Konkurs Sztuki Kulinarnej „Drób na Wielkanocnym Stole ”

Opublikowano: 17-03-2011

10 marca 2011 roku w Centrum Techniki Kulinarnej Doram odbyła się kolejna edycja Konkursu Sztuki Kulinarnej „Drób na Wielkanocnym Stole ”- Turniej Szkól Gastronomicznych.

drob_relacja007.jpgOrganizatorami tegorocznej edycji byli: Grupa Dora Metal, producent urządzeń i mebli gastronomicznych oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.  
Celem głównym konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu dania o charakterze wielkanocnym  z wykorzystaniem drobiu. Turniej podzielony został na dwa etapy: 
I etap – konkurencja techniczna
II etap – przygotowanie dania konkursowego 
Bazowe produkty do przygotowania dania głównego zostały ufundowane przez firmy:  Janex, Gronex,  Heinz oraz Pudliszki.  W zmaganiach wzięło udział 12 szkół z całej Polski.  Każda z placówek była reprezentowana przez jednego ucznia. 
Nad przebiegiem imprezy czuwało jury pod przewodnictwem Mariusz Nowickiego, w którym zasiedli: Stefan Birek,  Andrzej Bryk, Tomasz Gawarzyński, Jerzy Pasikowski, Marcin Piotrowski, Mirosław Reszczyk , Robert Sowa, Jarosław Uściński, Dariusz Zahorański.

drob_relacja006.jpg

Jury wyłoniło zwycięzców przyznało następujące nagrody:
I miejsce – Dominik PochmaraPierś kurczaka z foie grass w towarzystwie musu z dyni oraz akompaniamencie sosu kasztanowo-gruszkowego
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa, pod opieką Pani Krystyny Radzwon. 
II miejsce – Piotr Tadej  – Pierś z kurczaka marynowana w musztardzie i chrzanie na liściach szpinaku , z musem ze słodkiego czosnku oraz sosu z rzeżuchy w asyście żurku wielkanocnego.
Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich ul.  Majdańska 30/36 Warszawa pod opieką Agnieszki Hryczuk. 
III miejsce Mateusz Biaduń – Pierś z kurczaka faszerowana twarożkiem z suszonymi pomidorami, orzechami i pomarańczą".
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa 29b pod opieką Elżbiety Mroczek
Nagrodę osobowości konkursu otrzymał Marcin ZabijakaRolada z kurczaka z dodatkiem suszonych grzybów ,,borowików,, oraz suszonych pomidorków.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tony Halika, ul. Poznańska 129/131 05-850 Ożarów Mazowiecki  pod opieką Agnieszki Karnas

 drob_relacja002.jpg  drob_relacja001.jpg

Nagrody dla zwycięzców oraz upominki dla wszystkich uczestników konkursu ufundowali:  
Dora Metal Sp. z o. o. , Heinz, Janex, Limito, Pudliszki 
Sponsorzy:Dora Metal Sp. z o. o. ,Gronex, Heinz, Janex, Limito,  Pudliszki 
Partnerzy: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Fundacja Klub Szefów Kuchni,