Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym
Opublikowano: 12-04-2011
Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr
Danie łatwe w przygotowaniu
Czas przygotowania: 40 minut
Kuchnia teksańska – USA
Danie dla 4 osób
Składniki:
- pierś z indyka – 400 gramów
- Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr – 1 opakowanie
- suszone śliwki – 8 sztuk
- ser camembert – 200 gramów
- sok pomarańczowy – 3 łyżki
- gorzka czekolada – 10 gramów
- ketchup Ognisty Hellmann’s – 5 łyżek
- olej słonecznikowy – 100 mililitrów
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.
- Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
- Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera, dodaj jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.
- Mięso panieruj w Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr według wskazówek z opakowania. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie sos z opakowania Fix Knorr.
- Kotleciki podawaj z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.