skyy Vodka i Old Smuggler. CEDC jest również wiodącym importerem napojów wysokoprocentowych i win z segmentu premium w Rosji, z portfolio takich marek, m.in. jak Hennessey, Moet & Chandon oraz Concha y Toro.