Raport z działalności Fundacji Klubu Szefów Kuchni za okres 1. 01. do 31. 03. 2011 roku

Opublikowano: 11-04-2011

Rok 2011 zaczął się dla Fundacji Klubu Szefów Kuchni bardzo pracowicie. Jej Członkowie wzięli udział w konkursach międzynarodowych i imprezach branżowych. Patronowali licznym wydarzeniom gastronomicznym, sędziowali w zawodach, rozpoczęli prowadzenie audycji kulinarnej i serwisu gastronomicznego.

KSK-raport

Rok 2011 Fundacja Klubu Szefów Kuchni rozpoczęła od wzięcia udziału w największej akcji charytatywnej w Polsce. Podczas finału WOŚP Członkowie Fundacji KSK gotowali dla wolontariuszy Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Zupę gulaszową wyczarowali Szefowie: Jerzy Pasikowski, Dariusz Struciński, Karol Okrasa, Robert Sowa, Giancarlo Russo, Theofilos Vafidis, Rafał Targosz, Łukasz Pielak i „Józek” Seeletso. Bożena Sikoń-Wojtal przygotowała natomiast równie piękny jak smaczny tort. Zaś 15 stycznia w Hali Ludowej we Wrocławiu, na Dobroczynnym Balu Charytatywnym, gotował Szef Teo Vafidis. Członek Fundacji zaproszony przez Pałac Aleksandrów, przygotował według swoich rodzimych receptur oryginalne dania, bazujące na produktach kuchni greckiej.

Nowy Rok zaowocował także wyborem nowego Zarządu. 28 stycznia w Kiermusach odbyło się spotkanie, w trakcie którego wyklarował się następujący skład (objął on swoje funkcje dnia 8 marca):

  • Prezes Zarządu Fundacji KSK – Jerzy Pasikowski
  • Wiceprezes Zarządu Fundacji KSK – Robert Sowa
  • Sekretarz Zarządu Fundacji KSK – Karol Okrasa
  • Sprawujący do tej pory obowiązki wice prezesa Dariusz Struciński został Honorowym Prezesem Fundacji KSK.

W dniach 3-6 lutego odbyły się Międzynarodowe Targi HORECA 2011 w stolicy Grecji. Na zaproszenie bliźniaczej Fundacji Klubu Szefów Kuchni z Aten, członek Polskiej FKSF, Szef Teo Vafidis, wziął udział w IV Międzynarodowym Forum Gastronomicznym. Wraz z Tomaszem Krake zaprezentował wyjątkowe polskie menu przygotowane z tradycyjnych greckich produktów.

12 lutego Bożena Sikoń-Wojtal, szefowa cukierni hotelu Jan III Sobieski, rozpoczęła prowadzenie cyklu szkoleń dla nauczycieli szkół gastronomicznych z Warmii i Mazur. Szkolenia odbywają się w Akademii Kurta Schellera. Moduł „Tajemnice czekolady” jest częścią Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Unii Europejskiej. W jego ramach odbywa się także cykl Szefa Andrzeja Bałdygi: „Weekend z szefem kuchni„. To warsztaty, dzięki którym nauczyciele zawodu w szkołach gastronomicznych mają okazję podnosić swoje kwalifikacje gotując pod okiem profesjonalisty.

17-20 lutego odbył się IX Międzynarodowy Festiwal Gastronomiczny w Stambule. W składzie trzyosobowej zwycięskiej polskiej drużyny brał udział Szef Łukasz Konik, jeden z najmłodszych członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Team wygrał turniej Chef’s Team Grand Prix. W konkursie wystartowało 12 drużyn narodowych reprezentujących między innymi Włochy, Chorwację, Bułgarię, Turcję, Rosję, Izrael czy Mołdawię. Uczestnicy mięli przed sobą ciężkie zadanie, do końca nie wiedzieli bowiem z jakich składników będą korzystać. Jednak w ciągu 90 minut załoga zdołała przygotować przyrządzone efektownie przy użyciu kuchni molekularnej: przystawkę, danie główne oraz deser. Drużyna zdobyła srebrny medal (złotego nie przyznano) i wyróżnienie przez Prezydenta WACS, Gissura Gudmundssona. Dzięki zwycięstwu w Stambule Polacy mają możliwość udziału w kolejnych konkursach i wyjeździe do Dubaju (Emiraty Arabskie), oraz Stanów Zjednoczonych.

