Finał konkursu „Sfera dobrego smaku”

Opublikowano: 16-03-2011

ju_konkurs028.jpg13 marca 2011roku odbył się finał konkursu kulinarnego „Sfera dobrego smaku”. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu był mistrz kulinarny Jarek Uściński i restauracja MOONSFERA.

„Sfera dobrego smaku” to w zasadzie pierwszy konkurs, który profesjonaliści dedykują amatorom. Potrawy konkursowe oceniane były w dwóch etapach. Spośród nadesłanych bardzo wielu propozycji w pierwszym etapie, Jarek Uściński wytypował 12 finalistów. Cztery osoby i cztery dwuosobowe zespoły zaprezentowały swoje możliwości i umiejętności kulinarne w finale, a oceniało ich profesjonalne jury  w skład, którego weszli:


ju_konkurs055.jpg  ju_konkurs059.jpg

– Piotr Szczygielski (Gastromaniak) – Przewodniczący jury

– Maciej Kołodziejczyk (Janex)

– Tomasz Witomski (Dilmah)

– Grażyna Uścińska (Moonsfera)

– Tomasz Gawarzyński
  (Limito)

ju_konkurs001.jpg  ju_konkurs018.jpg  ju_konkurs050.jpg

W ciągu godziny i 15 minut uczestnicy musieli przygotować danie główne i deser, każde w czterech porcjach. Do przygotowania dania głównego zawodnicy zobowiązani byli użyć produkty z szerokiego wachlarza propozycji zawartych w regulaminie konkursu, wśród których znalazły się między innymi: krewetki, kalmary, dorada w całości, udźce gęsie i kacze, filet z indyka, świeże zioła i przyprawy, ponadto warzywa, owoce i alkohole.  Dodatkowo punktowanym elementem był dobór herbaty do serwowanych dań. Ponieważ herbata może podkreślić lub zdominować smak potrawy, wielu zawodników nie zdecydowało się na jej podanie.

ju_konkurs039.jpg  ju_konkurs031.jpg

Kulinarne zmagania rozpoczęły się w samo południe w restauracji MOONSFERA. Na dachu świata dwunastu zawodników zaprezentowało swoją kreatywność  i oryginalne pomysły, których wyniki obserwował również Kurt Scheller – znany szef kuchni, który pojawił się na finale konkursu.  

ju_konkurs042.jpg  ju_konkurs179.jpg

 

Ocenie jury podlegał: smak, kreatywność,  prezentacja potrawy, sposób przygotowania dań, zastosowanie wielu  technik, wygląd stanowiska i ekonomiczne wykorzystanie produktów. ju_konkurs105.jpg  ju_konkurs156.jpg

 – Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poziomem uczestników konkursu, który jest naprawdę wysoki.  Muszę również przyznać, że to nie lada odwaga z ich strony gotować przed profesjonalistami i czynią to z niemałym entuzjazmem – przyznał przewodniczący jury Piotr Szczygielski.

ju_konkurs063.jpg  ju_konkurs115.jpg

Pierwsze miejsce zajął Jarosław Fojcik, który wziął udział w konkursie dzięki swojej dziewczynie. Komisję konkursową urzekł halibutem z ryżem, mleczkiem kokosowym, wykończonym pianką i purée z pietruszki oraz cytrynowo-kokosowym cappuccino.

ju_konkurs281.jpg  ju_konkurs143.jpg

Drugie miejsce zajął Maciej Duda, który przygotował roladę z gęsi nadziewaną suszoną śliwką, z odrobiną whiskey , a na deser mus cytrynowy z ciastem filo.

ju_konkurs275.jpg  ju_konkurs129.jpg

Trzecie miejsce przypadło Ewie Piotrowskiej za pierożki z nadzieniem rybno-krewetkowym z szafranowym sosem oraz bardzo oryginalnie podany deser jabłkowy z ryżem i ajerkoniakiem.

