KONKURS Roberta Sowy „KULINARNY TALENT 2011” rozstrzygnięty!
Opublikowano: 05-04-2011

24 marca 2011 roku w Centrum Targowo Kongresowym MT Targi przy ul. Marsa 56C,
12 finalistów zakwalifikowanych do konkursu Roberta stanęło w szranki rywalizacji.
„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością, bo wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
W tym roku finaliści komponowali potrawy według następującego klucza:
Polędwica wołowa, łosoś norweski, Jack Daniels, grzyby leśne.
Organizatorem Konkursu jest Robert Sowa, przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More.
Głównym Mecenasem Konkursu było:MAKRO
Patronat merytoryczny konkursu:Fundacja KSK oraz MT Targi, Ready PR Events&More
Patronat medialny Konkursu: Przegląd Gastronomiczny, NewsGastro.pl
Skład Jury akceptujący do Finału: Robert Sowa, Katarzyna Michalak, Konrad Birek
Podczas Konkursu uczestników oceniało:
Jury techniczne w składzie:
Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji KSK, Przewodniczący Jury
Grzegorz Kazubski – Doradca i Szef Kuchni MAKRO
Rafał Targosz – Ambasador Kulinarny firmy LIMITO
Grzegorz Łapanowski – kucharz znany z kącika kulinarnego DD TVN
Jury techniczne oceniało:
- mis en place i odpowiednie techniki kulinarne (max. 90 punktów)
- kreatywność i estetykę podania (max. 30 punktów)
- smak i odpowiedni dobór składników (max. 60 punktów)
Każdy członek jury technicznego mógł przyznać maksymalnie 180 punktów
Jury degustacyjne w składzie:
Anna Ibisz – redaktor naczelna JOY’a
Tomasz Szczepanik – wokalista zespołu Pectus
Marta Kuligowska – dziennikarka TVN 24
Dominika Gawęda – wokalistka Blue Cafe
Paweł Rurak Sokal – lider Blue Cafe
Jury degustacyjne oceniało:
- proporcje oraz odpowiedni dobór składników (max. 20 punktów)
- wygląd potrawy oraz kreatywność (max. 30 punktów)
- smak i aromat (max. 50 punktów)
Każdy członek jury degustacyjnego mógł przyznać maksymalnie 100 punktów.
Suma punktów wszystkich jurorów technicznych i degustacyjnych utworzyła klasyfikację konkursu.
Uczestnicy konkursu wystąpili według określonego harmonogramu czasowego, według kolejności wylosowanej na wcześniejszej odprawie. Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut oraz dodatkowe 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów.
Każdy uczestnik miał do dyspozycji otrzymane od organizatora obowiązkowe produkty konkursowe i przygotował 7 dań głównych z ich użyciem. Z siedmiu przygotowanych porcji jedna trafiła na stół ekspozycyjny, dwie dla jury technicznego i cztery dla jury degustacyjnego.
A oto finaliści:
I miejsce i tytuł „Kulinarny Talent 2011” otrzymał Mateusz Wichrowski– Restauracja La Rotisserie, Hotel „Le Regina” Warszawa.
Zwycięskie danie nosiło nazwę: Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia z risotto z rakami i awokado + esencja smardzowa z whiskey Jack Daniel’s. Trenerem był Szef Kuchni Paweł Oszczyk.
II miejsceprzypadło Monice Bielik – rezydencja Ambasadora Królestwa Niderlandów,
za danie „Delikatne płaty polędwicy wołowej a’la sushi, podane na pierniczku z grzybami i tatarem łososiowym z dwoma sosami: Kabayaki i żelowym sosem z zielonych grejpfrutów oraz chmurkami z cebuli”, a jej nauczycielem był Paweł Wiśniewski – Szef Kuchni w rezydencji Ambasadora Królestwa Niderlandów.
III miejscezdobył Łukasz Kalinowski– MK Taste – Legionowo za „Meli melo z polędwicy wołowej i łososia na sosie berneńskim w aromacie Jacka Daniels’a”, uczeń Michała Karadżowa – Szmitkowskiego.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy uczestnictwa i nagrody ufundowane przez sponsorów, m.in. komplet ekskluzywnych naczyń kuchennych Welmax o wartości 4000 zł.
Uczestnicy, którzy zajęli pierwsze trzy miejsca otrzymali statuetki „Kulinarny Talent 2011” oraz wartościowe nagrody:
• Komplety naczyń marki Welmax
• Komplety noży kucharskich od MAKRO
• Komplety noży kucharskich od Nestle
• Urządzenia do gotowania marki Thermomix
• Laptop ufundowany przez InterEuropol
• Książki kucharskie ufundowane przez MAKRO
• Książki kucharskie ufundowane przez Thermomix
• Ekspresy do kawy marki Nespresso
• Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch
• Upominki od firmy DERMIKA
• Kosze upominkowe od LIMITO
Podczas Konkursu odbyły się pokazy kulinarne i degustacje:
- pokaz i degustacja potraw przygotowanych w urządzeniu Thermomix
- pokaz i degustacja sushi
- degustacja potraw z dorsza norweskiego
- Nespresso – degustacja kawy
- Jack Daniel’s degustacja drinków
Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.
GŁÓWNY MECENAS KONKURSU:
PARTNERZY:
PATRONI:
PATRONAT MEDIALNY:
MEDIA WSPIERAJĄCE:
Viva!, Party – życie gwiazd, Playboy, Sukces, Poradnik Restauratora, TVP Info, Polsat, TVN Warszawa, Superstacja