Tego roku ruszył program „Kulinarny Instytut z Winterhalterem”. Pierwsze zajęcia odbyły się w dniach 21-22 lutego pod szyldem kuchni francuskiej. Warsztaty poprowadził członek Fundacji – Szef Marek Widomski oraz Marcin Filipkiewicz. Kolejna edycja miała miejsce 14-15 marca. Tym razem Marek Widomski wprowadzał uczestników w tajniki nowoczesnej kuchni polskiej.

Mistrzyni Cukiernictwa – Bożena Sikoń-Wojtal była współprowadzącą podczas targów Expo Sweet, które odbyły się między 23 a 25 lutego. Reprezentowała Fundację Klubu Szefów Kuchni zasiadając w jury dwóch konkursów i przygotowując zawodniczkę (Katarzynę Szulczewską) do startu w konkursie Chocolate Master. Wzięła także udział w plebiscycie na Cukierniczą Osobowość Roku.

W dniach od 4 do 6 marca 2010 w Hotelu Zamek Ryn**** odbyła się już IX edycja konkursu „L’art de la cuisine Martell”, organizowanego przy współpracy Szefa Dariusza Strucińskiego. O uczestnictwo w konkursie ubiegało się 37 drużyn. Wyłoniono jednak 15 zespołów – szesnastym teamem byli obrońcy tytułu z roku ubiegłego. Ich zadaniem było przygotowanie dania złożonego z cielęciny, grzybów i suszonych owoców, które najlepiej komponuje się z jednym z koniaków marki Martell. W skład jury technicznego weszli szefowie z Fundacji Klubu Szefów Kuchni, zaś w jury koneserów zasiadły żony ambasadorów i znani aktorzy. Zwycięską okazała się drużyna restauracji „Jan” z Bełchatowa zaś drugie i trzecie miejsce zajęły kolejno drużyny z restauracji „Jak pragnę wina” z Łodzi i z „Kummerówki” w Bydgoszczy. Walka toczyła się o nagrody i prestiżowy puchar przechodni. Jury degustacyjne przyznało odrębną nagrodę kucharzom z restauracji „Belvedere” z Warszawy.

22 marca, w przeddzień największych targów branży gastronomicznej, odbyła się pierwsza w historii Fundacji konferencja prasowa. Uczestniczyli w niej przedstawiciele mediów oraz firm branży gastronomicznej z całej Polski. FKSK reprezentowali członkowie Zarządu: Szef Jerzy Pasikowski, Szef Robert Sowa oraz Szef Marcin Budynek wraz z innymi członkami organizacji. Podczas spotkania Fundacja ogłosiła hasło przewodnie roku 2011, brzmiące „PRODUKT LOKALNY”. Idea takiego doboru hasła związana jest z chęcią kultywowania rodzimych tradycji kulinarnych, wspierania rozwoju regionalnego i lokalnych przedsiębiorców. Dlatego działania Fundacji wiążą się z programem rekomendującym produkty lokalne, takie jak Cisowianka Perlage.

