Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

Opublikowano: 12-04-2011

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

kotleciki-z-indyka-z-czekolada

Danie łatwe w przygotowaniu
Czas przygotowania: 40 minut
Kuchnia teksańska – USA
Danie dla 4 osób

Składniki:

  • pierś z indyka – 400 gramów
  • Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr – 1 opakowanie
  • suszone śliwki – 8 sztuk
  • ser camembert – 200 gramów
  • sok pomarańczowy – 3 łyżki
  • gorzka czekolada – 10 gramów
  • ketchup Ognisty Hellmann’s – 5 łyżek
  • olej słonecznikowy – 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Pokrój w plastry o grubości  1 centymetra.
  2. Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
  3. Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera, dodaj jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.
  4. Mięso panieruj w Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr według wskazówek z opakowania. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie sos z opakowania Fix Knorr.
  6. Kotleciki podawaj z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.