ju_konkurs273.jpg  ju_konkurs204.jpg

Laureaci konkursu zostali nagrodzeni atrakcyjnym sprzętem kuchennym wysokiej klasy jak garnki, patelnie, noże, roboty , moździerze do ziół, ponadto książki kucharskie z dedykacją Hanny Szymanderskiej, wyborne trunki i wiele innych ciekawych nagród. Finaliści konkursu również otrzymali nagrody.

ju_konkurs197.jpg  ju_konkurs196.jpg

Publiczność, która licznie przybyła do restauracji MOONSFERA także została nagrodzona. Przede wszystkim kibice mieli możliwość spróbowania smacznych przekąsek przygotowanych przez kucharzy restauracji. Ponadto kilkunastu szczęśliwców wylosowało książki, zestawy herbat i ekskluzywne wysokoprocentowe trunki.

ju_konkurs198.jpg  ju_konkurs195.jpg  ju_konkurs014.jpg

Organizator i znakomity kucharz – Jarek Uściński podsumował konkurs w kilku zdaniach:

ju_konkurs321.jpgTo chyba jeden z pierwszych konkursów kulinarnych dla amatorów. Niestety w głównej mierze konkursy organizowane są dla profesjonalistów. Pod koniec zeszłego roku, pomyślałem, że czas zrobić coś dla zwykłych zjadaczy chleba. W końcu to dla nich jesteśmy w tym gastronomicznym świecie. Konkurs „Sfera dobrego smaku” jest wynikiem moich codziennych działań czyli warsztatów, szkoleń czy pokazów kulinarnych. Od swoich kursantów niejednokrotnie słyszę, że bardzo chętnie zaprezentowaliby się przed szerszą publicznością. Ci ludzie nie otworzą pewnie restauracji ale chcą pokazać swoją pasję do kuchni, zmierzyć się z wielką sztuką kulinarną i wygrać. Wygrać przede wszystkim z samym sobą. Pokonać nieśmiałość, tremę w wytyczonych ramach czasowych. A jak przy okazji uda im się zająć miejsce „na pudle” to będzie super.

Obserwowałem dzisiaj wszystkich uczestników i wiem, że warto organizować takie wydarzenia. To wnosi świeżość do mojej codziennej pracy z Gościem i niejednokrotnie inspiruje.  Na przykład dzisiaj, bardzo spodobał mi się pomysł na podanie deseru w doniczce. Absolutnie mnie to urzekło i myślę, że wykorzystam ten pomysł w swojej restauracji.

ju_konkurs229.jpg  

Organizatorzy dziękują wszystkim osobom, które zaangażowały się w zorganizowanie wydarzenia.

Składają również wielki ukłon w stronę Sponsorów, bez których trudno byłoby przygotować  konkurs na tak wysokim poziomie i bogaty w nagrody dla finalistów.

Wielkie podziękowania dla Zespołu Szkół Gastronomicznych na ul. Poznańskiej za wsparcie podczas finału konkursu.

ju_konkurs003.jpg  ju_konkurs244.jpg

20 marca w programie Kawa czy herbata? – moja niedziela, Jarek Uściński wystąpi ze zwyzcięzcą konkursu Jarkiem Fojcikiem. W programie również relacja z finału. Zapraszamy!



„Sfera dobrego smaku”
to pierwszy krok do kolejnych zmagań amatorów. W ciągu roku, odbędą się jeszcze dwa etapy weryfikacyjne. Z każdego etapu trzy pierwsze zespoły jedno lub dwuosobowe  wezmą udział w Wielkim Finale. Zwycięzca wyjedzie z Jarkiem Uścińskim, by poczuć prawdziwy smak przygody kulinarnej.

Szczegóły na stronach www.jarekuscinski.pli www.moonsfera.pl

organizatorzy.jpg

patroni.ok.jpg

partnerzy.jpg

sponsoring.jpg

ZAPRASZAM DO GALERII ZDJĘĆ! 

Dorota Karwacka

Smarten.pl