Kulinarny prezent na Dzień Kobiet

Opublikowano: 07-03-2011

Historia Dnia Kobiet sięga czasów Starożytnego Rzymu. Już wtedy płeć piękna celebrowała to święto przyodziewając najlepsze ubrania oraz aromatyczne wieńce na głowy. Mężczyźni natomiast spełniali ich życzenia i obdarowywali prezentami. W dzisiejszych czasach nie każdy ma czas i zwyczaj wyjątkowego obchodzenia tego szczególnego dnia. Jednak nawet niewielki drobiazg może sprawić przyjemność.

Jaki? Zajrzyjmy do kuchni…


Kobieca historia
Międzynarodowy Dzień Kobiet wywodzi się z ruchów robotniczych w Ameryce Południowej i Europie. W Polsce święto to obchodzone było w czasach PRL-u. W zakładach pracy kobiety otrzymywały goździki, rajstopy, mydło lub kawę. 
Choć zwyczaje ciągle się zmieniają, 8 marca do dzisiaj nazywany jest Dniem Kobiet. Na całym świecie zarówno kobiety i mężczyźni celebrują ten dzień na swój sposób. W Rosji 8 marca to dzień wolny od pracy, w którym kobiety często otrzymują akacje srebrzyste i czekoladę. Akacją srebrzystą obdarowuje się też kobiety we Włoszech. W Rumunii dzień ten traktowany jest podobnie jak Dzień Matki, a dzieci wręczają swoim mamom drobne upominki… W Tunezji natomiast święto obchodzone jest 13 sierpnia.
Smaczny podarunek

Sposobów na celebrowanie Święta Kobiet jest wiele. Wyjście do kosmetyczki lub na relaksujący spacer, spotkanie z przyjaciółmi lub ukochanym. Bez względu na plany pamiętaj o posiłku, który pomoże uświetnić tę okazję, a który przyrządzisz bez zbędnego kłopotu lub… podsuniesz przepis do wykonania swojemu mężczyźnie.
Sałatka z wędzonym kurczakiem, serem camembert i pomidorkami sherry

salatka_knorr.jpg
Przepis łatwy w przygotowaniu
Czas przygotowania: 30 minut 
Przepis dla czterech osób 
Składniki:
wędzone udka kurczaka – 3 sztuki
główka sałaty lodowej – 2 sztuki
Sos sałatkowy Włoski Knorr – 1 sztuka
ser camembert – 2 sztuki
suszona żurawina – 100 gramów
pomidorki sherry – 200 gramów
ogórek – 1 sztuka
żółta papryka – 1 sztuka
oregano – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Sałatę podziel na kawałki. Kurczaka obierz z kości, pokrój w mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka pokrój w paski. Dodaj suszoną żurawinę, całość wymieszaj. Ser pokrój w cząstki. 
Wszystkie składniki ułóż na talerzu, a następnie polej sosem Knorr przygotowanym zgodnie z opisem umieszczonym na  opakowaniu. Posyp suszonym oregano. 
Smacznego!
Uwaga, konkurs!
Masz pomysł na niebanalny, wyrafinowany przepis na potrawę z okazji Dnia Kobiet? Podziel się nim na profilu „Co dziś na obiad” na portalu Facebook (http://www.facebook.com/CoDzisNaObiad). Każdy uczestnik otrzyma nagrodę gwarantowaną w postaci książeczki kucharskiej autorstwa Pascala Brodnickiego. Autorzy pięciu najciekawszych propozycji otrzymają żaroodporne wazy na zupę z podgrzewaczem. Świetny prezent z okazji Dnia Kobiet!

konkurs_knorr.jpg
Wszystkiego najlepszego wszystkim Paniom 
z okazji ich święta życzy marka Knorr!

Znajdź z nami swój sposób na pyszne dania. Wejdź na www.knorr.pl
Inspiracje na ciekawe potrawy znajdziesz również na naszym profilu na http://www.facebook.com/CoDzisNaObiad Facebook’u.
Wolisz przepisy w wersji video? Szukaj na 
http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad