Expo Sweet 2011 za nami!

Opublikowano: 07-03-2011

exposweet003.jpgZa nami trzecia edycja   targów lodziarsko – cukierniczych Expo Sweet 2011, które odbywały się w Warszawie w dniach 23 – 25 lutego. To największa i w zasadzie najważniejsza impreza tej branży. Świetna organizacja, wspaniała by nie powiedzieć słodka atmosfera i wiele bardzo ciekawych konkursów sprawiły, że targi w odbiorze zarówno odwiedzających jak i wystawców zostały ocenione bardzo wysoko.

Przez trzy dni targi odwiedziło kilka tysięcy osób zarówno profesjonalistów jak i uczniów, przedstawicieli mediów. Nie zabrakło również wielbicieli słodkości. Trwały rozmowy, podpisywano kontrakty, promowano nowe produkty i najnowsze trendy. Ponadto codziennie odbywały się imprezy towarzyszące, które były świetnym dopełnieniem każdego dnia targów.

Były to następujące konkursy:

III Mistrzostwa Polski w Lodziarstwie – najlepsze lody wykonali Maciej Pięta i Ryszard Wawrzyniak z cukierni Aliny i Jana Kachlickich (Grodzisk Wielkopolski)

Eastern Europe Chocolate Master – zwyciężył Mariusz Buritta z cukierni Adama Sowy (Bydgoszcz)

– wystawa tortów okolicznościowych

– pokazy cukiernicze prowadzone przez Joannę Profus, Martę Truskolawską, Pawła Małeckiego, Macieja Piętę i Ryszarda Wawrzyniaka

– konkurs Cukiernicza Osobowość Roku 2010 – statuetkę otrzymał Paweł Małecki z Cukierni Sowa

III Mistrzostwa Polski w Cukiernictwie– wygrali Łukasz Antkowiak i Daniel Staroń z Piekarni Raszczyk (Pasłęk)

Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych – wygrali Emilia Grzenkowska i Michał Kumur (Zespół Szkół Przemysłu  Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku)

exposweet004.jpgWśród licznych wystawców – firm zaopatrujących branżę cukierniczą i lodziarską znalazła się również firma Winterhalter – wiodący europejski producent zmywarek przemysłowych do naczyń.

Kiedyś blachy i przyrządy produkcyjne były myte ręcznie. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie, by w dużej czy nawet mniejszej cukierni bądź  lodziarni nie korzystano ze zmywarek. To przede wszystkim gwarancja czystości, którą daje mycie naczyń w wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem oczywiście z dodatkiem środków myjących marki Winterhalter. Zaś higiena w lodziarstwie i cukiernictwie to podstawa.

Cukiernicy muszą mieć pewność, że naczynia użyte ponownie w produkcji  są wolne od bakterii. Taką pewność dają zmywarki  firmy Winterhalter ( GS 640, 650, 660 + te same z opcją Energy oraz GS 630).

Dorota Karwacka

Smarten.pl