Tradycyjny barszcz biały
Opublikowano: 21-04-2011
Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr
Aromatyczny biały barszcz to nieodłączny atrybut Świąt Wielkanocnych. Każda pani domu ma własne sposoby na jego przygotowanie, a tradycyjne receptury często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jeżeli szukasz nowego sposobu na barszcz biały skorzystaj z przepisów proponowanych przez markę Knorr. Świeże warzywa, żeberka i aromatyczne przyprawy sprawią, że Święta nabiorą szczególnej mocy.
Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania: 120 minut (z gotowaniem)
Przepis dla 8 osób
Kuchnia polska
Składniki :
- żeberka – 500 gramów
- marchew – 100 gramów
- seler – 100 gramów
- pietruszka – 100 gramów
- por – 100 gramów
- Barszcz biały Knorr – 2 opakowania
- czosnek – 1 ząbek
- śmietana – 150 gramów
- jajka – 2 sztuki
- listek laurowy – 1 sztuka
- majeranek – szczypta
- ziele angielskie – 2 lub 3 ziarna
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki – odstaw na bok.
- Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Mięso umyj. Wszystko razem zalej około
2 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
- Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.
- Wywar gotuj powoli przez około 2 h. Następnie usuń warzywa.
- Barszcz Knorr przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut.
- Podawaj z cząstkami jajka i kawałkiem żeberka.