Drugi dzień EuroGastro o zapachu kawy i wspaniałych dań

Opublikowano: 25-03-2011

image012.jpg

Kolejny dzień  XV edycji Międzynarodowych Targów EuroGastro 2011 w Warszawie  upłynął pod egidą kulinarnych zmagań przeplatanych wspaniałym zapachem kawy. 

Konkurs Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011” dał szansę prezentacji 12 zawodnikom. Konkurs miał na celu wyłonienie spośród bardzo młodych ludzi – do 23 roku życia prawdziwych, wyjątkowych talentów kulinarnych.  Jak co roku w Jury zasiedli przedstawiciele show biznesu i zawodowi mistrzowie kuchni.  

image220.jpg

Zapach kawy wabił skutecznie widzów na V Polski SCAE Mistrzostw Latte Art. Zawodnicy mieli za zadanie przygotowanie w ciągu 8 minut dwóch identycznych cafe latte lub latte macchiato stosując jedynie mleko i espresso, dwóch identycznych espresso macchiato, używając espresso i mleka oraz dwóch identycznych ciepłych drinków dowolnych na bazie mleka i kawy. Mistrzostwa odbywały się zgodnie z zasadami panującymi podczas SCAE Mistrzostw Świata Latte Art. Mistrz Polski będzie reprezentantem Polski na Mistrzostwach Świata w Maastricht, a w tym roku zwyciężył Leszek Jendrasik.

image006.jpg

Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się kolejna edycja Konkursu Kulinarnego Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011”.

Mamy zaszczyt poinformować, że tytuł  "Kulinarnego Talentu Roku 2011" otrzymał  Mateusz Wichrowski – Restauracja LaRotisserie ,Hotel „La Regina” Warszawa!

image234.jpg

Nie udałoby mu się zdobyć tytułu, gdyby nie jego wybitne umiejętności doskonałej kompozycji smaku i kreatywności. Zwycięskie danie nosiło nazwę: Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia z risotto z rakami i awokado + esencja smardzowa z whiskey Jack Daniel’s . Trenerem był Szef Paweł Oszczyk.



II miejsce przypadło Monice Bielik 
– rezydencja Ambasadora Krolestwa Niderlandów, natomiast  miejsce III uzyskał Łukasz Kalinowski – MK Taste – Legionowo.          

image006.jpg

A oto pełna lista finalistów, którzy uczestniczyli w walce o tytuł "Kulianrnego Talentu Roku 2011"

Imię i Nazwisko Szef rekomendujący Restauracja Nazwa potrawy

Arkadiusz Wilamowski

Robert Głyda

Hotel i Restauracja Kolumna Park w Dobroniu

Polędwica wołowa aromatyzowana turówką wonną z cytrynowym łososiem w otoczeniu guacamole, kurek i sosu śliwkowego

Artur Ogrodziński

Dariusz Ratuszniak szef kuchni

Hotel Sielanka nad Pilicą.

Łosoś z polędwicą wołowa na floku podane zjullie warzywnym z ragu grzybowo dyniowym w rożku z ciasta filo i sosem musztardowo-balsamiczno z whiskey Jack Daniels.

Bartek Pawlikowski

Dawid Szkudlarek

Hotel Fado

Gorzów Wielkopolski

Pieczeń z polędwicy wołowej na sosie własnym zdodatkiem sufletu grzybowego w towarzystwie łososia na sałatce z kiełków i szpinaku

Damian Kolasa

ManagerAnna Zielińska

Restauracja Revelo Łódż

Polędwica wołowa aromatyzowana whiskey JackDaniels sous vide w towarzystwie łososia norweskiego z masłem truflowym

Kamil Wierzbowski

Brian Farell

Novotel Centrum w Warszawie

Makaron ze słodkich ziemniaków z wołowiną podanyz łososiem w sprink rolls

Krzysztof Janik

Michał Śmiegiel

Restauracja Maestra Bydgoszcz

Mini steki z polędwicy wołowej na ziemniakufondue w towarzystwie paczuszek z łososia w szynce parmeńskiej w asyście sosu z zielonego pieprzu na jacku daniels’ie