KSK-raport-2

Targi EuroGastro, najważniejsza impreza branży gastronomicznej, odbyły się w Warszawie w dniach 23-25 marca. Szefowie z Fundacji Klubu Szefów Kuchni zasiedli w kapitule nagrody o „Najwyższą Jakość Targów EuroGastro” oraz przygotowali trzy konkursy. Dwa z nich odbyły się już pierwszego dnia. Zmagania w ramach „VI Festiwalu Kuchni Greckiej” nadzorował Szef Teo Vafidis, a  Szef Mirosław BobrowskiIII Polski Festiwal Carvingu. Zaś 24 marca, odbyła się III edycja konkursu Szefa Roberta Sowy Kulinarny Talent. Wymagające zadania postawione przed uczestnikami, pozwoliły wyłonić najlepszych kucharzy młodego pokolenia. 12 zawodników przygotowywało dania z polędwicy wołowej, łososia norweskiego, grzybów leśnych i Jacka Daniel’sa.
Dwie grupy jurorów w składzie:

Jury techniczne
:
Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji KSK, Przewodniczący Jury;
Rafał Targosz
Grzegorz Kazubski
Grzegorz Łapanowski.

oraz Jury degustacyjne:
Anna Ibisz – redaktor naczelna JOY’a
Tomasz Szczepanik – wokalista zespołu Pectus
Marta Kuligowska – dziennikarka TVN 24
Dominika Gawęda – wokalistka Blue Cafe
Paweł Rurak Sokal – lider Blue Cafe

wyłoniły następujących zwycięzców:

  • I miejsce – Mateusz Wichrowski z Restauracji La Rotisserie warszawskiego Hotelu „La Regina”
  • II miejsce – Monika Bielik rekomendowana przez Pawła Wiśniewskiego, szefa kuchni Rezydencji Ambasadora Królestwa Niderlandów
  • III miejsce – Łukasz Kalinowski reprezentujący MK Taste Legionowo, z rekomendacji szefa kuchni Michała Karadżow-Szmitkowskiego.

kulinarny_talent_4

Udział w obradach jury nagrody „Najwyższa Jakość Targów EuroGastro” wzięła liczna reprezentacja Fundacji, w składzie: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Teo Vafidis, Kurt Scheller oraz Bożena Sikoń-Wojtal.

19 marca ruszyła cykliczna audycja kulinarna członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni w Radiu Zet „Radio Zet od kuchni”. Odtąd co tydzień, między 14. 00 a 18. 00, szefowie polecają  autorskie przepisy. Do tej pory mogliśmy usłyszeć między innymi Szefów: Marcina Budynka, Roberta Sowę i Karola Okrasę prezentujących autorskie receptury. Znaleźć je można także w magazynie „Gazety Wyborczej” – „Palce Lizać”, prezentującym przepisy kulinarne. Dostępny jest on w każdym poniedziałkowym wydaniu „Gazety…” oraz pod adresem palcelizac.gazeta.pl.

Przepisy członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni można także znaleźć w dwumiesięczniku „Rezydencje”. Również Onet.pl oddał łamy serwisu gotowanie.onet.pl w ręce Szefów z FKSK. W tej chwili serwis przygotowuje strony poświęcone tematyce produktów lokalnych. Członkowie Fundacji stworzą cykl artykułów dotyczących tradycyjnej kuchni regionalnej. Stawiać w nich będą na promocję godnych zaufania wytwórców lokalnych artykułów. Rekomendacje produktów, przepisy, porady oraz sylwetki Szefów prezentuje także polskie wydanie skandynawskiego magazynu kulinarno-lifestylowego – „Food & Friends”.

W ramach promocji produktów lokalnych, Fundacja Klubu Szefów Kuchni obejmie także patronatem Podlaską Markę Roku 2011. Konkurs na markę Podlasia organizowany jest już od 7 lat. Celem tej inicjatywy jest promocja kulinariów, miejsc, przedsięwzięć oraz zasługujących na uwagę produktów i usług z tego regionu. Podlaska Marka Roku 2010 przyznawana jest w kategoriach; Miejsce, Przedsięwzięcie, Produkt oraz Smak. Szef Robert Sowa członek FKSK, wesprze kapitułę konkursu oceniającą w ostatniej kategorii. Nagrodą w konkursie będzie tradycyjna statuetka oraz refundacja akcji promocyjnej zwycięskich produktów w mediach. Uroczysta gala zamykająca konkurs będzie miała miejsce 16 kwietnia.

Barbara Madej
Agencja GOOD NEWS PR