SAPERI & SAPORI czyli uczniowie ZSEG we Florencji

Opublikowano: 24-03-2011

W dniach 27.02-3.03 br. dziewięcioro uczniów z klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie wraz z opiekunem p. Elżbietą Macurą uczestniczyło w projekcie „Saperi & Sapori in catedra: alchimie del centro Europa” [w wolnym tłumaczeniu: ”Wiedza – smaki – nauczanie: alchemia Europy Środkowej”] we Florencji.

ucznzsegcieszyn.jpg

Projekt zorganizowała p. Giovanna Dani z Fundacji Romualdo del Bianko we współpracy z wieloma włoskimi i międzynarodowymi instytucjami. Przez cały czas pobytu pomocą i radą cieszyńskiej grupie służyły też p. Maria Gratkowska-Scarlini i p. Jolanta Tałaj-Raggioli z Polsko-Włoskiego Stowarzyszenia Kulturalnego w Toskanii.

W projekcie brała także udział młodzież szkół gastronomicznych z Czech, Węgier i Włoch.

Celem projektu było zapoznanie się z kuchnią i kulturą włoską, integracja i kształtowanie umiejętności współpracy i porozumiewania się w międzynarodowych grupach, a także promowanie własnego dziedzictwa kulturowego poprzez kuchnie narodowe. 


zwiedzanie_florencji2011.jpg

Program obejmował:

– warsztaty gastronomiczne w czteroosobowych grupach (po jednym uczniu z każdego państwa) w wybranych restauracjach Florencji,
– wizytę w szkole Instituto Datini w Prato,
– spotkanie z Riccardem Nencinim (florenckim historykiem i politykiem),
– pobyt na Mercato Centrale – głównym targowisku w mieście oferującym typowe włoskie specjały,
– zwiedzanie Florencji, między innymi: starówki z katedrą Santa Maria del Fiore, Palazzo Vecchio, rzeźbami Michała Anioła i Ponte Vecchio,
– przygotowanie potraw kuchni polskiej.

cieszynflorencja2011.jpg

W ostatnim dniu pobytu odbył się uroczysty bankiet w XIII-wiecznym pałacu Palagio di Parte Guelfa. Na bankiecie – oprócz uczestników projektu – obecni byli reprezentanci miasta Florencji, ambasadorzy i przedstawiciele państw uczestniczących w projekcie. 

Na menu bankietu składały się specjały narodowe przygotowane przez uczniów czterech państw. Z dań polskich największym zainteresowaniem cieszyły się gołąbki i kisiel borówkowy. 

Pobyt we Włoszech był bardzo udany, wszyscy uczestnicy projektu wrócili zadowoleni i z niecierpliwością oczekują następnej edycji „Saperi & Sapori”.