Łukasz Kalinowski

MichałKaradżow-Szmitkowski

MK Taste – Legionowo

Meli melo z polędwicy wołowej I łososia na sosieberneńskim w aromacie Jacka Daniels’a

Maciej Siąkowski

Dariusz Kuźniak

Restauracja „Jak pragnę wina” z Łodzi

Delikatny łosoś z prawdziwkami, stek barbeque oraz ziemniak confit

Mateusz Wichrowski

Paweł Oszczyk

Restauracja LaRotisserie ,Hotel „La Regina” Warszawa

Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia risottoz rakami i awokado esencja smardzowa z whiskey Jack Daniel’s

Michal Sławik

Piotr Trzaska

Green HouseRestaurant &Bar Wrocław

Rolada wołowo-łososiowa na musie szampańsko-truskawkowym z prażonym pęczakiem i snopkami warzyw.

Monika Bielik

Paweł Wiśniewski

rezydencjia Ambasadora Krolestwa Niderlandów

Delikatne płaty polędwicy wołowej a’la sushi, podane na pierniczku z grzybami, tatarem łososiowym z dwoma sosami: Kabayaki i żelowym sosem z zielonych grapefruitów oraz chmurkami z cebuli.

Piotr Rolnik

Michał Keil

Qubus Hotel Katowice

Polędwica wołowana posłaniu z grzybów z dodatkiem wędzonego łososia z delikatnym sosem z pokrzywy

 Konkurs prowadzili Robert Sowa i Bartek Jędrzejak znany z fantastycznych zapowiedzi pogody w DD TVN

image186.jpg



Jury techniczne w składzie:


Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji KSK

Grzegorz Kazubski – Doradca i Szef Kuchni MAKRO

Rafał Targosz – Doradca kulinarny firmy LIMITO

Grzegorz  Łapanowski – kucharz znany z kącika kulinarnego DD TVN

oraz Kurt Scheller

image148.jpg

Jury degustacyjne obradowało w składzie:

– Anna Ibisz – redaktor naczelna JOY’a


– Tomasz Szczepanik – wokalista zespołu Pectus

– Marta Kuligowska – dziennikarka TVN 24

– Dominika Gawęda – wokalistka Blue Cafe

– Paweł Rurak Sokal – lider Blue Cafe

image144.jpg

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Konrad Birek, Szef Kuchni – Studio Kulinarne Roberta Sowy

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody o łacznej wartości  ponad 4000zł  :

•    Komplety naczyń marki Welmax

•    Komplety noży kucharskich od MAKRO

•    Komplety noży kucharskich od Nestle

*    urządzenia do gotowania marki Thermomix

•    Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO

•    Książki kucharskie ufundowane przez Thermomix

•    Laptop ufundowany przez Intereuropol

•    Expresy do kawy marki Nespresso

•    Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch

•    Upominki od firmy DERMIKA

•    Kosze upominkowe od LIMITO

image050.jpg

Podczas Konkursu odbywały się pokazy kulinarne i degustacje:

–  Limito – pokaz i degustacja potraw z łososia

–  pokaz i degustacja potraw przygotowanych w urządzeniu Thermomix

–  pokaz i degustacja sushi

–  degustacja potraw z dorsza norweskiego

–  Nespresso – degustacja kawy

–  Jack Daniels degustacja drinków.   

 

Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN. 

Uczestnicy Konkursu mieszkali w

Hotelu „Trylogia” w Zielonce:

ul. Poniatowskiego 46 A
Tel : 022 799 72 19 

e-mail: biuro@klubgalop.pl


05-220 Zielonka

image002.jpg studio.jpg

Partnerzy

thermomix.jpg                         limito.jpg                     oerlemans.jpg

inter.jpg                  welmax.jpg       vilendboch.jpg

dermika.jpg        nespresso.jpg      image001.png

    gastro.jpg          bazar.jpg   123gastro.jpg

PATRONI:

eurogastro.jpg             ksk.jpg      readypr.jpg

PATRON MEDIALNY:



ng006.jpg thumb_logo_przeglad_gastronomiczny.jpg